Radnici AD Luka Bar traže povećanje beneficija radnog staža zbog ugroženosti života

„Ne vidim da čovjek koji ima preko 50 godina može fizički da radi ovaj posao, on je automatski teret za preduzeće jer je on konstatno na, zaista opravdanom, bolovanju jer je sigurno od toliko godina takvog rada obolio“, naveo je predsjednik Sindikata radnika Luke Bar Vladimir Obradović

12854 pregleda 7 komentar(a)
Nedžad Pinčić, Foto: Privatna arhiva
Nedžad Pinčić, Foto: Privatna arhiva

Sindikat radnika AD Luka Bar pokrenuo je inicijativu za povećanje beneficija radnog staža što bi im omogućilo da sa 25 godina staža odu u penziju. Lučko-transportni radnici rade fizičke poslove sa otrovnim i rizičnim rudama i kažu da po postojećim pravilima neće ni dočekati penziju.

To su „Vijestima“ kazali predsjednik Sindikata radnika Luke Bar Vladimir Obradović i potpredsjednik sindikata Nedžad Pinčić. Ovim povodom su se sastali sa predstavnicima nekih partija skupštinske većine kao što su Bogdan Božović, predsjednik Kluba SNP-CIVIS i Milanom Kneževićem, predsjednikom DNP-a.

Od njih su, kako je kazao Pinčić, dobili bezrezervnu podršku a sastanke su zakazali sa predstavnicima Pokreta URA i Pokreta Evropa sad, a u planu imaju sastanke i sa opozicijom.

„Ovu priču smo pokrenuli sada jer prije nismo imali sa kime. Svi su nas varali, mi nismo imali sarađivati sa kim. Ne želim ikome da se dodvoravam, ali sadašnji direktor Ilija Pješčić nam je nabavio najskuplju zaštitnu opremu i maske, brine o nama koliko može što sa prethodnim rukovodstvom nije bio slučaj“, kazao je „Vijestima“ Pinčić koji u Luci Bar radi 27 godina.

Dodao je da su oni zadovoljni što posla ima i da se ne žale na to, da su srećni što bakar i ruda dolaze. „Ali, volimo i svoje živote i želimo da ranije pođemo u penziju“, naglasio je Pinčić i da žele da imaju prava kao rudari u Crnoj Gori i kao radnici metalne industrije.

Kada bi se ta praksa primijenila i na lučko-transportne radnike oni bi mogli da sa 25 godina radnog staža i 15 godina beneficiranom staža odu u penziju.

„To želimo da bismo uopšte mogli da koristimo i doživimo godine u penziji jer imamo posla sa teškim metalima, u bakru ima 12 kiselina, a ne radimo samo sa bakrom koji izjeda kašiku od bagera koja je debela pet centimetara, već i našu kožu i pluća“, istakao je.

Lučko-tarnsportni poslovi pripadaju zoni opasnosti 1, u kojoj postoji velika mogućnost da postanu invalidi ili da izgube život jer rukuju zapaljivim i eksplozivnim materijama u kojima je koncentrovana ruda, bakar, olovo i cink.

Vladimir Obradović radi u Luci Bar 34 godine i kazao je da je njihov posao čišćenje skladišta lopatom, čišćenje broda i istakao da je jedna lopata bakarne rude teška oko 25 kila. Kazao je da rade u ogromnoj prašini, što je posebno zahtjevno kada duva vjetar.

Bagerska kašika
Bagerska kašikafoto: Privatna arhiva

Pinčić je dodao da se lopatom čiste i vagoni, često na visini. Zimi rade po kiši a imaju i noćne smjene.

„Ne vidim da čovjek koji ima preko 50 godina može fizički da radi ovaj posao, on je automatski teret za preduzeće jer je on konstatno na, zaista opravdanom, bolovanju jer je sigurno od toliko godina takvog rada obolio“, naveo je Obradović.

Sa predstavnicima političkih partija su se sastajali kako bi zagovarali novu Uredbu o izmjeni i dopuni uredbe o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova u organima državne uprave na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem kojom bi bili obuhvaćeni i lučko-transportni radnici. Sada imaju dva mjeseca beneficiranog radnog staža na godinu dana, što je po zakonu minimum. Sindikat radnika Luke Bar traži dodatnih dva mjeseca, ukupno četiri, od maksimalnih šest po zakonu.

On je nagalsio da ove benificije ne bi bile dodatno opterećenje ni za firmu ni za budžet Crne Gore jer ako bi se ova praksa usvojila, od 44 lučkih radnika koliko ih sada ima, ove godine bi dvojica otišla u penziju jer ih je toliko stekle uslove. U narednih 10 do 15 godina, tvrdi on, oko 20 radnika bi otišlo u penziju.

Pinčić i Obradović su naveli da njihove kolege već imaju problema sa zdravljem, počevši od kancera, preko fizičkih povreda do plućnih bolesti a tvrde da ne postoji lučko-transportni radnik koji nema diskus ili problema sa koljenima.

Pješčić: Radnici imaju moju podršku, radi se Akt o procjeni rizika

Izvršni direktor AD Luka Bar, Ilija Pješčić, „Vijestima“ je kazao da lučko-transportni radnici imaju njegovu punu podršku za ovu incijativu.

Potvrdio je da su ovi radnici direktni izvršioci koji rade na otvorenom i u zatvrorenom sa rudama i rasutim teretom.

„Moj lični i profesionalni stav je da oni trebaju da dobiju bolju beneficiju radnog staža i radimo na Aktu o procjeni rizika koji se dugo nije radio u Luci Bar koji će propisati bolju zaštitu radnika i osavremeniti neke procedure“, poručio je Pješčić.

Dodao je da kada se ovakav fizički posao radi dugi niz godina ne može se od radnika u šezdesetim godinama očekivati vitalnost i energičnost.

„Nije fer očekivati od zaposlenog koji je dugi niz godina radio na rasutim teretima sa fizičkom snagom da bude na tom radnom mjestu i da ispunjava svoje radne sate u starijim godinama“, kazao je Pješčić.

Bonus video: