Gačević: Širenje zajedničkog regionalnog tržišta od vitalnog značaja za rast Zapadnog Balkana

Gačević je na sastanku potvrdila nepokolebljivu posvećenost CEFTA-e unapređenju ekonomske integracije, liberalizacije trgovine, digitalizacije i regionalne saradnje između njenih strana

1274 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Represent
Sa sastanka, Foto: Represent

Širenje zajedničkog regionalnog tržišta od vitalnog je značaja za ekonomski rast Zapadnog Balkana i povezivanje sa Evropskom unijiom (EU), saopštila je vršiteljka dužnosti direktorice CEFTA Sekretarijata, Danijela Gačević.

Ona je učestvovala na sastanku lidera Zapadnog Balkana i EU u Skoplju, ističući ključnu ulogu CEFTA-e u unapređenju inicijative za zajedničko regionalno tržište i njegovanju bližih veza između ekonomija Zapadnog Balkana i tržišta EU.

Gačević je na sastanku potvrdila nepokolebljivu posvećenost CEFTA-e unapređenju ekonomske integracije, liberalizacije trgovine, digitalizacije i regionalne saradnje između njenih strana.

"Implementacija postojećeg Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i izrada novog su od vitalnog značaja za stvaranje novih mogućnosti, privlačenje investicija i unapređenje saradnje u CEFTA-i sa EU", poručila je Gačević.

Ona je dodala da su aktivnosti CEFTA-e bile ključne za usklađivanje ekonomija Zapadnog Balkana sa principima i standardima EU, harmonizacijom propisa, poboljšanjem pristupa tržištu i njegovanjem poslovnog okruženja pogodnog za privlačenje stranih investicija.

"Novi Akcioni plan nam pruža priliku da unesemo ambicije i inovacije u trgovinsku arenu, u skladu s vizijom Novog plana rasta. Ovaj sinergijski pristup ne samo da podstiče rast unutar Zapadnog Balkana, već i podstiče poboljšanu saradnju sa EU", navela je Gačević.

Ona je podsjetila na do sada urađeno, navodeći da zajednički napori usmjeravaju ekonomije Zapadnog Balkana ka EU, približavajući ih zajedničkom cilju prosperitetnijeg i stabilnijeg regiona.

CEFTA, prema riječima njenih predstavnika, ostaje posvećena podsticanju ekonomskog rasta, širenja trgovine i održivog razvoja na Zapadnom Balkanu.

Kako region nastavlja svoj put ka pristupanju EU, CEFTA će nastaviti da služi kao katalizator napretka i zagovornik ekonomske integracije.

Bonus video: