Živković: UNDP nedvosmislen partner evropskog puta Crne Gore

Martinović je, kako je saopšteno iz njgovog kabineta, razgovarao sa pomoćnicom šefa UNDP-a Ivanom Živković

1411 pregleda 0 komentar(a)
Martinović i Živković, Foto: MERT
Martinović i Živković, Foto: MERT

Digitalizacijom sektora životne sredine omogućiće efikasnije praćenje stanja u toj oblasti i povezivanje sa građanima i privatnim sektorom, ocijenio je ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERT) Vladimir Martinović.

Martinović je, kako je saopšteno iz njgovog kabineta, razgovarao sa pomoćnicom šefa UNDP-a Ivanom Živković u Njujorku.

Iz MERT-a su rekli da je na sastanku istaknuta uspješna saradnja UNDP-a i Ministarstva po pitanjima od važnosti za očuvanje životne sredine, sprečavanja negativnih uticaja klimatskih promjena i postizanje zajedničke vizije održivog razvoja Crne Gore.

Martinović je zahvalio na konstruktivnoj saradnji s UNDP-om, naglasivši podršku u jačanju kapaciteta Ministarstva.

"Moja namjera je da proširimo i unaprijedimo saradnju kako bismo zajedno odgovorili na globalne izazove pred kojima se nalazimo“, rekao je Martinović.

On je naglasio važnost uloge UNDP-a Crnoj Gori u procesu reformi koje su neophodne za pristupanje Crne Gore EU, posebno kroz izgradnju institucionalnih kapaciteta, jačanje svijesti i mobilizaciju finansijskih sredstava.

Martinović je informisao sagovornicu da je u toku priprema Strategije niskokarbonskog razvoja, Nacinalnog plana prilagođavanja klimatskim promjenama.

On je dodao da bi partnerstvo sa UNDP-om u dijelu implementacije konkretnih mjera koje će procesi definisati, bilo poželjno.

Martinović je istakao potrebu za daljom digitalizacijom sektora životne sredine, uz nadu da se to može ostvariti uz podršku UNDP-a.

On je, kako se dodaje, naglasio da će digitalizacija omogućiti efikasnije praćenje stanja u toj oblasti i povezivanje sa građanima i privatnim sektorom.

Martinović je napomenuo odličnu saradnju koju Ministarstvo ima sa kancelarijom UNDP-a u Podgorici i pohvalio rad i zalaganje stalne predstavnice Ekatarine Paniklove.

On je podsjetio da Crna Gora, uz podršku UNDP-a, Zelenog klimatskog fonda i Ministarstva, uspješno sprovodi proces pripreme Nacionalnog plana prilagođavanja klimatskim promjenama.

Nacionalni plan, kako je dodao, rezultirao je poboljšanim razumijevanjem ranjivosti zemlje na klimatske promjene, jačanjem kapaciteta i efikasnim sistemom koordinacije i donošenja odluka.

“Međutim, izazov transformacije još traje. Stoga je od vitalnog značaja nastaviti i intenzivirati uspješnu saradnju kroz dalje i kontinuirano finansiranje projekata za prilagodjavanje i izgradnju otpornosti na klimatske promjene”, zaključio je Martinović.

Živković je, kako se navodi, kazala da pažljivo prate rad Vlade i Ministarstva i podržavaju napore na putu ka članstvu u EU.

“UNDP je nedvosmisleno partner u ostvarivanju ovog puta, posebno u dijelu pružanja podrške u procesu zatvaranja Poglavlja 27, čime ujedno doprinosimo održivom razvoju i jačanju institucija”, poručila je Živković.

Prema njenim riječima, UNDP vidi priliku za dodatna sredstva kroz Plan za rast koji je najavljen u novembru 2023. Godine, a u čijem fokusu su suzbijanje klimatskih promjena i digitalizacija.

Iz MERT-a su rekli da je na sastanku razgovarano i o unapređenju turizma na sjeveru i potencijalnim projektima u toj oblasti.

„Na kraju sastanka sagovornicu su poručili da će Ministarstvo i UNDP zajedno raditi na ostvarivanju vizije održive budućnosti Crne Gore, postavljajući tako primjer i inspirišući druge zemlje u regionu i šire“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: