Spor bivšeg i sadašnjeg avio-prevoznika: Pripremaju zadatak za vještaka

Bivši avio-prevoznik "Montenegro erlajns" u stečaju pred Privrednim sudom potražuje 25,5 hiljada eura od firme "ToMontenegro", po osnovu korišćenja njihove opreme i vozila

12605 pregleda 4 komentar(a)
(Ilustracija), Foto: Savo Prelević
(Ilustracija), Foto: Savo Prelević

"Montenegro erlajns" (MA) u stečaju je u sporu protiv državnog avio-prevoznika "ToMontenegro", dobio rok od pet dana da se izjasni o ugovorima o kupopodaji aviona, pribavi dokaze od Poreske uprave, odredi zadatak vještaka, kao i spisak svjedoka za koje će tražiti saslušanje.

To je rezultat ročišta u Privrednom sudu, povodom spora dvije kompanije vrijednog 25,5 hiljada.

Na ročištu su saslušani bivši radnici MA, Valeri Đekić i Srđan Gojković, na čije je iskaze advokat "ToMontenegro" Nemanja Radović, imao prigovore. Radović je danas dostavio i kupoprodajne ugovore za avione.

Sudija Mladen Grdinić je advokatu MA Borisu Ćorsoviću, dao rok od pet dana za pripremu dokumentacije i nastavak spora zakazao za 12. mart.

MA u stečaju pred Privrednim sudom potražuje 25,5 hiljada eura od firme "ToMontenegro" po osnovu korišćenja njihove opreme i vozila.

Javni izvršitelj Vladimir Vujotić je u novembru 2021. radi spora ove dvije firme po osnovu korišćenja vozila i materijala MA, iz juna i jula te godine, donio rješenje o izvršenju po kome firma "To Montenegro" treba bivšem avio-prevozniku da plati potraživanja od 25.553 eura. "To Montenegro" je na ovo izvršenje uložio prigovor koji je Privredni sud usvojio, pa se po rješenju Vijeća tog suda, predlog za izvršenje može smatrati tužbom.

Đekić je tokom svjedočenja naveo da je u MA radio kao mehaničar, dok u tu firmu nije uveden stečaj u aprilu 2021. godine, nakon čega je angažovan kao saradnik stečajnog upravnika kao koordinator za tehniku.

On tvrdi da je "ToMontenegro" od januara do novembra 2021. koristio vozila, hangar i servisnu opremu MA, te da u to vjeruje jer su taj posao radile njegove bivše kolege. Istakao je da ne zna da li su bili angažovani kod "To Montenegra" pri uvođenju stečaja u MA, ali da kasnije jesu. Naveo je i da misli da su radnici radili za "To Montenegro", jer su morali da obave pripremne radove za let aviona.

"Mimo navedenog ja nisam upoznat da su oni imali zaključene neke ugovore o radu ili slučno sa upravom tuženog", kazao je Đokić.

Gojković je naveo da je bio vazduhoplovni inženjer do uvođenja stečaja a kazao je i da su njegove kolege, koje je angažovao "ToMontenegro" koristile motorna vozila, djelove, materijale iz magacina u hangaru podgoričkog aerodroma.

Pojasnio je da zna da su radili za novoformiranu kompaniju jer je sa njima imao svakodnevnu komunikaciju, te da je riječ o nekoliko inženjera, isto toliko magacionera i deset mehaničara. Naveo je da je njihovo angažovanje bilo potrebno radi priprema za let, te da su avioni pripremljeni krajem maja a da su poletjeli u junu 2021. godine.

Istakao je da ne zna status radnika nakon uvođenja stečaja jer nije dolazio na posao.

Advokat MA nije imao prigovore, dok je Radović istakao da se iskazi Đekića i Gojkovića razlikuju od navoda iz odgovora na tužbu ali sa pisanim dokazima.

Bonus video: