Za eksproprijaciju imovine na drugoj dionici auto-puta spremljeno 15 miliona

Direktor Monteputa ističe da je postupak eksproprijacije kompleksan, zbog broja predmeta i vlasnika i što trasa u velikom dijelu prolazi kroz naseljeno područje sa velikim brojem stambenih i pomoćnih objekata, voćnjaka i druge imovine u privatnom vlasništvu

37898 pregleda 72 reakcija 28 komentar(a)
Javni poziv za izbor izvođača radova trebalo bi da se raspiše u prvoj polovini 2024. (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Javni poziv za izbor izvođača radova trebalo bi da se raspiše u prvoj polovini 2024. (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Za eksproprijaciju imovine na drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice, u budžetu je obezbijeđeno 15 miliona eura, a tačan iznos novca koji će biti potreban za ovu namjenu biće poznat kada se završi Izvještaj o procjeni nepokretnosti. Pripremni radovi na ovo dionici mogu početi samo na djelovima gdje su već regulisani imovinsko-pravni odnosi.

Za “Vijesti” je ovo zvanično kazao izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

“U toku je izrada Izvještaja o procjeni vrijednosti nepokretnosti koji treba da pruži precizan iznos novca koji je potreban za eksproprijaciju nepokretnosti na trasi auto-puta. Budući da se radi o procjeni moguća su odstupanja od procijenjenog iznosa ako se tokom postupka pojave nove činjenice. U budžetu je za ovu svrhu obezbijeđeno dovoljno sredstava u iznosu od oko 15 miliona eura, a konačna cifra će zavisiti od Izvještaja o procjeni”, pojasnio je Ljiljanić.

Elaboratom eksproprijacije obuhvaćeno je ukupno 266 predmeta (listova nepokretnosti) sa ukupno 496 upisanih vlasnika nepokretnosti na teritoriji opština Kolašin i Andrijevica.

Na pitanje u kojoj fazi je postupak eksproprijacije i očekuju li da taj postupak bude završen do početka izvođenja radova Ljiljanić je kazao da prema članu 19, Zakona o eksproprijaciji, predlog za eksproprijaciju može podnijeti korisnik eksproprijacije tek pošto je, u skladu sa zakonom, utvrđen javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti.

“Predlog se podnosi nadležnom organu uprave – odnosno područnoj jedinici u opštini na čijoj se teritoriji nalazi nepokretnost predložena za eksproprijaciju. U ovom trenutku se privode kraju tehničke i proceduralne aktivnosti za donošenje Odluke o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju, koju donosi Vlada, i početak postupka pred nadležnim državnim organima (Uprava za nekretnine područne jedinice Kolašin i Andrijevica)”, objasnio je Ljiljanić.

Cilj je da eksproprijacija neće ometati početak radova: Ljiljanić
Cilj je da eksproprijacija neće ometati početak radova: Ljiljanićfoto: Monteput

Prema njegovim riječima ovaj postupak je kompleksan kako zbog broja predmeta i vlasnika, tako i zbog činjenice da trasa u velikom dijelu prolazi kroz naseljeno područje sa velikim brojem stambenih i pomoćnih objekata, voćnjaka i druge imovine u privatnom vlasništvu.

“Takođe, kraj kompletnog postupka zavisi i od dostupnosti stranaka, odnosno vlasnika nepokretnosti, obima eventualnih primjedbi i žalbi, kao i brzine reagovanja svih državnih organa i službi uključenih u postupak. Naš cilj je da obzbijedumo što efikasniji proces koji neće ometati početak radova. U tom kontekstu, uzimajući u obzir faktore koji mogu uticati na rokove, plan je da se fokusiramo na lokacije prioritetnih i najvećih objekata, poput tunela Trešnjevik, koji zahtjevaju obimnije i zahtjevnije radove. Na taj način ćemo omogućiti izvođaču radova da odmah nakon potpisivanja ugovora počne sa pripremnim radovima na što je moguće više lokacija. Ovakvim postupcima ćemo doprinijeti efikasnosti postupaka, ali i boljoj dinamici radova”, istakao je Ljiljanić.

On je naglasio da u vezi sa izgradnjom druge dionice autoputa Mateševo – Andrijevica, važno je napomenuti da pripremni radovi mogu početi na djelovima dionice gdje su imovinsko-pravni odnosi već regulisani.

“Time se omogućava održavanje konstantne dinamike u radu i istovremeno osigurava poštovanje rokova. Ovaj pristup omogućava efikasnije upravljanje projektom, omogućujući izvođačima radova da fokusiraju svoje resurse na segmente gdje su svi imovinsko-pravni odnosi već riješeni. Takođe, radovi se mogu izvoditi i na parcelama u državnom/opštinskom vlasništvu uz prethodnu saglasnost Vlade i drugih državnih organa. Ovakvim pristupom se postiže ravnoteža između početka radova i potrebe za potpunim regulisanjem imovinskih pitanja duž čitave trase. Osim toga, ova strategija omogućava postizanje ciljeva projekta uz minimalne zastoje, čime se dodatno pomaže u održavanju dinamike izgradnje auto-puta”, naveo je Ljiljanić.

On je kazao da kao što je bio slučaj i pri izgradnji prve dionice auto-puta, u cilju obezbjeđivanja dinamike radova, moguće je radove izvoditi parcijalno, odnosno tamo gdje su već pribavljene sve dozvole i riješena sva pitanja.

“Zato je, kao što smo već naveli, plan da se fokusiramo na lokacije prioritetnih i najvećih objekata, poput tunela Trešnjevik, koji zahtijevaju obimnije i zahtjevnije radove, kako bismo omogućili da izgradnja tih objekata na vrijeme počne, te da se na ostaloj trasi puta eventualno riješe sporovi ukoliko ih bude”, rekao je Ljiljanić.

Dionica od Mateševa do Andrijevice je dugačka 23 kilometra i prema nedavnim najavama iz Vlade u toku je kompletiranje tehničke i ugovorne dokumentacije, sa ciljem da se javni poziv za izbor izvođača radova raspiše u prvoj polovini 2024. godine.

Bonus video: