Koliko novca treba za zimovanje i skijanje u Crnoj Gori, Srbiji i BiH: Merak po paprenoj cijeni

Najveći udar na novčanik ljubitelji zimskih sportova doživjeće plaćanjem ski-pasa i smještaja

33751 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Detalj sa Ski-centra Kolašin 1600 (arhiva), Foto: Skijališta Crne Gore
Detalj sa Ski-centra Kolašin 1600 (arhiva), Foto: Skijališta Crne Gore

Kopaonik i Jahorina najskuplji su zimski centri u državama regiona, sa cijenama često i višim nego u znatno razvijenijim alpskim skijalištima.

“Drugu ligu” kada je riječ o cijenama, ali i kvalitetu ponude, predvode kolašinska skijališta, a četvoročlanoj porodici potrebna je pozamašna svota novca za sedmodnevno zimovanje i skijanje u bilo kom centru Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Najveći udar na novčanik ljubitelji zimskih sportova doživjeće plaćanjem ski-pasa i smještaja...

Crna Gora: Čekajući snijeg

Uprkos, kako kažu turistički poslenici, kvalitetnim pripremama za sezonu, Kolašin je ovih dana bez gostiju, ako se izuzme određeni broj turista u hotelima. Nedostatak snijega opet diktira tempo zimske sezone, pa se u tom gradu nadaju da će finiš januara nadomjestiti dosadašnje gubitke i masovno otkazivanje rezervacija. Pojedini izdavaoci smještaja tvrde da sedmicama nijesu imali nijednog gosta, ali i da se rezervacije za naredne dane otkazuju. Ukoliko uskoro ne padne snijeg, gubici turističke privrede biće ogromni, kažu vlasnici privatnog smještaja.

S obzirom da skijališta još nijesu otvorena, u Kolašinu turista, mahom inostranih, ima tokom vikenda, kažu u lokalnoj Turističkoj organizaciji. Većina se odlučuje za boravak u hotelima.

Cijene smještaja u Kolašinu su vrlo raznolike, ali nijesu značajnije mijenjane u odnosu na prošlu zimsku sezonu. U privatnom smještaju “krevet” se proteklih dana mogao naći i za 10 eura po osobi. Smještaj u većini apartamana košta od 30 do 70 eura dnevno. Po toj cijeni moguće je iznajmiti i manje kuće za odmor na periferiji grada.

Cijene polupansiona u nekoliko privatnih hotela su 60 i više eura. U napoznatijem kolašinskom hotelu Bjanka, cijena zimskog paketa iznosi od 84 eura po osobi za noć. Riječ je o polupansionu, a odnosi se na dvokrevetnu sobu. Izvan tog paketa, cijena polupansiona je 115 eura po osobi. Na Bukingu je moguće vidjeti vrlo raznolike cijene smještaja u tom hotelu, u zavisnosti od tipa sobe i broja osoba. Nije rijetkost da je sve zauzeto, osim najskupljih apartmana, često nedostižnih za proječnog turistu koji dolazi u Kolašin.

Cijena dnevnog ski-pasa na državnom skijalištu Kolašin 1600 iznosi 25, a 10 eura je jeftiniji na privatnom Kolašin 1450. Trodnevni ski-pass na državnom skijalištu košta 37,5 eura za djecu i 56,5 eura za odrasle. Sedmodnevni dječji je 56,5 eura, a za odrasle 84 eura. Sezonski ski-pas za djecu je 250, a za odrasle 400 eura. Turistička vožnja žičarom košta 5, odnosno 8 eura.

Dnevni ski-pas za djecu na privatnom skijalištu je 11, a za odrasle 15 eura. Trodnevni dječji košta 32, a za odrasle 40 eura, dok je sedmodnevni 74, odnosno 81 euro. Sezonski ski-pas je 250, odnosno 400 eura. Pojedinačna vožnja žičarom za djecu je 5, a za odrasle 8 eura.

Iz tih ski-centara su nedavno najavili skori dogovor koji će omogućiti skijašima da kupuju jedinstveni ski-pas za korišćenje cjelokupne skijaške infrastrukture na Bjelasici. Njegova cijena navodno će biti nešto niža od zbirne pojedinačnih na dva skijališta.

Najam skijaške/snoubord opreme uglavnom košta od 12 do 15 eura dnevno.

U Kolašinu je oko 3.200 kreveta u hotelima i privatnom smještaju, a taj broj se gotovo svakodnevno povećava. Tri hotela su kategorisana sa četiri zvjezdice, a dva sa tri. Prvi hotel (četiri zvjezdice) na Bjelasici, u neposrednoj blizini skijaških staza, otvoren je prije nekoliko sedmica. Kategorizacija privatanog smještaja je raznolika, od dvije do pet zvjezdica, pa su apartmani i sobe za svačiji džep i standard, objašnjavaju u lokalnoj Turističkoj organizaciji.

Cijene u kolašinskim restoranima i kafićima su iste kao i lanjske sezone, ili desetak procenata skuplje. Doručkovati i ručati se može za dvadesetak eura po osobi. Izuzetak je restoran na privatnom skijalištu, gdje su cijene znatno jače.

U većini restorana doručak košta od 3 do 6,5 eura. Najskuplji je takozvani “planinski doručak”, dok popara ili lepinja sa kajmakom i pršutom košta 5, omlet po želji ili priganice...

Najskuplja čorba je 3,5, a najskuplje jelo po narudžbi (juneći ramstek) 16 eura. Specijalitet kuće za dvije osobe može se naći po prosječnoj cijeni od 23 eura. Jela sa roštilja su od 7 do 13 eura.

Čašica raznih vrsta rakija košta od 1,5 do 3,2 eura, kolika je i cijena i sokova, s izuzetkom cijeđene narandže za koju je neophodno izdvojiti 3,5 eura.

Turska kafa ne prelazi euro, čaj 1,5 eura...

Cijene su slične i na Žabljaku, gdje se takođe čeka još snijega za otvaranje ski sezone. Smještajni kapaciteti u privatnom vlasništvu uglavnom su bili odlično popunjeni u prvoj polovini januara, i pored nestašice snijega. U drugoj polovini mjeseca, gostiju je manje.

Srbija: Sport za dublje novčanike

Skijanje možda nema tradiciju u Srbiji kao vid rekreacije popularan među širokim slojevima stanovništva, ali sudeći po popunjenosti hotela u glavnim planinskim centrima poslednjih godina i gužvama na žičarama, polako postaje sve omiljeniji način da se provede zimski odmor.

Pa ipak, ako se gledaju cijene koje važe ove sezone, spuštanje niz bijele staze za sada će i dalje morati da ostane sport rezervisan za one sa dubljim novčanikom. I to često toliko dubljim, da bi za novac izdvojen za nedjelju dana na Kopaoniku lako mogli da pronađu smještaj i u nekom od ski centara u Austriji, Italiji ili Francuskoj.

Tako sedmodnevni ski-pas za naredni period (do 10. februara) na Kopaoniku košta 24.130 dinara (oko 200 eura) za odrasle i 15.500 (oko 125 eura) za djecu.

Na Staroj planini i Torniku, odnosno Zlatiboru, cijene su nešto niže i iznose 13.130 (oko 110 eura) za odrasle i 8.750 (nešto više od 70 eura) za djecu. Pri tome, svi stariji od 12 godina računaju se ko odrasli.

To znači da je samo za propusnicu za skijanje jednoj tročlanoj porodici ove zime potrebno oko 64.000 dinara (više od 500 eura) ako planiraju da odmor provedu na Kopaoniku, odnosno 26.000 (više od 200 eura) za neku od druga dva najpopularnija skijališta.

Ko nema svoju opremu za skijanje, ne mora da brine, jer se svugdje oprema može iznajmiti. Cijene variraju, ali uz poseban porodični paket, oprema se može dobiti za 6.500 dinara (nešto više od 50 eura) za odrasle i 5.300 (oko 45 eura) za decu za nedelju dana. Za jednu tročlanu porodicu, to je još nekih 18.000 dinara (150 eura).

Kad je pitanje skijanja riješeno, valja naći i mjesto za spavanje. Cijene u hotelima bi se najbolje mogle opisati kao “svjetske, a naše”, dok je privatni smeštaj povoljniji, ali drži korak.

U Grand hotelu na Kopaoniku, jednom od najluksuznijih na ovoj planini, tročlana porodica može iznajmiti standardnu dvokrevetnu sobu sa doručkom za šest noćenja za oko 200.000 dinara (oko 1.700 eura), dok je polupansion oko 230.000 (gotovo 2.000 eura). Ko je siguran da neće otkazivati aranžman može proći jeftinije sa cijenom polupansiona od 207.000 dinara (oko 1.900 eura). U Grand se naravno stiže sopstvenim automobilom, čije će parkiranje u garaži hotela koštati još 2.344 dinara dnevno (gotovo 20 eura).

Može se na Kopaoniku odmarati naravno i jeftinije, pa tako u Kraljevom konaku udaljenom 3,5 kilometra od centra porodica može da provede šest noći sa doručkom u apartmanu za nekih 43.000 dinara (nešto više od 350 eura), dok kilometar bliže, u hotelu Mujen lux treba platiti otprilike duplo skuplje, a nešto skromniji smještaj u Mila apartmanima košta oko 60.000 dinara (500 eura).

Na Zlatiboru su cijene slične, mada ipak nešto povoljnije nego na Kopaoniku. Tako se na samo 600 metara od centra Zlatibora može iznajmiti soba, odnosno apartman u hotelu Agape sa tri zvjezdice za 63.000 dinara (oko 520 eura) za šest noćenja, dok hoteli sa četiri zvjezdice koštaju od 50.000 dinara (oko 400 eura) do 90.000 dinara (oko 750 eura). Mona plaza Zlatibor sa doručkom staje nešto ispod 100.000 dinara (oko 800 eura) za šest noćenja.

Ko želi i više od toga, na raspolaganju mu je Grand&Sky hotel Tornik u kom apartman za šest noćenja košta oko 190.000 dinara (oko 1.600 eura), sa doručkom i večerom.

Srećom, tu je i privatni smeštaj koji se može naći već za dvadesetak hiljada dinara (oko 170 eura), pa sve do cjenovnih nivoa koji se ne razlikuju od hotela visoke klase.

Kad se sve sabere, jedna porodica teško može da provede nedjelju dana skijajući na nekoj od planina, a da ne potroši bar 60.000-70.000 dinara (500 do 600 eura) u najskromnijoj varijanti, ili, realnije, oko 100.000 dinara (oko 800 eura) za prosječan aranžman sa solidnim smještajem. Kopaonik je izuzetak za koji treba planirati više novca.

Naravno, sve ovo je bez hrane (sem doručka koji je uračunat u ove cijene), bez kafe, pića i bilo kakvih drugih aktivnosti, kao i bez troškova prevoza do i od zimovališta, što s obzirom na cijene po restoranima i kafićima u turističkim centrima znači dodatni trošak od još tridesetak hiljada dinara (oko 250 eura) za jedno sedmodnevno porodično putovanje.

BiH: Najskuplje na Jahorini, ali je i gužva najveća

Skijaška sezona u Bosni i Hercegovini u većini centara započela je sredinom januara. Razlog zbog čega se kasnilo jeste natprosječno topli decembar, kao i prvih desetak dana ove godine. Hladniji zrak donio je niže temperature i snijeg koji je prekrio Jahorinu, Bjelašnicu i Vlašić, najposjećenije zimske turističke destinacije u zemlji.

“Nabavili smo 25 novih topova koji će obezbijediti optimalne snježne pokrivače. Od otvaranja skijališta u novoj sezoni, 26. novembra, ugostili smo gotovo 70.000 gostiju, ostvarivši oko 450.000 prolaza”, kazao je Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Ski-škola na Vlašiću
Ski-škola na Vlašićufoto: Muhamed Tunović

Od ove godine na Jahorini imaju i svoje smještajne kapacitete - 24 apartmana smještena 100 metara od ski staze u naselju Šator.

Dnevna karta na Jahorini u pred i post sezoni za odrasle košta 73, u sredini sezone 79, a u “udarnom” dijelu 86 KM (1 euro su i dalje skoro 2 KM).

Cijene smještaja po osobi kreću se od 115 do 765 KM (za apartman do šest osoba).

Espreso kafa u ugostiteljskim objektima košta 4 do 4,50 KM, čaja 5 KM, hamburger sa pomfritom 19, a porcija ćevapa sa pomfritom 21 KM.

Na Jahorini je planirano otvaranje Muzeja posvećenog Zimskim olimpijskim igrama održanim u Sarajevu prije 40 godina.

Olimpijski centar Bjelašnica još 10. decembra je otvorio svoje staze.

“Sezona nikad bolja, kao i posjećenost. Malo Polje na Igmanu smo otvorili 13. januara. Za naše najmlađe posjetitelje otvoreno je klizalište koje je potpuno besplatno”, rekla je Aida Memović iz ZOI ‘84.

Dnevna karta na Bjelašnici za odrasle košta 47, poludnevna 39, a noćno skijanje 30 KM. Dnevna karta za djecu do 12 godina je 30, a noćno skijanje 10 KM, dok za djecu od 13 do 18 godina dnevna karta košta 37, a noćno skijanje 25 KM.

Kada je u pitanju smještaj, kreće se 86 do 494 KM.

Cijena espreso kafe u ugostiteljskim objektima je 3-3,50 KM, a porcija ćevapa ide do 20 KM.

Sredinom mjeseca započela je skijaška sezona na Vlašiću. Kada su u pitanju cijene ski-liftova za Babanovac i Markovac dnevni

Ski-pas je 32, poludnevni 25 KM, koliko košta i noćno skijanje.

Dnevni ski-pas u kompleksu Sunce je 20, a poludnevni i noćno skijanje 15 KM.

Za sjedešnicu u kompleksu Eko FIS Vlašić dnevni ski-pas je 20, poludnevni i noćno skijanje su 15, a panoramska vožnja - 5 KM.

“Zimska sezona je kontinuitet dobre proljetno-ljetne i jesenje turističke sezone. Veliki broj je gostiju iz čitave regije”, izjavio je Samer Dolovac, direktor Turističke zajednice opštine Travnik.

Raspon cijena noćenja u hotelima na Vlašiću kreće se od 98 do 465 KM (apartman koji je za maksimalno šest osoba).

Cijena kafe u ugostiteljskim objektima je 3 KM, a ćevapa 12 KM.

Otvaranje ski-sezone na Kupresu koje okuplja glavninu skijaša i bordera iz zapadne BiH i Dalmacije bilo je 13. januara. Cijene karata na Kupresu ostale su iste kao i prošle godine. Dnevna za odrasle je 40, poludnevna 28,50 KM, dok je za djecu dnevna karta 28, a poludnevna 23 KM.

Noćenje s doručkom u jednokrevetnoj sobi u Hotelu Adria ski je 126 KM, a u apartmanu 260 KM.

Ski-centar Ravna planina nalazi se u naselju Gornje Pale. Dnevni ski-pas tamo je za odrasle 30, poludnevni 25, a za djecu dnevni 25, a poludnevni 20 KM, dok je noćno skijanje 25 KM. Panoramska vožnja u Gondoli je 15 KM.

“Završene su četiri zgrade u hotelsko-apartmanskom naselju. Raspolažemo sa 100 apartmanskih jedinica sa više od 500 ležajeva. U toku je gradnja sedam zgrada koje bi trebale biti završene do kraja godine”, kazala je Kristina Golijanin, direktorica agencije Ravna planina.

Noćenje u jednosobnom apartmanu koji prima do pet osoba je 390 KM, a za dvosoban koji prima do osam osoba 490 KM. U to je uračunat njihov doručak, parking mjesto za vozilo i dnevni ski-pas za sve osobe tokom boravka.

U ugostiteljskom objektu Gondola cijena espreso kafe je 2,50 KM, čaja 3,50 KM, čorba košta 6, a pizza 12 KM.

Zbog nedovoljnih količina snijega, skijaška sezona još uvijek nije počela u SC Rostovo kod Bugojna, na Ponijerima kod Kaknja, SC Pridolci u Busovači, RC Brusnici kod Fojnice i SC Ranča u Jajcu.

Dva dana se skijalo u SC Busovačka planina, a u centru na planini Kozari četiri dana, od 11. do 14. januara.

Ohrabruje podatak da domaćih gostiju ima, ali barem isto toliko ako ne i više je gostiju iz regije, to jest sa područja bivše Jugoslavije, ali ima i onih koji su došli iz Njemačke, Austrije i Mađarske.

Bonus video: