Macura odustao od Prve banke, ali ne i od biznisa u Crnoj Gori

Centralna banka dala Alta Pay Group odobrenje za pružanje platnih usluga. Srbijanski biznismen registrovao firmu sa sjedištem u Budvi

42975 pregleda 41 reakcija 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: altapay.rs
Ilustracija, Foto: altapay.rs

Savjet Centralne banke (CBCG) dao je odobrenje za pružanje platnih usluga platnoj instituciji Alta Pay Group sa sjedištem u Budvi, zvanično saopšteno juče iz vrhovne monetarne institucije.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekta, ovo preduzeće je osnovano 2019. godine i jedni osnivač je Davor Macura. Firma je registrovana pod šifrom “konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”, ima jednog zaposlenog i u periodu od 2019. do 2022.godine (do kada su dostupni finansijski izvještaji o poslovanju) nije imalo nikakve prihode.

Macura, odnosno jedna od njegovih firmi iz Srbije, se u pojedinim krugovima, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” pominjala kao jedna od kupaca Prve banke.

“Vijesti” su početkom novembra objavile nezvaničnu informaciju da firma iz Srbije, čiji je vlasnik blizak tamošnjoj vladajućoj partiji SNS koju kontroliše srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, zainteresovana je da dođe do vlasništva u Prvoj banci koju kontroliše Aco Đukanović, rođeni brat doskorašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića. Ta informacija “Vijestima” su potvrđene od izvora koji je upućen u dešavanja u vezi sa ovom transakcijom.

Izvor “Vijesti” je pojasnio da je riječ o biznismenu koji ima više firmi u Srbiji, a posjeduje i većinski paket akcija u jednoj od tamošnjih banaka.

“Ovaj biznismen se domogao atraktivne lokacije na Novom Beogradu gdje je prema planskoj dokumentaciji planirana gradnja stambeno-poslovnog kompleksa i do te lokacije je došao kupovinom potraživanja u okviru jednog stečajnog postupka čije je dio i Agencija za osiguranje depozita koja obavlja poslove za račun Republike Srbije”, pojasnio je izvor “Vijesti”, dodajući i da je u poslu sa mjenjačnicama novca u Srbiji.

Kako je dalje naveo izvor “Vijesti”, firma ovog biznismena je u poslovnim projektima sa Elektroprivredom Srbije (EPS) u vezi sa naplatom struje. Državnu energetsku kompaniju u Srbiji kontroliše SNS.

Prethodno je CBCG zvanično saopštila da joj je firma iz Srbije predala 27. oktobra zahtjev za sticanje kvalifikovanog učešća do 50% (manjinskog učešća) u kapitalu Prve banke. Dobijanje odobrenja od CBCG je početak procesa za zaključenje dogovora o prodaji. Iz CBCG je, potom u decembru saopšteno da je ova firma odustala od zahtjeva za sticanje ovog kvalifikovanog učešća.

Firme Macure u Srbiji

Portal Forbes iz Srbije je nedavno pisao o poslovima Macure u toj državi i da im je iz sistema Alta, Davora Macure,skrenuta pažnja da su izostavili jednu firmu – Alta Pay Instituciju elektronskog novca.

“Redakciji Forbes Srbija stigao je imejl u kojem se objašnjava da se u sklopu Alta Pay grupe, pored banke i menjačnica, nalazi i Alta Pay Institucija elektronskog novca koja se nalazi na više od 2.700 lokacija na teritoriji Srbije”. Ono što smo, međutim, utvrdili iz finansijskih izvještaja i javno dostupnih podataka o poslovanju firmi kojima neposredno ili posredno upravlja biznismen Davor Macura, u sastavu Alta pay grupe nema pomenute Alta Pay Institucije elektronskog novca, kao i da u Agenciji za privredne registre nije registrovana kao zasebno pravno lice. Na internet adresi Altapay stoji naziv Alta Pay Institucija elektronskog novca, koju kompanija reklamira kao specijalizovanu za pružanje usluga platnog prometa, navodi se u tekstu Forbes Srbija.

Ova redakcija citira i dio teksta sa sajta Alta pay.

“Kako bismo uvijek bili tamo gdje su klijenti, kontinuirano otvaramo nove lokacije sa ponudom savremenih usluga platnog prometa. Od 2008. godine do danas, izgradili smo mrežu od preko 2.700 lokacija, pružajući klijentima širom Srbije okruženje u kojem mogu realizovati sve svoje finansijske transakcije na jednom mjestu”, stoji na ovom sajtu.

I bez ove kompanije, navodi Forbes Srbija., kao zasebnog entiteta, sistem kojim upravlja Davor Macura broji veći broj pravnih lica.

“Posmatrano kroz organizaciju sistema, krovna kompanija je Alta pay grupa koju čine matično i dva zavisna preduzeća, kako je i navedeno u tekstu. Oni su nova poslovna elita: Imaju najmanje 140 firmi i obrću milijarde. To su Alta banka i Alta gold.

Osim toga, Alta pay grupa vlasnik je 50 odsto udela u firmi Procoopac, osnovanoj 2022. i registrovanoj za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada. Macura ima i firmu Alta holding, registrovanu za obavljanje djelatnosti holding kompanija, ali bez zaposlenih i sa malim aktivnostima, barem u finansijskom pogledu. Pored Alta pay grupe, odnosno Alta banke, najprepoznatljivija Macurina firma je svakako ABL solvent, najprije zbog činjenice da je ovo preduzeće nedavno kupilo imovinu nekadašnjeg socijalističkog giganta IMT (Novi Beograd), za 70 miliona eura”, piše u tekstu srbijanskog medija.

Dalje se navodi da je firma u 100 odstotnom vlasništvu Davora Macure, Kampari internešenal (Campari International), registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

“Prema podacima do kojih je došao Forbes Srbija, Macura u svom vlasništvu ima i preduzeće Al Stone, koji se bavi iznajmljivanjem vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanjem njima.Najstarija odnosno najranije osnovana firma Davora Macure je Forum vizija (1979) gde je on jedini vlasnik. Preduzeće se bavi projektovanjem, proizvodnjom, transportom i izgradnjom dalekovoda i drugih elektroprivrednih, saobraćajnih i industrijskih objekata i postrojenja”, navodi Forbes Srbija.

Bonus video: