Pljevlja: Nepotrošeno 11 miliona eura

Opština Pljevlja prošle godine utrošila je 3,7 od 13,17 miliona eura, koliko je bilo planirano za razvoj grada

5650 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

U realizaciju kapitalnih investicija Opština Pljevlja prošle godine utrošila je 3,7 miliona eura, što je svega 28,3 odsto od 13,17 miliona eura koliko je bilo planirano da se potroši za razvoj grada.

Nedostatak novca nije bio razlog loše realizacije kapitalnog budžeta, jer je lokalna uprava iz prošle godine u ovogodišnji budžet prenijela više od jedanaest miliona eura, koje nije uspjela da potroši.

U opštini su kazali da je osnovni razlog zbog kojih nisu realizovani svi kapitalni projekti kašnjenje u preuzimanju lokalne vlasti skoro pola godine, jer je DPS iskoristio nefunkcionalnost Ustavnog suda da bi na vlasti u Pljevljima ostala duže, podnošenjem prigovora na izborni rezultat za dva biračka mjesta na seoskom području. Razlog je, kako navode, i kašnjenje u donošenju budžeta za prethodnu godinu.

Najviše novca u kapitalnom budžetu potrošeno je za investiciona održavanja, preko 1,5 miliona eura, i za održavanje lokalne infrastrukture. Za nabavku opreme potrošeno je 654.000 eura.

Prema podacima iz izvještaja o ostvarenju budžeta za četvrti kvartal, opština Pljevlja prošle godine prihodovala je preko 29,5 miliona eura, što je 99 odsto od plana. Na bruto zarade i doprinose zaposlenih opština Pljevlja prošle godine izdvojila je 4,43 miliona eura, a za ostala lična primanja 338.000 eura, od čega je nešto više od polovine potrošeno za isplatu zimnice zaposlenima. Za naknade odbornicima u lokalnom parlamentu isplaćeno je 72 hiljade eura. Samo u decembru odbornicima je isplaćeno 9.901 eura, odnosno svaki od odbornika dobio je prosječno za taj mjesec 291 euro.

Opština Pljevlja je u prošloj godini ostvarila značajne uštede na službena putovanja, na šta je potrošeno 26.000 eura, skoro dvaput manje u odnosu na plan, a za trećinu smanjeni su troškovi reprezentacije, na šta je potrošeno oko 17 hiljada eura.

Za tekuće održavanje utrošeno je nešto više od milion eura, a milion i po za subvencije. Po osnovu ugovora o djelu isplaćeno je 148.000 eura. Za otplatu dugova opština je prošle godine utrošila 1,5 miliona eura, od čega najviše za otplatu dugova iz prethodnog perioda 1,37 miliona, a za otplatu kredita 151.000 eura.

Ukupni rashodi opštine Pljevlja iznosili su skoro 18 miliona eura, što je 11,5 miliona eura manje od plana.

U opštinsku kasu prošle godine najviše novca se slilo od naknada 9,4 miliona eura i poreza skoro devet milion eura. Od naknada za korišćenje šuma opština je prihodovala 4,2 miliona eura, a od poreza najviše novca 4,5 miliona eura naplaćeno je po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica.

Od poreza na nepokretnosti naplaćeno je 3,71 milion eura, a iz Egalizacionog fonda u budžet se slilo 3,94 miliona eura.

Ukupne neizmirene obaveze Opštine Pljevlja na kraju prošle godine iznosile su 631.000 eura, a lokalnih javnih preduzeća 1,67 miliona eura.

Kod neizmirenih obaveza Opštine nisu obuhvaćene nedospjele obaveze prema Elektroprivredi Crne Gore u iznosu od 1,691 milion eura po osnovu ranije nezakonito naplaćene ekološke naknade. Ovaj dug Opština otplaćuje u deset jednakih godišnjih rata.

U neizmirene obaveze Opštine nisu obuhvaćene reprogramirane nedospjele poreske obaveze Opštine, javnih ustanova i javnih preduzeća u iznosu od oko 3,5 miliona eura. Kod neizmirenih obaveza javnih preduzeća nisu obuhvaćene nedospjele obaveze javnih preduzeća po reprogramu poreskog duga iz 2022. godine od 1,59 miliona eura, kao i reprogramirane obaveze u stečaju u iznosu od oko 799.000 eura, koje se plaćaju u periodu od 2021. do 2031.

Ukupan iznos reprogramiranog poreskog duga iznosi 10,82 miliona eura.

Opština je jedino kreditno zadužena 2,09 miliona eura, to se odnosi se na dugoročni kredit za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Židovićima.

Bonus video: