"Univerzal Monte" očekuje presudu u svoju korist

“Univerzal Monte” najavio da će tužbu protiv države Crne Gore nastaviti pred međunarodnim instancama ako ne dobije spor u Privrednom sudu

4354 pregleda 1 komentar(a)
Traže četiri miliona zbog raskida ugvora:Put Meljine - Petijevići, Foto: Boris Pejović
Traže četiri miliona zbog raskida ugvora:Put Meljine - Petijevići, Foto: Boris Pejović

Kompanija “Univerzal Monte” najavila je da će, ako ne dobije spor protiv države u Privrednom sudu oko izgradnje puta Meljine-Petijevići, spor nastaviti pred međunarodnim instancama koji će koštati milione u kamatama.

To se navodi u saopštenju koje je ova privatna firma dostavila “Vijestima”. Iz “Univerzala” su kazali da očekuju odluku suda u korist te kompanije, odnosno naplatu četiri miliona eura uz zakonsku kamatu koja je do sada dostigla oko 700 hiljada eura.

Ugovor sa kompanijom, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, koja je 2008. godine izgradila put Meljine-Petijevići po aranžmanu na osnovu kog je trebalo da ga koristi 20 godina i vrati u vlasništvo Opštini Herceg Novi, sporazumno je 7. maja 2021. godine raskinula Vlada premijera Zdravka Krivokapića, nakon čega je putarina na toj dionici prestala da se naplaćuje.

Vlada je tada zadužila Ministarstvo finansija da prema sporazumu u budžetu za narednu godinu predvidi četiri miliona eura za isplatu obeštećenja “Univerzal Monteu”. To ministarstvo, kojim je rukovodio tada aktuelni premijer Milojko Spajić nije uradilo. Umjesto toga, na posljednjoj sjednici bivše Vlade u aprilu 2022. godine, donijet je zaključak da ovaj novac isplati iz budžetske rezerve.

Tu obavezu Vlada Dritana Abazovića nije izvršila, već je dokumentaciju u vezi sa ovim poslom proslijedila Specijalnom državnom tužilaštvu, dok je “Univerzal Monte” pokrenuo tužbu protiv države tražeći isplatu četiri miliona uz PDV. Država je odgovorila kontra tužbom tražeći poništenje sporazuma.

“Univerzal Monte” je iznos potraživanja umanjio za PDV od 840 hiljada eura, pa tužbom traže isplatu četiri miliona eura.

“Sporazum o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine - Petijevići vrlo je jasan, sa jedne strane obavezuje firmu” Univerzal Monte” da dovrši sanaciju dijela puta na Kotobilju i da preda raspoloživu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju puta Meljine – Petijevići, a sa druge strane obavezuje Ministarstvo finansija da najkasnije do 31. 1. 2022. plati 4 miliona eura. “Univerzal Monte” je svoje obaveze izvršio, Ministarstvo finansija nije”, poručili su iz ove privatne firme.

Bonus video: