Konkurs za direktora Poreske uprave čeka sistematizaciju

Ministarstvo finansija moralo da raspiše javni poziv za vršioca dužnosti direktora novoformirane Poreske uprave

10697 pregleda 7 komentar(a)
Javni poziv traje do 19. januara: Poreska uprava, Foto: BORIS PEJOVIC
Javni poziv traje do 19. januara: Poreska uprava, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo finansija (MF) nije moglo da raspiše konkurs za mjesto direktora Poreske uprave jer se nisu stekli zakonski uslovi da Vlada donese kadrovski plan, a nije donijet ni akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Zato je ovaj resor objavio javni poziv za vršioca dužnosti direktora ove novoformirane institucije.

To je “Vijestima” zvanično rečeno iz resora kojim rukovodi Novica Vuković. Uprava prihoda i carina (UPC) je početkom 2024. podijeljena na dvije uprave i to Poresku i Upravu carina. Poreskom upravom do izbora v.d. rukovodi Vuković, dok je prošle sedmice za vršioca direktora Uprave carina imenovan raniji direktor UPC Vladimir Bulajić.

“Konkurs za direktora biće raspisan kada Vlada usvoji kadrovski plan u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima”, naglasili su iz MF-a.

Ministar finansija Novica Vuković trenutno koordinira radom Poreske uprave

Na pitanje zašto v.d. direktora nisu birali iz Poreska uprave kao što je do sada bila praksa, iz MF-a su kazali da kroz načelo transparentnosti pokušavaju da uspostave inkluzivnost, poštovanje diverziteta i jednakih šansi. Istakli su da tim koracima žele da dođu do šireg kruga potencijalnih kandidata, ali i da to nije suprotno zakonu.

Pojasnili su da se konkurs za prvog čovjeka državne institucije pokreće u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima kada se ispune određeni zakonski uslovi, između ostalih da je radno mjesto utvrđeno aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i da je popuna mjesta predviđena kadrovskim planom Vlade.

Konkurs za v.d. direktora Poreske uprave raspisan je sredinom prošle sedmice, a trajaće do petka 19. januara.

Bonus video: