Dva trajekta idu na Krk na remont

Remonti trajekata “Kamenari” i “Lepetane” u Hrvatskoj

9403 pregleda 14 komentar(a)
Trajekt na remontu u Hrvatskoj: Brod “Kamenari”, Foto: Drago Krivokapić
Trajekt na remontu u Hrvatskoj: Brod “Kamenari”, Foto: Drago Krivokapić

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom poslalo je trajekt “Kamenari” na redovni godišnji remont u brodogradilište “Brodoremont Punat”, u istoimenom mjestu na hrvatskom ostrvu Krk. Istim povodom, juče je na to ostrvo upućen i trajekt “Lepetane”.

Ovo brodogradilište dalo je najpovoljniju ponudu za remont ovih brodova, a bilo je glavni poslovni partner za taj posao i nekadašnjem operateru trajektne linije Kamenari - Lepetane, privatnoj firmi “Pomorski saobraćaj” iz Herceg Novog.

Tender za posao na trajektu “Kamenari” potpisan je krajem prošle godine, a uključuje dokovanje broda i standardne dokovske radove, provjeru i remont propelerskih osovina i kormila, izmjenu dijela limova na trupu broda, popravke ukrcajno-iskrcajnih rampi za vozila, antikorozivnu zaštitu i ponovno farbanje trupa trajekta, a remont će se završiti u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora. Ovaj remont je vrijedan 74.076 eura bez PDV-a. Prethodno je u decembru prošle godine, Morsko dobro već na ovom brodu obavilo radove na zamjeni ukupno skoro dvije tone dotrajalih čeličnih djelova a taj posao koštao je 23.711 eura, i izvršila ga je firma “Blue Mont” iz Herceg Novog.

Ista hercegnovska firma, prošlog mjeseca obavila je manje radove na zamjeni dotrajalih čeličnih djelova i na brodu “Lepetane”, vrijedne 6.409 eura sa PDV-om, a remont i dokovanje u brodogradilištu “Brodoremont Punat” ovog trajekta, koštaće 76.304 eura bez PDV-a.

Morsko dobro je lani ova dva mala trajekta kapaciteta po 20 automobila, kupilo od njihovog bivšeg privatnog vlasnika “Pomorskog saobraćaja”, pri čemu je 133.000 eura plaćen trajekt “Kamenari” a 170.000 eura brod “Lepetane”. Od kupovine u junu prošle godine, oba trajekta su vrlo malo korišteni u saobraćaju na liniji preko tjesnaca Verige.

Morskom dobru je nedavno, zbog nepodnošenja nijedne prijave potencijalno zainteresovanih brodogradilišta, propao tender vrijedan pola miliona eura za remont trajekta “Trideseti avgust”, na kome je neophodno izvršiti obimne radove kako bi taj brod obnovio klasu. To je potrebno radi dobijanja novog svjedočanstva o sposobnosti za plovidbu, bez kojeg se ne može vratiti u operativnu upotrebu. “Tridesetom avgustu” je važenje dotadašnjih, privremenih svjedočanstva o sposobnosti za plovidbu koje mu je izdala Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama isteklo 21. oktobra prošle godine, od kada je povučen iz saobraćaja i stavljen u tzv. raspremu u Lipcima, gdje već mjesecima sve više propada.

Bonus video: