Skupština nije usvojila izmjene Zakona o elektronskim komunikacijama koje je Milatović vratio

O izmjenama Zakona o elektronskim komunikacijama glasala su 42 poslanika, od čega je 38 bilo uzdržano a četiri protiv

34926 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Printscreen YouTube
Sa sjednice, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 19.01.2024. 17:23h

Skupština je ponovo usvojila izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakona o privrednim društvima, ali ne i izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama.

Ove zakone predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, shodno članu 94 Ustava, prethodno je vratio Skupštini na ponovno odlučivanje. On je 30. decembra prošle godine donio Ukaze o proglašenju 14 od 17 zakona, koje je Skupština usvojila neposredno prije kraja 2023. godine.

O izmjenama Zakona o elektronskim komunikacijama glasala su 42 poslanika, od čega je 38 bilo uzdržano a četiri protiv.

U diskusiji o Zakonu o privrednim društvima, iz poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA su kazali da vjeruju da se ove izmjene zakona donose isključivo radi smjene Odbora direktora Elektroprivrede. Oni su naveli da se smjena Odbora direktora vrši radi prodaje te energetske kompanije i da se ujedno radi o najvećem resursu koji Crna Gora ima.

Poslanik Filip Adžić kazao je da ministar energetike i rudarstva Saša Mujović ne zna planove koje za Elektroprivredu ima premijer Milojko Spajić. Njegov kolega Dritan Abazović je naveo da će ukoliko se zakon usvoji, podnijeti inicijativu u Ustavnom sudu radi ocjene njegove ustavnosti, pri čemu je najavio i krivične prijave.

Abazović na sjednici
Abazović na sjednicifoto: Printscreen YouTube

Iz Pokreta Evropa sad su kazali da sve navode i sumnje u premijera, Adžić može dostaviti Specijalnom državnom tužilaštvu. Ako to ne uradi kako su kazali, radi se o političkoj manipulaciji i podmetanju.

U diskusiji o Zakonu o elektronskim komunikacijama Zdenka Popović iz poslaničkog kluba Demokrata, kazala je da je pored svih preporuka Evropske komisije, ovaj zakon bio dobro rješenje za rad Agencije za elektronske komunikacije jer njegovim nedonošenjem ona ostaje bez upravljačkog tima. Navela je da radi toga od 28. decembra, ne postoji Savjet Agencije već da imaju samo izvršnog direktora.

Milatović je, u obrazloženju odluke o vraćanju Zakona o privrednim društvima, naveo da je propisivanje retroaktivne primjene pojedinih rješenja sadržanih u njemu u suprotnosti sa ustavnom zabranom povratnog dejstva zakona i drugih propisa, ustanovljenom članom 147 Ustava.

On je za vraćanje na odlučivanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, naveo da su usvojenim zakonom, pored ostalog, ustupljeni prihodi opština, po osnovu dijela prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica prema mjestu prebivališta lica koje ostvaruje dohodak, smanjeni za opštine primorskog i središnjeg regiona sa dosadašnjih 50 na 40 odsto.

Milatović je, u odluci o vraćanju ovog zakona parlamentu između ostalog, kazao da rješenja sadržana u usvojenom Zakonu, pored ostalog, podrazumijevaju drugačiji način nadzora i kontrole kada je u pitanju Agencija, gdje ključnu nadzornu ulogu koju po važećem zakonodavstvu u odnosu na Agenciju vrši Skupština, a prema usvojenom rješenju vršiće Vlada.

Bonus video: