Za Željezaru se prijavile tri kompanije, četvrta poslala pismo namjere

Prema javnom pozivu u zakup će se, koji mora biti ne manji od pet godina, između ostalog dati, u Čeličani pećna, livna, kolilna i žarna hala, a u Kovačnici mehanička i konstrukciona radionica, korišćenje prostora za parking, radionica za servisiranje i održavanje vozila, magacinski prostor...

19148 pregleda 17 komentar(a)
Sa otvaranja ponuda, Foto: Svetlana Mandić
Sa otvaranja ponuda, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.01.2024. 14:53h

Na Međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu EPCG Željezara, pristigle su tri ponude – kompanije “8B Capital S.A.” iz Lugana, iz Švajcarske, i dva konzorcijuma, „Universal Energy“ (Kina), „Energy& Industrial Management Advisory Services“ (Češka) i „Neksan“ (Crna Gora), kao i “Kvalitets Bygg-Uber Nordic” iz Švedske, dok je na e-mail adresu EPCG stiglo pismo od predstavnika kompanije “Wiesinger” iz Austrije za koje je, prilikom otvaranja ponuda, ocijenjeno da se isto ne može računati kao prijava za javni poziv.

Otvaranju ponuda prisustvovali su Miodrag Daka Davidović iz firme "Neksan", predstavnik konzorcijuma koga čine kompanije iz Kine, Češke i Nikšića, i predstavnik švedskog konzorcijuma Hadži Radoslav Perović.

I dok je Davidović novinarima, nakon završenog postupka otvaranja ponuda, kazao da će, ukoliko pobijedi, proizvodnja u Željezari početi za jedan dan, Perović je kazao da će se to u slučaju da ponuda konzorcijuma iz Švedske bude proglašena najboljom, desiti za četiri mjeseca i to prva faza, dok bi kompletna proizvodnja počela za dvije godine..

Otvaranje ponuda
foto: Svetlana Mandić

„Naša ponuda je takva da će teško moći neko da je nadmaši. To je spoj tri čudesna preduzeća-američke kompanije, kineske i crnogorske, i siguran sam da ćemo mi moći izdržati konkurenciju. Mi sa proizvodnjom počinjemo za jedan dan“, rekao je Davidović.

Konzorciju za mjesečni zakup, na period od 35 godina, nudi nešto više od 30.000 eura, a planiraju za pet godina investicije od 40 miliona eura, uz mogućnost dodatnih, kao i proizvodnju zelenih čelika i električne energije.

.

Otvaranje ponuda
foto: Svetlana Mandić

Švedski konzorcijum “Kvalitets Bygg-Uber Nordic”, prema riječima njihovog predstavnika, Hadži Radoslav Perović, planira investiciju od 100 miliona eura, potpunu dekarbonizacije proizvodnje, prelazak na izradu tzv. zelenih čelika i da od nikšićke fabrike napravi evropsk, -po ugledu na pojedine švedske fabrike čelika.

"Naš cilj je da se napravi jedna evropska fabrika u pravom smislu te riječi, da ima sve one prateće sadržaje kao što imaju evropske fabrike za proizvodnju čelika – vrtiće, bazen za radnike, kulturni i edukativni centar, sportske terene“, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, procjena njihovih inženjera i stručnjaka je da bi za proizvodnju u punom kapacitetu bilo neophodno od 2-3 godina, a možda i do pet, kao i da je priča o pokretanju Željezare za tri-četiri mjeseca nemoguća misija.

Davidović i Perović
Davidović i Perovićfoto: Svetlana Mandić

„Prva faza podrazumijeva da nakon četiri-pet mjeseci pustimo u rad Čeličanu i Kovačnicu, uz korišćenje postojećih energenata. Druga faza bi bila poslije godinu kada bi poručili da se urade mehaničke vakuum pumpe kako bi izbacili postojeće energente i da bi išli na smanjenje CO2, odnosno za totalnu dekarbonizaciju u Željezari. Nakon 24-26 mjeseci bi u punom kapacitetu mogla da se u rad pusti Čeličana, Kombinovana, Bluming“, rekao je novinarima Perović.

Švedski konzorcijum planira da u Željezari investira 100 miliona eura. Riječ je, prema riječima Perovića o namjenskoj opremi i postrojenjima koja bi bila urađena za dvije godine. Namjera im je da Željezaru uzmu u zakup 15 godina.

„Željezara je kompleksan sistem. Tu treba instalirati potpuno novu opremu kad je u pitanju Kont liv, Kombinovana i Bluming valjaonica i kisikana. To je investicija koja ostaje državi Crnoj Gori, gradu Nikšiću. Planirano je otprilike da prva faza povuče između 150 i 200 radnika, druga faza preko 200-250, a kada se pusti u punom kapacitetu poslije 24 mjeseca sigurno ide nekih 500–600 radnika i svake godine se taj broj povećava i maksimum koji bi se dostigao je 1.500–2.000 radnika što nije malo. To je projekcija naših inženjera i stručnjaka“, kazao je Perović.

Na otvaranju ponuda nije bilo predstavnika kompanije „8B Capital S.A.“ iz Švajcarske, a u pismu namjere, koje je potpisao Igor Šamiz, stoji da imaju dugodišnje partnerske odnose sa više kompanija u svijetu, i finansijsku pomoć od jednog fonda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Smatraju da bi smanjenjem troškova za pet odsto proizvodnju povećali za 30 procenata, kao i da bi u početku pokušali da ostvare neprekidan ciklus proizvodnje u tri smjene i proizvodnju od 2.500 gotovih proizvoda mjesečno.

„U prvoj fazi obavili bi tehničko-tehnološki pregled i utvrđivanje potrebnih investicija radi pripreme proizvodnje i pomoćne opreme za neprekidan proizvodan proces. Na osnovu ugovora sa prethodnim vlasnicima i utvrđivanja stanja opreme za poslednjih deset godina, nivo potrebnih investicija za obnavljanje postojeće opreme i svaranje uslova za ponovno pokretanje proizvodnje u pomenuta dva preduzeća iznosi 5,5-6 miliona eura“, plan je 8B Capital-a.

Vračar
Vračarfoto: Svetlana Mandić

U drugoj fazi razvoja planiraju ulaganja u Kovačnicu kako bi povećali kapacitete i samim tim obim proizvodnje kovanih ugljeničnih čelika i legura do 5.000 tona mjesečno, što bi podrazumijevalo povećanje godišnje proizvodnje od 30 hiljada tona kovanog čelika na 60 hiljada tona. U trećoj fazi godišnja proizvodnja bi, prema njihovom planu, bila 60.000 tona gotovih proizvoda, i investirali bi u opremu za neprekidno livenje i kombinovana postrojenja za valjanje, što bi im omogućilo da proizvode 120.000 tona armiranog betona i 60.000 tona „kovina od specijalnog čelika“.

Proizvodnju bi počeli sa 25 angažovanih radnika, da bi u šestom mjesecu zakupa taj broj bio 150, a broj radnika u proizvodnji bi se postepeno povećao.

Njihov uslov je da, ukoliko budu izabrani kao najbolji ponuđač, u ugovoru bude navedeno da pored oglašenog zakupa na period od pet godina, traže još pet, te da im ukoliko za tri-četiri godine pokažu da su ostvarili planirano, omogući otkup željezarinih pogona.

Davidović
Davidovićfoto: Svetalana Mandić

Davidović je tokom otvaranja ponuda, pitao da li će biti određeno koje garancije i u kom obimu će biti potrebne, kao i koji kriterijumi će biti prioritetni i na koji način će biti bodovani. Perović je zamolio da se odluka ne donosi "preko koljena" i da pregovori, ako treba traju, i nekoliko mjeseci, ali da se izabere najbolji ponuđač, jer Željezara "nije igračka" i u pitanju je novac svih građana, kao i da u čitav proces budu uključeni Vlada i predsjednik.

Perović
Perovićfoto: Svetlana Mandić

Finansijski savjetnik izvršnog direktora EPCG Miro Vračar obećao je da neće žuriti sa odlukom, da će ista biti produkt saradnje više subjekata, kao i da će u narednom periodu biti definisani kriterijumi, način bodovanja i garancije.

„Nakon prve faze i otvaranje ponuda, za vrlo kratko vrijeme nastaviće se pregovarački postupak o kojem će svi biti blagovremeno obaviješteni. Utvrdiće se datum za dostavljanje dopunjenih ponuda, koje će biti predmet pregovaračkog postupka. Posebnu pažnju treba usmjeriti na vrijeme pokretanje proizvodnje u Željezari, u smislu pripremnog perioda i fokusa na period zakupa, na cijenu zakupa kao i obim investicionih ulaganja u periodu zakupa“, istakao je, između ostalog, Vračar.

Prema javnom pozivu u zakup će se, koji mora biti ne manji od pet godina, između ostalog dati, u Čeličani pećna, livna, kolilna i žarna hala, a u Kovačnici mehanička i konstrukciona radionica, korišćenje prostora za parking, radionica za servisiranje i održavanje vozila, magacinski prostor...

Pokretanja proizvodnje u pogonima Čeličane i Kovčnice pod okriljem EPCG nije bilo moguće, zbog strogih pravila o državnoj pomoći.

Komisija za otvaranje ponuda bila je sastavljena od predstavnika Ministarstva energetike i rudarstva, EPCG i EPCG Željezare Nikšić.

Bonus video: