Milanović pojasnio: Država oduzela drago kamenje zbog prekršaja

Rukovodilac ODT-a Duško Milanović “Vijestima” kazao da je opal stranim državljanima oduzet nakon kršenja carinskog zakona

39133 pregleda 29 reakcija 24 komentar(a)
Prekršili su carinski zakon: Milanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Prekršili su carinski zakon: Milanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo (ODT), ocjenom spisa u predmetima formiranim povodom unosa poludragog kamenja opala u Crnu Goru, utvrdilo je da su strani državljani Robert Franjeka, Antonije Vernon Strelenski ali i Branko Ćupić, prekršili carinski zakon. Zbog toga je protiv njih podnijet prekršajni postupak, oduzeto im je drago kamenje i novčano su kažnjeni.

To je “Vijestima” kazao rukovodilac ODT-a Duško Milanović.

Franjeki i Strelenskom je država 2012. godine oduzela 33 kilograma poludragog kamena opala zbog carinskog prekršaja - unošenja u Crnu Goru bez carinjenja. Oni su pokrenuli i tužbu, u kojoj navode da je poludrago kamenje tada vrijedjelo 300 miliona eura, a osim njegovog povrata traže i naknade zbog njegovog oštećenja, izmakle dobiti za protekli period, zateznih kamata, kao i nestanka pet kilograma opala jer se u trezoru Centralne banke sada nalazi 28 kilograma.

“Vijesti” su ODT pitale i da li je tužilaštvo tada ili kasnije formiralo predmet o ovom slučaju, jesu li pokrenuti izviđaj ili istraga, šta je utvrđeno, da li je poznato ko je i kako unio opal, jesu provjeravane tvrdnje vlasnika da je u međuvremenu nestalo oko pet kilograma dragog kamenja, da li su sarađivali sa kolegama iz drugih država...

”...Ocjenom spisa predmeta formiranih povodom unošenja u Crnu Goru dragog kamenja opala, našlo da se u radnjama A.V.S. i R.F. stekli bitni elementi prekršaja iz čl.240 Carinskog zakona, a u radnjama B.Ć. bitni elementi prekršaja iz čl.273a, iz kojeg razloga je Područnom organu za prekršaje podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, koji je okrivljene oglasio krivim za prekršaje koji su počinili, kaznio ih novčanom kaznom i izrekao im mjeru oduzimanje dragog kamenja”, naveo je Milanović u odgovoru.

U Osnovnom sudu u Kotoru se 13. februara nastavlja suđenje po tužbi Franjeke i Strelenskog protiv Crne Gore, a taj spor bi, prema tvrdnjama njihovih advokata, državni budžet mogao koštati tri milijarde eura. Prema tužbi, strani državljani su u državu došli u julu 2011. godine sa namjerom osnivanja akcionarskog društva i ulaganja u Crnu Goru. Oni su se tada upoznali sa Ćupićem i njegovim poslovnim partnerom Flaviom Kaprarom, koji su im “po saznanju za opale u vlasništvu tužilaca predložili saradnju”.

Ćupić i Kaprara su zatim došli u Cirih gdje su se upoznali sa kolekcijom opala i predložili Franjeku i Strelinskom da ih donesu u Crnu Goru “radi olakšane prodaje”. Ugovor o saradnji je potpisan 15. septembra 2011. godine, a njime su Ćupić i Kaprara preuzeli na sebe obaveze carinjena i špedicije kolekcije dragocjenosti prilikom ulaska u Crnu Goru, kao i skladištenja u odgovarajućem bankarskom sefu.

“U dijelu gdje se podiže prtljag čekao ih je Ćupić sa dva carinika, koji je tom prilikom istakao da ima svu carinsku deklaraciju i otpratio ih je do automobila, da bi prebacili kolekciju opala u privatni sef Ćupića u hotelu “Bellevue” u Budvi, s obzirom da su banke bile zatvorene u tom trenutku”, piše u tužbi.

Navedeno je i da su Franjeka i Strelinski naknadno saznali, kada je počela procedura oduzimanja, da Ćupić kolekciju opala uopšte nije prijavio carinskim vlastima.

Bonus video: