Spajić: Završili smo transakciju hedžinga, rata za 21. januar će biti četiri miliona manja nego što je trebalo da bude

"Ta ušteda će naravno biti na korist građana Crne Gore i biće velika pomoć ove godine", rekao je Spajić

21791 pregleda 85 reakcija 67 komentar(a)
Spajić, Foto: Vlada Crne Gore
Spajić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.01.2024. 20:43h

Upravo smo završili transakciju hedžinga i naša rata za 21. januar će biti četiri miliona manja nego što je trebalo da bude, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

“Imamo sjajnu vijest od Ministarstva finansija. Upravo smo završili transakciju hedžinga i naša rata koja dospijeva 21. januara će biti za četiri miliona manja nego što je trebala da bude. Ta ušteda će naravno biti na korist građana Crne Gore i biće velika pomoć ove godine. Hedžing je instrument koji je pomogao da smanjimo kamatnu stopu sa dva na 0,98 posto. To nismo uradili u julu prošle godine, a već u januaru ćemo imati zaštitu od svih valutnih rizika", rekao je Spajić u video obraćanju iz Davosa gdje učestvije na Svjetskom ekonomskom forumu.

Iz Vlade je saopšteno da je Crna Gora uspjela da ugovori hedžing aranžman i da ponovo od valutnog rizika osigura dug države.

"Kompletan iznos kreditnog aranžmana za autoput Bar-Boljare je zaštićen do kraja otplate duga kineskoj EXIM banci, do 2035. godine, uz mogućnost redefinisanja uslova nakon dvije godine. Novi hedžing ugovoren je sa četiri banke (evropske i američke) koje su imale najprihvatljivije uslove", piše u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je cijeli proces sproveden u skladu sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu i uz saglasnost Vlade, kao i po međunarodnim standardima ISDA (Međunarodna asocijacija za transakcije sa svopovima i finansijskim derivatima).

"Ovo je veliki uspjeh za državu Crnu Goru sa kreditnim rejtingom B/B1, čime se potvrđuje aktivno i odgovorno upravljanje javnim dugom. Time je ispunjeno još jedno obećanje 44. Vlade", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: