IRF naplatio dio duga od "Cijevna Commerce"

Investiciono-razvojni fond je krajem maja pokrenuo spor pred Privrednim sudom kako bi iz imovine firme "Cijevna komerc" naplatio kredite koji nisu vraćeni u vrijednosti od 3,8 miliona

9088 pregleda 14 komentar(a)
Danilo Petrović, Foto: Luka Zekovic
Danilo Petrović, Foto: Luka Zekovic

Dug od 3,8 miliona eura, koji Investiciono-razvojni fond (IRF) pokušava da naplati iz imovine kompanije “Cijevna Commerce” umanjen je za 1,9 miliona eura, nakon što je javni izvršitelj Vladimir Vujotić prodao jednu od hipotekarnih nepokretnosti privatne firme.

Osim toga postoji i ponuda za ostatak hipoteke, čime bi mogao da se naplati i preostali dug.

To je na ročištu u ovom sudu juče kazao advokat IRF-a Dimitrije Šaranović. Advokatica firme “Cijevna Commerce” Danica Radulović je navela da smatra da nema uslova za izvršenje jer zaloga nije konstituisana po Zakonu o zalozi kao sredstvu obezbjeđenja. Sutkinja Radmila Perović je ročište odložila radi uvida u spise javnog izvršitelja i izjašnjenja državne i privatne kompanije, a nastavak spora zakazala za 4. mart.

IRF je krajem maja prošle godine pokrenuo spor u Privrednom sudu protiv kompanije “Cijevna Commerce” koja je u vlasništvu porodice biznismena Danila Petrovića, kako bi iz imovine ove firme naplatio kredite koji fondu nisu vraćeni. Vrijednost spora je 3,8 miliona eura. Krediti su dati drugim firmama u vlasništvu porodice ovog biznismena, odnosno preduzećima “Cijevna komerc” i “Montenegro premier”.

Kako su “Vijestima” prethodno kazali iz IRF-a, založene pokretne stvari - vozila, izdata su kao jedan od kolaterala po kreditima datim za ove dvije firme, a postupak izvršenja je pokrenut nakon raskida ugovora o kreditu i dospijeća svih obaveza dvije kompanije. Ove tri firme imaju blokirane račune u ukupnom iznosu od 56,79 miliona eura.

Šaranović je naglasio da postoji ponuda i za ostatak hipoteke, što bi značilo da se naplatio dug i po ovom postupku. On je dostavio sudu zaključke javnog izvršitelja od 19. i 20. januara ove godine.

Radulović je navela da nema uslova za izvršenje jer zaloga nije konstituisana kako je propisano Zakonom o zalozi kao sredsvu obezbjeđenja. Ona je navela da je nužno postojanje ugovora o zalozi, te da je “Cijevna commmerc” pokrenula postupak za ništavost istih, za šta je priložila dokaze.

Sud je nastavak spora zakazao za 4. mart kako bi se izvršio uvid u spise javnog izvršitelja Vladimira Vujotića.

Račun firme “Cijevna Commerce” je u neprekidnoj blokadi od oktobra 2020. godine, a prema posljednjim podacima Centralne banke duguje 16,48 miliona eura. U neprekidnoj blokadi od aprila te godine je i račun “Cijevne komerc” na iznos od 24,21 miliona eura. Ovoj firmi je ukinuto i rješenje o reprogramu poreskog duga u iznosu od 3,77 miliona.

U blokadi je i račun firme “Montenegro Premier” od novembra 2019. godine, a duguje 16,1 milion eura.

Bonus video: