Ćirović: Suđenje za opale tek počinje

Tužbeni zahtjev protiv države tri milijarde, Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države kaže da su odbili mirno rješenje spora

20882 pregleda 8 komentar(a)
Tužilaštvo 2012. procijenilo da nema krivičnog djela: Ćirović, Foto: Luka Zekovic
Tužilaštvo 2012. procijenilo da nema krivičnog djela: Ćirović, Foto: Luka Zekovic

Neprofesionalno je govoriti o potencijalnom ishodu spora u vezi s oduzetim opalom, s obzirom na to da je isti otpočeo i da je Država odbila mirno rješenje spora. Ono što Zaštitnik smatra je da tužioci u konkretnom moraju dokazati pravo svojine na ovom poludragom kamenju, saopšteno je “Vijestima” iz kancelarije Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa države Bojane Ćirović.

U Osnovnom sudu u Kotoru sljedećeg mjeseca se nastavlja suđenje po tužbi stranih državljana Roberta Franjeka i Antonija Vernona Strelenskog protiv Crne Gore, a taj spor bi, prema tvrdnjama njihovih advokata, državni budžet mogao koštati tri milijarde eura.

“Vijesti” su s obzirom na visinu traženog obeštećenja pitale kancelarije Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa države šta očekuje od ovog spora i da li postoji mogućnost da ga država izgubi.

“Ne smijemo zanemariti Carinski zakon koji je važio u momentu nastanka ove pravne situacije, a koji zakon jasno propisuje šta u situaciji kada se prokrijumčari roba i izigra carina. A koji je i primijenio Prekršajni sud kada je proglasio krivim ovdje tužioce i druga lica, odredio kaznu i mjeru zaštite oduzimanje predmeta”, navedeno je u odgovorima “Vijestima”.

Franjeku i Strelenskom je država 2012. godine, odlukom Prekršajnog suda, oduzela 33 kilograma poludragog kamena opala zbog carinskog prekršaja - unošenja u Crnu Goru bez carinjenja. Oni u tužbi navode da je ovo poludrago kamenje tada vrijedjelo 300 miliona eura, a osim njegovog povrata traže i naknade zbog njegovog oštećenja, zbog nestanka pet kilograma jer se sada u trezoru Centralne banke nalazi 28 kilograma, izmakle dobiti za protekli period i zateznih kamata.

“Medijacija je završena i Vlada nije prihvatila mirno rješenje spora u smislu priznanja traženja kakvo su formulisali advokati tužilačke strane. Sljedeće ročište, koje je pripremno, je zakazano za 13. 2. 2024. godine”, navela je Ćirović.

U tužbi protiv države se navodi da je budvanski biznismen Branko Ćupić preuzeo torbe sa draguljima od 300 miliona eura i pronio ih kroz zgradu Aerodroma u Podgorici bez procedure prijavljivanja i carinjenja, iako je bio u društvu dvije osobe u carinskim uniformama.

“Vijesti” su pitale Zaštitnicu i da li ima saradnju sa državnim tužilaštvom u ovom slučaju i da li smatra da tužilaštvo treba da se uključi u ovaj slučaj, zbog navođenja drugih osoba koje su izvršile potencijalno krivično djelo, kao i zbog nestanka pet kilograma ovih dragocjenosti.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je 2012. godine imalo kod sebe formiran predmet i procijenilo da je u pitanju prekršaj, a ne krivično djelo, što znači da jedino ODT može da da konkretan odgovor koji su bili razlozi da isto odluči na ovakav način i da u konkretnom ne nastavi krivično gonjenje već da preda predmet u nadležnost prekršajnom sudu”, navela je Ćirović.

“Vijesti” očekuju odgovore iz tužilaštva.

Bonus video: