Tivat tvrdi da neće odustati od svoje imovine

Komnenović kaže da korist od upravljanja tivatskim aerodromom moraju imati lokalna uprava i njeni građani

28835 pregleda 77 reakcija 14 komentar(a)
Opština se bori za oko 700.000 kvadrata: Aerodrom u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Opština se bori za oko 700.000 kvadrata: Aerodrom u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović najavio je da će lokalna uprava nastaviti da preuzima sve mjere kako bi zaštitila imovinske i ekonomske interesa grada kada je u pitanju dalji status i funkcionisanje aerodroma Tivat.

Komnenović je “Vijestima” potvrdio da je uprkos konačnoj presudi Upravnog suda koji prihvatio žalbu Opštine, doskorašnja Uprava za katastar i državnu imovinu (UKDI) po njoj nije postupila, već je opet postupila po zahtjevu Vlade da se na državu prenese nekoliko stotina hiljada kvadrata opštinskog zemljišta u kompleksu aerodroma Tivat i u njegovoj neposrednoj kontakt-zoni. U drugom istovjetnom takvom predmetu još se čeka odluka Upravnog suda, dok se u još dva predmeta čeka odluka drugostepenog organa - Ministarstva finansija.

U sva ta četiri predmeta radi se ukupno od oko 700.000 kvadrata opštinske imovine koja je prije pet godina prenesena sa lokalne uprave na državu.

Šteta iznad 70 miliona

“Područna jedinica UKDI u Tivtu je donijela potpuno istu odluku kakva je prvi put bila donesena 2018. Vlada je tada želeći očigledno brzu koncesiju aerodroma Tivat, na formalno-pravno nedozvoljen način u katastru preknjižila imovinu Opštine Tivat na državu. Tadašnja garnitura koja je činila vlast u Opštini Tivat zbog toga se žalila sudskim organima i do sada su sprovedena četiri postupka. Ja sam kod tadašnjeg ministra finansija Aleksandra Damjanovića koji je nadležan za rad UKDI, insistirao da se do sada u našu korist donesene sudske odluke sprovedu. Nažalost, tivatski katastar je, inače, odavno već mimo ikakavih zakonskih normi i normalnog ponašanja jednog državnog organa prema građanima, opet donosi istovjetnu odluku kao onu iz 2018. iako mu je sud naložio nešto što je po mojoj skromnoj ocjeni, dijametralno suprotno”, kazao je Komnenović.

Vlada premijera Duška Markovića je Tivtu 2018. prepisujući na državu kao vlasnika nekretnine koje je u svojini do tada imala lokalna samouprava u i oko kompleksa tivatskog aerodroma pričinila direktnu štetu od preko 70 miliona eura.

Na Opštinu Tivat se prema dokumentaciji nekadašnje Direkcije za nekretnine Crne Gore, u isključivom vlasništvu, ili suvlasništvu sa privatnim licima (građani), kao svojina vodilo oko 45 odsto od ukupno oko milion kvadrata površine aerodroma Tivat sa zaštitnim pojasem. Sve to je u međuvremenu na zahtjev tadašnjeg ministra saobraćaja Osmana Nurkovića (BS) administrativnim putem, sa Opštine prepisano na državu, koja se pritom samo pozivala na Zakon o državnoj svojini, ali nikad Opštini nije isplatila nikakvu nadoknadu za imovinu koju joj je oduzela. Imajući u vidu procjene sudskih vještaka u parnicama koje građani još vode za povraćaj ili obeštećenje za njihovu imovinu na aerodromu, a koje iznose 109 eura po kvadratu, ispada da je država Opštini Tivat uzela imovinu vrijednu najmanje oko 50 miliona eura.

Markovićeva Vlada je, pripremajući se za izdavanje ACG u koncesiju (što nije uspjela ostvariti do kraja svog mandata) 2019. godine bez poštovanja zakonom predviđene procedure, na državu sa Opštine Tivat prepisala i pravo raspolaganja nad još oko 225 hiljada kvadrata zemljišnih parcela u neposrednom susjedstvu aktuelnog kompleksa aerodroma. Te nekretnine vrijede još najmanje dvadesetak miliona eura. Lokalna vlast je prethodno dio ove imovine izdavala Aerodromima Crne Gore i od toga ubirala značajne prihode. Iako je bio obavezan zaključkom Vlade i članom 35 Zakona o državnoj imovini, Nurković nikada nije uputio formalni zahtjev Opštini Tivat da lokalna uprava na Vladu prenese svoje pravo raspolaganja nad nepokretnostima koje je Vlada procijenila da su joj potrebne “za ostvarivanje državnog interesa” (davanja aerodroma u koncesiju). Da je to učinjeno, Opština bi po tom članu zakona bila dužna da te nepokretnosti “na zahtjev Vlade vrati na raspolaganje Crnoj Gori”. To, međutim, nikada nije zatraženo od Opštine, ali je Nurković uz pomoć Ministarstva finansija koje je tada vodio Darko Radunović, a u čijoj je nadležnosti bila Uprava za nekretnine Crne Gore sa tada Draganom Kovačevićem na čelu, uspio da i pored neispunjenja zakonske procedure, i tih nekoliko stotina hiljada kvadrata opštinskih nekretnina na i oko aerodroma, prepiše na državu kao isključivog vlasnika i nosioca prava raspolaganja.

Pitanje koncesije “u narednih 10 mjeseci”

Gradonačelnik Komnenović je istakao da se Opština opet žalila na postupanje doskorašnje UKDI, a da je on u međuvremenu imao razgovore sa premijerom Milojkom Spajićem i ministrom pomorstva i saobraćaja Filipom Radulovićem koji su ga obavijestili da će se pitanje hoće li aerodrom Tivat ostati pod državnim upravljanjem ili ići u koncesiju, rješavati u narednih 10 mjeseci.

Spajić je sa godišnjeg skupau privrednoj komori najavio odluku o koncesiji za ACG do kraaj prošle godine što se nije desilo.Nekoliko dana nakon toga pred kraj 2023. Radulović je izjavio da će postupak u vezi koncesije završiti tokom ljetnjih mjeseci 2024. godine.

“Ono što je sigurno i što je jasan stav Opštine Tivat i politički stav grupacije “Narod pobjeđuje” koju ja predvodim i naše uže i šire koalicije, jeste da grad Tivat u tome definitivno mora imati svoj interes”, poručio je Komnenović, ne želeći da zalazi u detalje o tome kako će taj interes biti zaštićen.

Smatra da je “definitivno da tokom dosadašnjeg gazdovanja tivatskim aerodromom od strane ACG Tivat od toga imao nikakvu ili minimalnu korist”.

“Za razliku od toga, u prethodnom periodu dok je aerodromom gazdovao JAT, Tivat je imao jasnu materijalnu i razne druge vrste koristi. Mi želimo da se aerodrom Tivat vrati na taj nivo poslovanja, da u upravljanju i eksploataciji aerodroma imamo partnerski odnos i konkretne benefite za građane Tivta – i u imovinskom i u ekonomskom smislu”, podvukao je gradonačelnik. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, aktuelna Vlada premijera Spajića u planu ima da tivatski aerodrom prepusti koncesionaru, te da država uprkos zakonskim rješenjima koja lokalnoj upravi garantuju 70 odsto od tako ostvarenog prihoda, za sebe zadrži sav novac dobijen koncesijom i usmjeri ga u gradnju buduće brze obalne saobraćajnice na crnogorskom primorju. Intencija Vlade je da obavezu ustupanja Opštni Tivat 70 odsto prihoda od koncesije tivatskog aerodroma što lokalnoj upravi garantuje aktuelni Zakon o koncesijama, izbjegne svojevrsnom pravom gimnastikom, pozivajući se na činjenicu da je čitav kompleks tivatskog aerodroma u zoni morskog dobra, pa bi po tome Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom, odnosno državi, trebalo da pripadne sav novac od izdavanja aerodroma koncesionaru.

Tužilaštvo bez reakcije na uzimanje imovine

Tužilaštvo koje je prije nekoliko godina bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića uhapsilo zbog sumnje da je na sličan način neosnovano sa države na privatna lica prepisivao mnogo manje zemljišne komplekse drastično manje vrijednosti od ovih Opštine Tivat na i oko aerodroma već godinama, kako kaže i nezvnaični izvor “Vijesti”, nijemo posmatra ovu “pravu pljačku Tivta od strane bivše Vlade, i štetu nanesenu lokalnoj upravi ikoja prelazi sumu od 70 miliona eura”.

“Promjena prava svojine i raspolaganja nad ovim nekretninama u katastarskoj evidenciji izvršena bez obzira na to što država Opštini nije dala nikakvu naknadu za eksproprisane nekretnine. Promjena je urađena administrativnim putem, uprkos činjenicama koje zna i svaki brucoš Pravnog fakulteta - da Opština i država nisu ista pravna lica, odnosno da je Opština Tivat, a ne tadašnja SR Crna Gora, ili država SFRJ, bila kupac, poklonoprimac ili korisnik ekspropijacije kada je lokalna uprava 50-tih i 60-tih godina prošlog vijeka, legalno sticala tu zemlju od dotadašnjih njenih privatnih vlasnika, a sve sa namjerom da se ovdje izgradi aerodrom”, kazao je izvor “Vijesti”.

On dodaje da i Ustav propisuje da “niko ne može biti lišen ili ograničen prava svojine, osim kada to zahtijeva javni interes, uz pravičnu naknadu”.

“Tu naknadu Opština Tivat nikada nije dobila od države za praktično otetih 70 miliona eura nekretnina na i oko ovdašnjeg aerodroma”, istakao je izvor “Vijesti”.

Bonus video: