Propao tender za remont trajekta "Trideseti avgust"

Vrijednost propalog tendera za remont "Tridesetog avgusta" od pola miliona eura, za samo 69.000 eura je niža od iznosa za koji je "Morsko dobro" početkom marta prošle godine taj brod kupilo od male privatne firme "ABM Tours" iz Neviđana u Hrvatskoj

8432 pregleda 54 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Pola miliona eura vijedan tender kojin je početkom decembra prošle godine raspisalo JP "Morsko dobro“ iz Budve za remont trajekta "Trideseti avgust" je propao jer na njega do isteka roka za prijavljivanje 9. januara u 11 časova, nije podnešena nijedna ponuda zainteresovanih brodogradilišta.

Stoga je direktor "Morskog dobra" Mladen Mikijelj bio prinuđen da već narednog dana – 10. januara donese formanu odluku o poništenju ove javne nabavke.

To znači da će "Trideseti avgust" do daljneg ostati van upotrebe jer da bi taj trajekt ponovno počeo da prevozi vozila i putnike na liniji Kamenari-Lepetane, brod prethodno mora biti remontovan i nakon toga, proći tehnički pregled za obnovu tzv. klase, odnosno dobiti novo svjedočanstvo o tehničkoj ispravnosti i sposobnosti za plovidbu, a koje treba da mu izda Tehnički inspektorat Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore.

To podrazumijeva i raspisivanje novog tendera za izbor brodogradilišta koje će remontovati ovaj preko pola vijeka stari trajekt, sa izvjesnim značajnim uvećanjem procijenjene vrijednosti tog posla, s obzirom da niko od brodogradilišta u regionu istočnog Jadrana nije našao računicu da sve što je "Morsko dobro" navelo u specifikaciji radova na propalom tenderu, obavi za samo pola miliona eura koliko je budvansko JP predvidjelo za tu namjenu.

Inače, vrijednost propalog tendera za remont "Tridesetog avgusta" od pola miliona eura, za samo 69.000 eura je niža od iznosa za koji je "Morsko dobro" početkom marta prošle godine taj brod kupilo od male privatne firme "ABM Tours" iz Neviđana u Hrvatskoj. "Morsko dobro" je od te firme za 569.000 eura kupilo ovaj dotrajali i slabo održavani trajekt, pod okolnostima koje već mjesecima istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

"Morsko dobro" je na poništenom tenderu od brodoremontera očekivalo da za pola miliona eura na "Tridesetom avgustu" obave standardne dokovske radove koji se vrše na podvodom dijelu trupa broda, zakrpe rupu, odnosno saniraju oštećenje trupa koji taj trajekt ima u predjelu suvog tanka na krmenom dijelu broda, zamijene kompletnu bokoštitnicu na lijevom i desnom boku trajekta, zamijene dotrajale limove na desetak mjesta na trupu i palubi broda i ugrade nove inserte od lima u ukupnoj težini od 0,8 tona, saniraju propuštanja izduvnih sistema glavnih i pomoćnih motora trajekta koji izduvne gasove osim uobičajenim putem - kroz dimnjak broda, ispuštaju i u ventilacioni sistem i samu strojarnicu broda, zamijene dotrajale usisne i ispusne cijevi rashladne vode za strojarnicu, remontuju postojeću protivpožarnu pumpu trajekta jer ona ne daje potreban pritisak, pregledaju i zamijene ležajeve osovinskih vodova koji se pregrijavaju...

Bilo je planirano da se tokom remonta sa "Tridesetog avgusta" demontiraju tornjevi-nosači jarbola na pramcu i krmi broda, te naprave i ugrade na brod potpuno novi zaštitni boksevi za hidrauliku pramačne i krmene ukrcajne rampe za vozila. Traženo je da se po dimenzijama postojećih, naprave i na brod ugrade nove ukrcajne rampe sa pripadajućim konekcijama.

Remont je prema prvobitnom planu, trebalo da potraje mjesec dana. Ukoliko "Morsko dobro" odmah krene u priremu i raspisivanje novog tendera za popravku ovog trajekta, dobije adekvatnu ponudu i te bez žalbi eventualnih drugih ponuđača izabere brodogradilište u koje će uputiti "Trideseti avgust", izvjesno je da se taj trajekt neće najmanje još nekoliko mjeseci vratiti u upotrebu, te da bi na liniji preko tjesnaca Verige, "Trideseti avgust", mogao da u najboljem slučaju zaplovi tek neposredno pred glavnu ljetnju sezonu.

Da li će se to tako i biti, znaće se tek nakon što menadžment "Morskog dobra" napravi novu, očito znatno veću kalkulaciju troškova za remont tog broda i izračuna da li im se više isplati da investiraju tako velike sume novca u ovaj brod ili da dignu ruke od "Tridesetog avgusta" i trajekt prodaju "na kilo" - za rezanje u staro željezo.

"Trideseti avgust" je trajekt kapaciteta 41 vozilo i 304 putnika, dug je 65 i širok 11,7 metara a sagrađen je davne 1970. godine u Švedskoj. Pogone ga četiri dizel motora Scania ukupne snage 1.000 konja preko dva posebna VSP, odnosno Voith Schneider propulzora. Važenje drugog po redu privremenog sertifikata o sposobnosti za plovidbu kojeg je tom brodu lani izdao Tehnički inspektorat plovnih i plutajućih objekata Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore, istekao je 21. oktobra prošle godine.

"Morsko dobro" je dan ranije zbog toga ovaj brod povuklo iz saobraćaja i vezalo ga u Lipcima gdje trajekt već nekoliko mjeseci leži u tzv. raspremi i sve više propada.

Bonus video: