Podrška u zamjenu za fotelje - kako je glasao Odbor direktora za izvršnog direktora EPCG

Bulatović izabran glasovima članova borda iz koalicije ZBCG, Albanske alternative, SNP-a i BS

50936 pregleda 107 reakcija 62 komentar(a)
URA tvrdi da je riječ o DPS kadru: Bulatović, Foto: Elektroprivreda CG
URA tvrdi da je riječ o DPS kadru: Bulatović, Foto: Elektroprivreda CG

Bivši direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Bulatović izabran je juče za izvršnog direktora Elektroprivrede (EPCG) glasovima članova Odbora direktora iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Albanske Alternative, Socijalističke narodne partije i Bošnjačke stranke, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, novi šef državne enrgetske kompanije nije dobio podršku predstavnika Građanskog pokreta URA. Oni su juče konstatovali da je riječ o DPS kadru, koji je i u kumovskim vezama sa funkcionerom te stranke.

Upućeni tvrde da je takvah ishod glasanja kompromis, kako bi eventualno svi koji glasali za Bulatovića - zadržali pozicije u vrhu menadžmenta EPCG. Vijestima ta informacija nije potvrđena u vrhu kompanije.

Prema propisima, za njegov izbor potrebna je većina glasova od sedam članova odbora. Mandat mu traje četiri godine.

U odboru direktora EPCG su Milutin Đukanovića (NSD), Ivan Šaranović (URA), Tahir Đonbaljaj (AA), Goran Šućur (URA), Martin Ćalasan (URA), Mijuško Bajagić (SNP) i Emir Strujić (BS).

Bulatović je radni angažman počeo je u EPCG 2004.godine, a u periodu od 2014. do 2018. bio je izvršni direktor CGES-a.Završio je Elektrotehnički fakultet.

Podrška za izbor Bulatovića, aktuelnoj vladajućoj većini na državnom nivou stigla je iz redova opozicionog BS-a koji zajedno sa tri člana pokreta URA krajem prošle godine nijesu htjeli da ispoštuju zahtjev Vlade da se zakaže sjednica Skupštine akcionara kako bi se izabralo novi Odbor direktora, da bi je potom zakazali za kraj aprila. Nakon toga je vladajuća većina u parlamentu posegnula za izmjenama Zakona o privrednim društvima da skrati rok za održavanje sjednice.

Vlada je prošle sedmice na sjednici ponovo donijela Odluku o sazivanju vanredne sjednice Skupštine akcionara EPCG na kojoj bi se razriješio postojeći i izabrao novi Odbor direktora državne energetske kompanije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Odbor direktora EPCG bi krajem ove sedmice trebalo da se ponovo sastane i da odredi datum održavanja Skupštine akcionara.

“Odbor direktora EPCG za izvršnog direktora EPCG na mandatni period od četiri godine, većinom glasova, izabrao je Ivana Bulatovića, diplomiranog elektroinženjera. Imenovanje Bulatovića za izvršnog direktora uslijedilo je nakon što je sprovedena kompletna procedura javnog konkursa”, saopšteno je juče zvanično iz EPCG.

Iz kompanije su podsjetili da je shodno odluci Odbora direktora od 5. decembra 2023, raspisan javni konkurs za izvršnog direktora (8. decembar) koji je trajao 15 dana. Prijavilo se sedam kandidata, a u međuvremenu jedan od njih povukao je prijavu, dok je za drugog utvrđeno da je, u formalno-pravnom smislu, dostavljena nepotpuna dokumentacija.

“Tročlana komisija je 9. januara ove godine izvršila pregled i obradu dokumentacije, te istu proslijedila Komisiji za imenovanje, koja je 15. januara obavila intervjue sa kandidatima čije su prijave bile ispravne. Posebna pažnja posvećena je predstavljanju plana i programa rada i razvoja kompanije u mandatnom periodu. Na osnovu dokumentacije i intervjua, izvršeno je bodovanje, prema kojem su najbolje reference imali Ivan Bulatović i Zoran Šljukić”, saopšteno je iz kompanije.

Šljukić je obavljao poziciju vršioca dužnosti direktora EPCG nakon što je prethodni izvršni direktor Nikola Rovčanin (Demokrate) sa te pozicije izabran za poslanika. Šljukić je funkcioner Građanskog pokreta URA iz Pljevalja i bio je na listi koalicije SNP-URA na lokalnim izborima.

Kadar DPS-a izabran podrškom PES-a, ZBCG i SNP-a

Iz Pokreta URA su juče da, kako su već najavili više puta, glasovima funkcionera koalicije ZBCG, SNP-a, BS-a i AA za izvršnog direktora EPCG izabran kadar DPS-a koji je kum Časlava Vešovića (DPS).

Iz tog pokreta pozvali su građane da sami procijene šta je to spojilo predstavnike ZBCG-a, SNP-a, BS-a i AA da ispune želju premijera Milojka Spajića i ministra energetike Saše Mujovića i da na konkursu izaberu drugorangiranog kandidata i kadra bivšeg režima.

“Da li je u pitanju korupcija ili je posrijedi dogovor da uz zamjenu za imenovanje kadrova DPS-a par ljudi iz ZBCG i SNP-a dobije par fotelja u energetskom sektoru, koji će kontrolisati PES i DPS, a koji će time izigravati dekor očuvanja izborne volje građana sa zadnjih parlamentarnih izbora”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje iz dana u dan se potvrđuje da će kontrolu nad energetskim sektorom imati PES i DPS, koji će preko svojih kadrova u energetskom sektoru obezbijediti Spajiću mogućnost da proda akcije EPCG kao najprofitabilnijeg i najvrijednijeg državnog preduzeća, koje je u 2023. godini zahvaljujući menadžmentu, kojeg Spajićeva Vlada želi pod svaku cijenu da se riješi, ostvarilo dobit od oko 80 miliona.

Bonus video: