Počeli radovi na bulevaru Jaz - Tivat

Nakon petomjesečne pauze, “Bemaks” radi od kotorske raskrsnice prema Tivtu

12600 pregleda 13 komentar(a)
Juče kod kotorske raskrsnice, Foto: Siniša Luković
Juče kod kotorske raskrsnice, Foto: Siniša Luković

Građevinska operativa podgorčke kompanije “Bemax” nastavila je, nakon petomjesečne pauze, sa izvođenjem radova na izgradnji dijela trase budućeg bulevara Tivat - Jaz.

“Bemax” je minulog vikenda u Tivat prebacio veći broj svojih građevinskih mašina i operative koja je juče nastavila sa zemljanim radovima na dijelu trase od kružnog toka Kotor - Tivat - Radovići - Budva na Jadranskoj magistrali, sjeverozapadno u pravcu Tivta.

Riječ je o trasi koju je ljetos ta kompanija raskrčila, nakon što su tadašnji premijer Dritan Abazović i ministri ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović te ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, zajedno sa ambasadorom Kine Fan Kunom i generalnim direktorom kineske kompanije Šandong Cai Kunom, ozvaničili početak radova na izgradnji bulevara, odnosno rekonstrukciji Jadranske magistrale na potezu od aerodroma Tivat do Jaza.

Kompanija Šandgong glavni je izvođač ovog projekta “teškog” oko 70 miliona eura, a “Bemax” je njihov glavni podizvođač.

Radovi koji su pompezno inaugurisani 11. avgusta prošle godine, stali su samo dvadeset dana kasnije jer se ispostavilo da Ministarstvo prostornog planiranja i urbanizma uopšte nije izdalo građevinsku dozvolu investitoru Upravi za saobraćaj, zbog tada još neriješenih imovinsko-pravnih problema na trasi bulevara kroz Grbalj.

Iako je premijer Abazović tada novinarima tvrdio da je njegova “Vlada za ovaj projekat završila sve svoje obaveze”, ispostavilo se da to nije tako, pa je posao obustavljen već krajem avgusta, nakon što je “Bemax” završio pripremne radnje na trasi od kotorske raskrsnice do Tivta, jer je jedino je za taj dio trase budućeg bulevara tada u potpunosti bila završena eksproprijacija imovine nekadašnjeg poljoprivrednog dobra “Montepranzo” iz Tivta, preko čijih sada već bivših parcela prolaze dvije od četiri kolovozne trake budućeg bulevara.

Dionica Jadranske magistrale između Tivta i Budve je najfrekventnija i najopterećenija drumska saobraćajnica u Crnoj Gori kojom u sezoni dnevno prođe i više od 30.000 vozila, pa se na njoj stalno stvaraju zastoji i kilometarske kolone. Umjesto da gradi zaobilaznice oko Tivta i Budve i na taj način riješi problem kojeg u najvećoj mjeri stvara tranzitni saobraćaj, Vlada se opredijelila da Jadransku magistralu između Tivta i Jaza pretvori u bulevar sa četiri trake, nadajući se da će tako eliminisati ljetnji saobraćajni kolaps. Gradnji bulevara odlučno se protivi dio mještana Grblja, koji su u više navrata najavili da će svim dozvoljenim sredstvima braniti svoju imovinu i uslove života za koje oni smatraju da će im ih nova saobraćajnica drastično narušiti i ugroziti.

Dužina dionice Jadranske magistrale koja je predmet rekonstrukcije iznosi 16 kilometara, a trasa budućeg bulevara prolazi preko teritorija opština Tivat, Kotor i Budva. Rekonstrukcija ove dionice podrazumijeva izgradnju saobraćajnice bulevarskog tipa, koja će imati po dvije kolovozne trake u pravcu kretanja, obostrane trotoare i razdjelni pojas, a uz nju će biti izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri bokeljske opštine.

Rok za završetak radova iznosi dvije kalendarske godine od uvođenja izvođača radova u posao, što znači da su Kinezi proteklih pet mjeseci koliko su njihove i mašine “Bemaxa” besposleno stajale, obračunavali penale državi.

Bonus video: