Gazivoda čeka odgovor Privrednog suda za dugoročni zakup Solane "Bajo Sekulić"

Ulcinjski privrednik hoće da investira u nekadašnji fabriku soli i da plaća zakup 20 godina

3209 pregleda 3 komentar(a)
Opština Ulcinj odustala od upravljanja Solanom (ilustracija), Foto: TV Vijesti (screenshot)
Opština Ulcinj odustala od upravljanja Solanom (ilustracija), Foto: TV Vijesti (screenshot)

Kompanija “Montesalina” (bivša “Solana L&L Company”) čeka odgovor Privrednog suda na pismo o namjeri za dugoročni zakup Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju, kako bi u slučaju zelenog svjetla počela pregovore sa Vladom o preuzimanju najstarije ulcinjske fabrike na minimum 20 godina, saznaju “Vijesti”.

Izvršni direktor “Montesalina” Adrian Gazivoda potvrdio je da je pismo o namjeri početkom decembra prošle godine prvo uputio premijeru Milojku Spajiću i Vladi Crne Gore i da je odgovor od Ministarstva ekonomskog razvoja, na čijem čelu je Nik Đeljošaj, dobio desetak dana kasnije.

Gazivoda
Gazivodafoto: Privatna arhiva

“Uputili su nas na stečajnog upravnika i Privredni sud kako bi sve naredne eventualne odluke bile usklađene sa važećim zakonima i naravno, mišljenjem Privrednog suda. Imamo dobre indicije da ova Vlada želi pomoći da se pitanje Solane riješi o okviru zakona, ali je sada na potezu Privredni sud i eventualni dogovor sa njima”, kazao je Gazivoda “Vijestima”.

Podsjetio je da je “Montesalina”, odnosno “Solana L&L Company” i ranije u nekoliko navrata bila zainteresovana za zakup solane i pokretanje proizvodnje.

Gazivodina firma se godinama bavi proizvodnjom i preradom morske soli, a njegov otac Ljubo je bivši direktor Solane “Bajo Sekulić”.

“Vijesti” su u junu prošle godine objavile da je kompanija “Solana L&L Company” obavijestila Vladu i Opštinu Ulcinj da je zainteresovana za preuzimanje Solane.

“Tada smo imali saradnju sa švajcarskom konsultantskom i tehnološkom firmom za so “Salt Partners”, ali danas nastupamo samostalno”, kazao je Gazivoda.

Naveo je da su ciljevi ostali isti - nastaviti sa projektom modernizacije Solane na temelju studije izvodljivosti i nabavke naprednih tehnologija za ekološki prihvatljivu proizvodnju i preradu morske soli. Kompanija je, kako je naglasio, spremna da uloži značajan novac za realizaciju tog projekta i nudi rješenja za brojne probleme koje ima Solana.

“Kada su u pitanju Nacionalni parkovi koji brinu o Solani, spremni smo da ponudimo partnerski odnos. Mi bismo se bavili proizvodnjom, oni svojim poslom i ono što je najvažnije, ne bismo smetali jedni drugima”, kazao je Gazivoda.

On je ranije rekao da je u pitanju projekat iz 2004. godine, čija realizacija je trebalo da počne godinu kasnije, ali da su se tome protivili privatizacioni fondovi.

“Ovaj projekat je jedini održiv za Solanu kojim bi se obim proizvodnje značajno povećao, a time bi se sačuvala i ekološka komponenta. Svaka druga studija koja je rađena u proteklom periodu u vezi sa Solanom je neodrživa i ne ispunjava uslove za značajnu proizvodnju na terenima ulcinjskog preduzeća”, naveo je tada Gazivoda.

Stečaj u ulcinjskom preduzeću uveden je sredinom 2005. godine, a nakon neuspjelog plan reorganizacije u klasičnom stečaju je od 2011. godine.

Postupak privatizacije Solane “Bajo Sekulić” počeo je 2001. godine, na početku masovne vaučerske privatizacije.

Uprava za katastar i državnu imovinu, na osnovu mišljenja Savjeta za privatizaciju, donijela je 17. 12. 2021, rješenje kojim se dozvoljava da se ulcinjska Solana upiše kao državna imovina i da je Vlada jedini nosilac prava raspolaganja. Država je kao vlasnik zemljišta Solane zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine.

Predstavnici manjinskih akcionara, nakon toga, najavili su tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića.

Upravni sud je u oktobru 2022. potom poništio ovo mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Javno preduzeće Nacionalni parkovi, shodno odluci Vlade, najstarijim ulcinjskim preduzećem upravlja od avgusta 2015. godine, s ciljem zaštite biodiverziteta.

Opština Ulcinj koja je trebalo da preuzme upravljanje Solanom u avgustu 2022, ranije je odustala jer nije stvorila pravne pretpostavke da uđe u taj posao. Opština upravljačku strukturu na Solani nije uspostavila ni do danas.

Ulcinjska Solana je na sjednici lokalnog ulcinjskog parlamenta 24. juna 2019. godine proglašena zaštićenim područjem - Parkom prirode. Ministarstvo održivog razvoja i turizma kandidovalo je Solanu za Ramsar, treće močvarno područje u Crnoj Gori, u julu 2019. godine.

Stečaj u ulcinjskom preduzeću uveden 2005. godine, a nakon neuspjelog plana reorganizacije u klasičnom stečaju je od 2011.

Bonus video: