Međunarodna arbitraža: Budva ne mora da plati 40 miliona eura njemačko-austrijskom koncernu

Sud u Ženevi prihvatio je dokaze i vještačenja Opštine, te odbio zahtjev njemačko-austrijskog koncerna WTE/ EVN da im se isplato odšteta na ime raskida ugovora za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima

46204 pregleda 199 reakcija 37 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Međunarodni arbitražni sud u Ženevi prihvatio je dokaze i vještačenja Opštine Budva, te time odbio zahtjev njemačko-austrijskog koncerna WTE/ EVN da im se na ime raskida ugovora za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima isplati 40 miliona eura saznaju "Vijesti".

Redakcija nije mogla da dobiju zvaničnu izjavu iz Opštine Budva, jer će navodno lokalna uprava će dati zvanično saopštenje.

Inostrana kompanija pokrenula je spor za raskid DBF ugovora koji je zaključila sa Opštinim Budva prije deceniju i time zatražila da joj se isplati sve što je investiciono bilo planirano da se realizuje. Vještačenja koja su dostavljena počev od procjene izvedenih radova koje je uradio firma "Dr Duhovnik", te finansijska ekspertinja pokazala su da je Budva isplatila u cjelosti ono što je njemačka kompanija iz Esena uložila.

Ovom odlukom arbitraže u Ženevi, kako je "Vijestima" nezvanično rečeno dovedena je u pitanje i odluka arbitražnog suda u Frankfurtu koji je prije par mjeseci “presudio” u korist WTE te naložio Budvi da im se na ime garancije ( za koju Opština tvrdi da je falsifikat) isplati 40 miliona eura.

Njemačko-austrijska kompanija aktivirala je u decembru 2019. državnu garanciju kada joj je tadašnja Vlada premijera Duška Markovića isplatila 29,3 miliona eura, uprkos protivljenju Opštine Budva. Inostrana kompanija potom je u januaru 2020. napustila postrojenje u bečićkom naselju Vještice, ostavljajući kolektor u lošem tehničkom stanju kako je tvrdila tadašnja lokalna administracija na čijem je čelu bio Marko Carević.

Pred arbitražnim sudom u Ženevi svjedočili su bivši gradonačelnik Budve Dragan Krapović i Milorad Marković, kao pravni ekspert, sadašnji kandidat za vrhovnog državnog tužioca.

Zenović: Nećemo platiti dodatnih 70 miliona ni državnu garanciju

Sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović povodom odluke arbitražnog suda u Ženevi kazao je da Opština Budva neće platiti dodatnih 70 miliona eura niti 29 miliona eura državne garancije.

“Osporavan je potez Opštine da se upusti u arbitražne procese po osnovu 'izdatih' garancija u Frankfurtu i raskid DBFO ugovora u Ženevi, smatrali su mnogi da je bolje pustiti ovaj visokokriminalni posao da egzistira. Osporavan nam je izbor pravnog tima i DLA pejper koji je pripremao odbrane u oba predmeta. Osporavan nam je izbor vještaka, čiji su nalazi u Ženevi skoro 100 procentno uvaženi. Očekivalo se da ćemo to platiti preko već uplaćenih 40 miliona još 40 miliona eura po osnovu garancija (za šta je u toku postupak poništaja arbitražne odluke pred regionalnim sudom u Frankfurtu) i dodatnih 30 miliona eura po osnovu štete zbog raskida DBFO ugovora. Nećemo platiti dodatnih 70 miliona i nećemo vratiti državi 29 miliona rura zbog dobrovoljno isplaćene garancije na prvi poziv - koliko smo do sad uplatili toliko je i trebalo.. Vrlo vjerovatno ćemo se sada mi naplaćivati od WTE i svih aktera koji su dozvolili ovakav ugovor”, poručio je Zenović.

Bonus video: