Rekordna prodaja cigareta, rizik od "mravljeg šverca"

Zatvaranje slobodne zone u Luci Bar za duvanske proizvode udvostručilo legalnu prodaju Zbog nižih akciza i neusklađenosti akciznih kalendara, cigarete značajno jeftinije na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

40101 pregleda 44 reakcija 6 komentar(a)
Pojava šverca zbog nižih cijena u susjednim zemljama: Zaplijenjene cigarete, Foto: Uprava policije
Pojava šverca zbog nižih cijena u susjednim zemljama: Zaplijenjene cigarete, Foto: Uprava policije

U Crnoj Gori je prošle godine prodato 56,5 miliona paklica cigareta, što je dosadašnji apsolutni rekord, navedeno je u analizi tržišta koja je urađena za interne potrebe distributera duvanskih proizvoda a u koju su uvid imele “Vijesti”.

Navedeno je da je do značajnog rasta legalnog tržišta došlo sredinom 2021. godine “kada je počeo ozbiljan udar na crno tržište”. Tada je uvedena zabrana ulaska duvanskih proizvoda u takozvanu Slobodnu carinsku zonu u Luci Bar.

U analizi se upozorava da akcizni kalendar, kojim se postepeno uvećavaju akcize na duvanske proizvode, proteklih godina nije bio usklađen sa rastom akciza u Albaniji, Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji, zbog čega su cigarete u tim zemljama sada značajno jeftinije nego u Crnoj Gori.

Cigarete sa Kosova u uličnoj prodaji

Takva situacija, kako su naveli, dovodi do takozvanog “mravljeg šverca”, kada veći broj putnika, vozača, turista,... iz tih država prenosi određene količine jeftinih cigareta za svoju upotrebu, ali i prodaju. Navode i da je na nelegalnom tržištu (na pijacama i ulici) primjetna prodaja cigareta sa akciznim markicama Kosova, gdje su cigarete zbog nižih akciza jeftinije za oko 70 centi po paklici.

Kažu da to za sada nije značajna količina u odnosu na legalno tržište, ali da jeste problem koji treba riješiti jer novac gube državni budžet i legalni uvoznici i prodavci. Zbog toga upozoravaju da bi trebalo razmisliti o uvedenom vanrednom povećanju akciza na duvanske proizvode od jula, jer će razlika u cijenama cigareta u odnosu na ove zemlje tada biti još i veća i stvoriti dodatni prostor za šverc.

Akciza na cigarete uvećana je od 1. januara ove godine, što je dovelo do povećanja cijena od oko 10 centi po paklici, a sljedeća uvećanja najavljena su od 1. jula ove godine i ponovo od 1. januara naredne godine.

Rast akciza u 2018. ojačao crno tržište

U analizi se navodi da se od juna 2021. godine, kada je za duvanske proizvode zatvorena Slobodna zona u Luci Bar, “odlučnim djelovanjem Uprave prihoda i carina, efekat crnog tržišta cigareta minimalizuje i konačno se skoro cjelokupno tržište vratilo u legalne tokove”.

Podaci distributera pokazuju da je u 2017. godini na legalnom tržištu prodato 45 miliona paklica cigareta, a da ta brojka u 2018. pada na 26,5 miliona paklica. Tek u 2022. godini je legalna prodaja sa 52,9 miliona paklica bila veća od iznosa iz 2017. godine. Prodaja legalnih cigareta u 2022. godini bila je duplo veća nego u 2018.

“Podaci pokazuju ogroman pad legalnog tržišta u 2018. godini koji je prouzrokovan odlukom tadašnje Vlade (premijer Duško Marković) da bez ikakve potrebe zamijeni postojeći akcizni kalendar koji je podrazumijevao postepeno povećanje akcize na duvanske proizvode. Uz opravdanje da se akciza mora usaglasiti sa akcizama Evropske unije, te godine cijene cigareta su povećane za 0,50 eura po paklici i u roku od samo šest mjeseci tržište legalnih cigareta je skoro prepolovljeno. Potpuni kolaps legalnog tržišta je izbjegnut nakon što je te iste godine donešena odluka da se akcize vrate na prethodni nivo”, piše u analizi.

Od kraja 2020. godine, kako je navedeno, Ministarstvo finansija i Uprava prihoda i carina, su “učinili ogroman uspjeh u povećanju legalnog tržišta zahvaljujući odlučnoj borbi protiv crnog tržišta cigareta, a što je još važnije umjerenim i postepenim povećanjem akciza i predvidivim akciznim kalendarom”.

“Ostvarena je rekordna prodaja u 2023. godini od 56.507.000 paklica cigareta, što je u odnosu na prodaju u 2022. godini više za 6,7%, a 37,5% u odnosu na 2021. godinu kada je u junu 2021. počeo ozbiljan udar na crno tržište od strane Uprave carina i prihoda. Na ovo treba dodati još oko 6,2 miliona paklica bezdimnih duvanskih proizvoda što ukupno predstavlja oko 62.707.000 paklica ili 1.254 tone duvanskih proizvoda, što je skoro približno estimovanom legalnom tržištu od 1.400 tona. Ukupni rast legalnog tržišta cigareta u 2023. godine je 6,7% u odnosu na 2022. Na ovo treba dodati i rast bezdimnih duvanskih proizvoda koje definitivno sve više imaju uticaja na tržište jer je ukupan rast ove kategorije 28 odsto”, navedeno je u analizi.

Lijek u postepenom povećanju akciza

Distributeri ističu da postepeno podizanje akcize i odlučna borba protiv crnog tržišta, uvijek daju dobre rezultate na povećanju legalne prodaje i rekordnim punjenjem državnog budžeta od dažbina da duvanske proizvode.

“Postoji realan rizik od povećanja ‘mravljeg šverca’ iz susjednih država imajući u vidu da smo se sa povećanjem cijena u januaru 0,10 eura po paklici, opet dodatno odmakli od susjednih država. A u julu ove godine slijedi još jedno povećanje od 0,10 eura po paklici. Bojazan od crnog tržišta je vrlo osnovana imajući u vidu da su cijene cigareta na Kosovu jeftinije za 0,70 eura po paklici a u Sjevernoj Makedoniji 0,60 eura po paklici u odnosu trenutne cijene cigareta. I sada se na tržištu mogu naći paklice cigareta sa Kosova. Dovoljno je otići na bilo koju zelenu pijacu i kupiti od uličnih prodavaca cigarete po cijeni od 2,20 eura koje imaju akciznu markicu Kosova. Dodatnim povećanjem cijena cigareta, ‘mravlji šverc’ bi postao sve više atraktivan za veliki broj putnika i vozača kamiona i autobusa koji svakodnevno prelaze granične prelaze. Ovaj vide šverca je skoro nemoguće zaustaviti, a u ljetnoj sezoni je praktično neizvodljivo kontrolisati svako vozilo koje pređe granicu”, upozoravaju u analizi.

Kako je navedeno, paklica “marlbora” u Crnoj Gori, nakon novogodišnjeg povećanja akciza, iznosi 3,7 eura, dok ista paklica u Albaniji košta 3,60, na Kosovu 3,10 a u Sjevernoj Makedoniji 2,9 eura. Ista paklica “winstona” u Crnoj Gori sada košta 3,10 eura, u Albaniji 2,70, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji po 2,40 eura.

Najjeftinije paklice cigareta u legalnoj prodaji u Crnoj Gori sada koštaju 2,60 eura, dok su Albaniji i Sjevernoj Makedoniji po dva eura, a na Kosovu 1,90 eura.

Najveće sivo tržište kod rezanog duvana zbog visoke akcize

U analizi se navodi da je trenutno najveći problem kod crnog tržišta rezanog duvana.

“Akciza na fino rezani duvan iznosi 60 eura po kilogramu, a prema procjenama distributera i uvoznika, na crnom tržištu se nalazi preko 150 tona fino rezanog duvana. Do ovog podatka se lako dolazi na osnovu količine prodatih praznih

filter tubica, a podatak je vrlo lako provjerljiv u carinskom sistemu. Zadržavanjem visoke akcize na fino rezani duvan, obesmišljava se borba protiv crnog tržišta ovog proizvoda jer se trenutno na legalnom tržištu proda manje od 10 tona fino rezanog duvana”, piše u ovom dokumentu.

Država, kako su naveli, svake godine izgubi minimum preko 3,5 miliona eura samo na fino rezani duvan. Oni smatraju da bi sasvim dovoljno bilo da se postavi akciza na fino rezani duvan na 25 eura po kilogramu.

Kod bezdimnih proizvoda postoji prostor za rast akciza

U 2023. godini prodato je oko 6,2 miliona paklica bezdimnih duvanskih proizvoda. Maloprodajna cijena ovog proizvoda trenutno se kreće od 2,70 do tri eura i ona ne utiče na obračun akcize kao kod cigareta jer je ona na bezdimne duvanske proizvode propisana kao fiksna po kilogramu neto mase duvanske smjese.

“U 2023. godini, akciza na ovaj proizvod je iznosila svega 0,77 eura po paklici. Ako se uzme u obzir da je minimalna akciza na cigarete po paklici iznosila 1,67 eura, dolazi se do kalkulacije da je država gubila po 0,90 eura u prosjeku po paklici. Vrlo lako se sada dolazi do računice da je država u 2023. izgubila preko 5,5 miliona eura budžetskih prihoda zbog nerazumno niske akcize na ove proizvode”, navedeno je u analizi.

Akciza na ovaj proizvod od Nove godine iznosi 190 eura po kilogramu neto duvanske smjese, što je 1,01 euro po paklici, a na cigarete je 1,72 eura po paklici.

“I dalje ostaje velika razlika od 0,71 euro po paklici koja ide na štetu države. Pojedine države u Evropi su već izjednačile nivo akciza na cigarete i bezdimne duvanske proizvode obzirom da se radi o kategoriji štetnih proizvoda. Podizanjem cijena bezdimnih duvanskih proizvoda, nema razloga za strah od ‘mravljeg šverca’ jer su cijene bezdimnih duvanskih proizvoda u regionu daleko ujednačenije nego u slučaju cigareta, a i kategorija potrošača je takva da ovaj proizvod sigurno neće pokušati da kupe na crno tržištu. Štaviše, u prilog ovoj informaciji, cijene ovih proizvoda u Hrvatskoj su 3,90 eura, a u Sloveniji 4,10 eura, a ne postoji ni jedinstven slučaj da se cigarete iz regiona prenose tamo. Jednostavno rečeno, ovaj proizvod nije u kategoriji proizvoda koji se švercuje”, navedeno je u analizi.

Prema priloženim podacima paklica bezdimnih cigareta “nuso” u Crnoj Gori košta 2,70 eura, a u Sjevernoj Makedoniji je 2,30 eura. Paklica “heets” u Crnoj Gori košta tri eura, koliko je i u Bosni i Hercegovini, dok je u Sjevernoj Makedoniji 2,50 a u Albaniji 2,80 eura.

Bonus video: