Španski turisti vole raznolikost koju nudi Crna Gora! - poručeno sa internacionalnog sajma turizma FITUR u Madridu

Prvo učešće NTO CG na sajmu u Madridu obilježila velika posjećenost i nagrada za najbolji turistički proizvod

10407 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NTO
Foto: NTO

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG), će od 24. do 28. januara 2024, po prvi put učestvovati na sajmu „FITUR 2024“ u Madridu, internacionalnom sajmu, koji je zbog velikog broja izlagača i posjetilaca jedan od najvećih u Evropi.

Delegaciju Crne Gore predvodi direktorica NTO CG, dr Ana Tripković Marković koja je istakla da je prisustvo Crne Gore na ovom sajmu od izuzetnog značaja za ostvarivanje kontakata sa ovog tržišta, naročito imajući u vidu da se u Madridu nalaze sjedišta najznačajnijih organizacija koje se bave turizmom, kao što je Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

NTO
foto: NTO

Tokom sajamskog nastupa, direktorica NTO CG imala je svakodnevno brojne sastanke sa zainteresovanim novim saradnicima, a sastala se i sa predstavnicima kompanije Expedia sa kojom je NTO CG u prethodnom periodu imala izuzetno uspješnu kampanju na tržištu Velike Britanije. Takođe, zajedno sa izvršnim direktorom aerodroma Crne Gore, Vladanom Draškovićem je održala sastanke sa predstavnicima aviokompanija Volotea, Eurowings i Easyjet, na kojima je bilo riječi o uvođenju direktnih letova ka Crnoj Gori iz Španije kao i o svim modelima moguće saradnje.

„Iako je u pitanju prvi nastup i prezentacija objedinjene turističke ponude Crne Gore na sajmu FITUR u Madridu, raduje nas interesovanje koje je iskazano tokom prvih dana sajma. Ostvarili smo kontakte sa aviokompanijama i turoperatorima sa kojima se nadamo da ćemo u budućnosti imati saradnju koja će dovesti do povećanja broja turista sa tržišta Španije. Prema zvaničnim podacima, 2022. godine u Crnoj Gori boravilo je oko 13.000 turista, koji su ostvarili preko 36.000 noćenja i smatramo da se uz dobru saradnju i marketing kampanje ove cifre mogu vrlo lako povećati. Španci, iako u svojoj zemlji imaju odličnu turističku ponudu, vole da putuju i istražuju nove destinacije, a Crna Gora im je vrlo interesantna jer ima raznovrsnu ponudu i cijenovno je vrlo atraktivna“, kazala je direktorica NTO CG, dr Ana Tripković Marković.

Štand Crne Gore je, između ostalih, posjetila i predstavnica ambasade Crne Gore u Madridu i izrazila zadovoljstvo što smo na najbolji način iskoristili priliku da se predstavimo na španskom tržištu.

Predstavnici turperatora koji u ponudi imaju Crnu Goru, istakli su da je to atraktivna destinacija i sa njima se razgovaralo o mogućim zajedničkim marketing kampanjama.

„Crna Gora je veoma važna destinacija za španske turiste, koji najviše vole da putuju po Evropi. Naši klijenti traže rute koje će spojiti kulturu, istoriju i gastronomiju, a vaša zemlja je bogata tim sadržajima, bilo da govorimo o primorju ili planinskom dijelu. Turisti više ne žele da provedu odmor u jednom gradu, već očekuju obilaske i avanturu, a tu je Crna Gora zaista odličan izbor i znam koliko se naši klijenti raduju raznolikostima koje ih tamo očekuju. Mi smo spremni za saradnju sa turističkim agencijama i organizacijama iz vaše zemlje, jer nam zasigurno predstoji dosta posla“, riječi su Rafaela Montora, menadžera za marketing i promociju vodećeg španskog turoperatora „Mapa Group“.

NTO
foto: NTO

Sličnog je mišljenja i Almudena Teulon, vlasnica turističke agencije „Se Vive“, koja u ponudi ima aranžmane za Crnu Goru.

„Za putovanje u Crnu Goru se odlučuju španski turisti koji žele da obiđu čitavu zemlju, sve plaže i u jednom danu vide što više atrakcija, kulturno istorijskih spomenika, probaju razne vrste hrane i vina, a da mogu sve to sebi da priušte. Crna Gora je idealan izbor za porodične odmore, aktivne ture, ali i opuštanje daleko od gužve“, rekla nam je Teulon.

Značajnu preporuku za putovanje u Crnu Goru, donijela je i nagrada koja je Crnoj Gori uručena tokom trajanja sajma na svečanosti upriličenoj u organizaciji FITUR-a i časopisa AireLibre. Riječ je o priznanju dodijenjenom za najbolji turistički proizvod "Putevima katuna, Crna Gora" , rute koja pomoviše prirodne potencijale i aktivni turizam. Cilj ove nagrade je promovisanje razvoja i marketinga turističke ponude, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou. Pored diplome koja je uručena direktorici NTO CG dr Ani Tripković Marković, u sklopu ove nagrade, Crna Gora će biti dodatno promovisana i kroz distribuiranje saopštenje medijima, objavljivanjem članka na dvije strane u magazinu AireLibre, koji ima doseg oko 5 miliona čitalaca u štampanom i digitalnom izdanju.

NTO
foto: NTO

FITUR je u pet dana trajanja sajma 2023. godine okupio ukupno 222.000 posjetilaca od kojih je 136.000 profesionalaca iz oblasti turizma, a očekuje se da će ove godine, brojevi biti znatno veći.

Pored NTO CG, turističku ponudu Crne Gore predstavili su i hotel Avala Resort&Villas, turističke agencije Gold Travel DMC i Talas M DMC, kao i lokalne turističke organizacije Podgorice i Herceg Novog.