Ana Vujošević: Uprava za inspekcijske poslove pred reformom, 321 zaposleni brine za posao

Da je ovaj potez Vlade legitaman ali i neočekivan kazala je direktorica UIP-a Ana Vujošević. Navela je da još nisu imali dijalog sa izvršnom vlasti povodom ovog procesa i da se pitaju, gdje će se 321 radnik zaposliti u slučaju reorganizacije

10928 pregleda 17 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Mirko Kotlaš
Sa pres konferencije, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 22.01.2024. 15:22h

Uprava za inspekcijske poslove ima 321 zaposlenog koji su sada zabrinuti za svoju sudbinu i poslove, jer nova Vlada planira reformu ovog državnog organa.

To je saopšteno na pres konferenciji povodom gašenja - decentralizacije Uprave za inspekcijske poslove (UIP). Da je potez Vlade legitaman ali i neočekivan, kazala je direktorica UIP-a Ana Vujošević. Ona je navela da još nisu imali dijalog sa izvršnom vlasti povodom ovog procesa te da se pitaju gdje će se svih 321 radnik zaposliti u slučaju reorganizacije.

Vlada je nedavno u Informaciji objavila namjeru da želi reformu UIP-a, odnosno postojećeg centralizovanog modela i uspostavljanje novog decentralizovanog. Prema tom dokumentu, biće omogućeno ostvarivanje odgovornosti, kako inspekcije i resornog ministra za stanje u jednoj oblasti.

Vujović je navela i da traje zimska turistička sezona tokom koje radi veći broj inspektora, te da je pitanje kako će se nadzor vršiti tokom predstojeće ljetnje sezone. Dodala je da u informaciji koja je na sajtu Vlade, piše da ova Uprava nije bila dovoljno efikasna. Ona se kako kaže, sa time ne slaže i smatra da su postigli značajne rezultate.

Naglasila je da Informaciju o reorganizaciji nisu dobili službenim putem već su je pročitali na sajtu Vlade. Vujošević tvrdi da je trenutno model efikasan te da vjeruje da neće doći do reformi koje Vlada planira. Ona je kazala da u decembru, tokom razgovora u Vladi nije bilo plana o reformi, te da je tada rečeno samo da se UIP mora kadrovski jačati.

"U zemljama okruženja je i dalje na snazi jedinstveni organ, unutar kojeg rade inspekcije", navela je Vujoševićeva.

Vujošević
Vujoševićfoto: Mirko Kotlaš

Ona je kazala da će učiniti sve što bude moguće da zaštiti radnike te da će ako dođe do reforme, to biti izuzetno dugi proces. Ona je navela da želi da vidi analize, konkretne korake, te da se UIP ne može rasformirati tokom noći.

"Došlo bi do kolapsa informacionog sistema", navela je ona i naglasila da je saradnja ključna.

Pomoćnik direktorice Darko Rašović dodao je da je analiza neophodna i da je bez nje, riječ o ishitrenoj odluci. Rašović je naglasio da je u većini zemalja ovaj organ nezavisan te da bi ovom odlukom, resori stekli veću kontrolu nad inspekcijama.

Bonus video: