Spremaju drugu fazu tendera za ACG

Ministarstvo saobraćaja da nastavi započeti postupak davanja dvaju aerodroma pod koncesiju

4242 pregleda 2 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović

Vlada je dala saglasnost da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) nastavi sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) rad na drugoj fazi tendera za davanje pod koncesiju Aerodroma Crne Gore (ACG).

Ovaj postupak je pokrenut 2017. godine, a za koncesiju dvaju aerodorma u Tivtu i Podgorica su dostavljene tri ponude, južnokorejska “Incheon International Airport Corporation”, francusko-turska “Groupe ADP Consorcium-TAV Havanlimanlari holding i Aeroports de Paris internetional” i luksemburška “Corporacion America Airports”.

IFC je grupacija Svjetske banke, a toku prve faze tendera je učestvovala u pripremi tenderske dokumentacije, realizovala ugovorene obaveze, vođenju postupka, pomagala u komunikaciji sa ponuđačima...

Ministar saobraćaja Filip Radulović kazao je nedavno “Vijestima” da trenutno rade analizu koja će pokazati šta će biti dalja sudbina ACG i da je njegov stav da renomirani koncesionar sa svojim značajnim međunarodnim iskustvom i primjenom znanja jednog globalnog operatora može donijeti aerodromima koristi.

”Prva faza je završena, potrebno je objaviti poziv za drugu fazu. Za fazu 2, uputstva ponuđačima će uključivati, ali neće biti ograničena na: opis konteksta projekta, kriterijume koji će se koristiti radi ocjene ponuda, dokumentaciju koju ponuđači moraju da podnesu (npr. kvalifikaciju matičnog ili zavisnog društva) kao dokaz o ispunjavanju kriterijuma, dinamiku tenderskog postupka. Ponude dostavljene kao odgovor na poziv moraju da sadrže sve elemente definisane pozivom za sprovođenje aktivnosti koje su predmet koncesije. Ponude, takođe, moraju da sadrže obezbjeđenje ponude, u formi koja je prihvatljiva Ministarstvu”, piše u Vladinoj informaciji.

Usvojen je finansijski plan “Monteputa” za ovu godinu kojim je predviđeno da prihodi ovog državnog preduzeća budu 113.570.486 eura, rashodi 113.350.364 eura, a pozitivni poslovni rezultat planiran je u iznosu od 220.122 eura.

”Osim poslovnih prihoda ovog preduzeća, prihoda po osnovu neraspoređene dobiti iz prethodnih godina, u strukturi značajan priliv sredstava se očekuje iz kapitalnog budžeta, na osnovu Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu. Vodeći računa o efikasnom korišćenju resursa, očuvanju likvidnosti i planiranju pozitivnog poslovnog rezultata, i u ovoj godini će, pored izdataka na potrošni materijal, održavanje i usluge, rashodi biti usmjereni na investiciona ulaganja – unapređenje sistema naplate s ciljem kvalitetnijeg pružanja usluga korisnicima i izradu projektne dokumentacije za buduće dionice auto-puteva i brzih saobraćajnica”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je donijela odluku o sazivanju vanredne sjednice Skupštine akcionara Elektroprivrede.

”Vlada se upoznala sa Informacijom o Ugovoru o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju na prostoru bivšeg rudnika “Brskovo” i zadužila ministarstvo da povodom ovog pitanja formira međuresorsku radnu grupu. Materijal je označen stepenom tajnosti “interno”, navodi se u saopštenju .M.K.

Za rad od javnog interesa 70 odsto varijabile mjesečno

Na sjednici je izmijenjena odluka o varijabilnom dijelu zarade.

“Izmjenom je propisano da se varijabilni dio zarade zaposlenom može isplatiti jednom u tri mjeseca u iznosu od 50 odsto minimalne neto zarade. Takođe, varijabilni dio zarade zaposlenom za rad od javnog interesa može se isplatiti na mjesečnom nivou u iznosu od 70 odsto minimalne zarade, uz saglasnost Vlade”, saopšteno je nakon sjednice.

Bonus video: