Opština Mojkovac: Skandalozno je da nemamo svog predstavnika u komisiji koju je formirao Mujović

"Podsjetićemo cjelokupnu javnost da je Opština Mojkovac ranije uputila poziv ministru Mujoviću da posjeti našu opštinu i da razgovara sa legitimnim predstavnicima, između ostalog, i na temu rudnika"

5283 pregleda 14 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Opština Mojkovac, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Zgrada u kojoj se nalazi Opština Mojkovac, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Skandalozno je da Opština Mojkovac nema svog legitimnog predstavnika u Međuresornoj komisiji za izradu stručne analize Ugovora o koncesiji rudnika Brskovo, saopšteno je iz te opštine.

Oni su kazali da su za formiranje komisije saznali iz medija i da su dužni da ukažu na nekoliko činjenica.

"Prije svega pozdravljamo odluku Vlade Crne Gore i ministara da formiraju Komisiju i da njene sjednice budu otvorene za javnost ali je i skandalozno da Opština nema svog legitimnog predstavnika u pomenutoj komisiji imajući u vidu da su sve aktivnosti lokalne samouprave na temu rudnika bile transparentne i u korist građana Mojkovca", navodi se u saopštenju.

"Podsjetićemo cjelokupnu javnost da je Opština Mojkovac ranije uputila poziv ministru Mujoviću da posjeti našu opštinu i da razgovara sa legitimnim predstavnicima, između ostalog, i na temu rudnika. Međutim, do danas nam nije odgovoreno, što smatramo krajnje neprihvatljivim i neodgovornim. Imamo obavezu da još jednom podsjetimo ministra Mujovića da je Opština Mojkovac još u novembru prošle godine donijela zaključke i predloge u vezi aktivnosti potencijalnog otvaranja rudnika 'Brskovo'", dodaje se.

Istakli su da su predloge i zaključke uputili Vladi i Ministarstvu energetike i rudarstva.

"Jedan od mnogobrojnih zaključaka bio je mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o pitanju otvaranja rudnika Brskovo. Sasvim realno je bilo očekivati da se ministar odazove našem pozivu i da čuje mišljenje i predstavnika opštine na temu rudnika. Ne želeći da ulazimo u stručne reference pojedinih članova Komisije još jednom ističemo da građane Mojkovca treba da zastupaju i predstavnici lokalne samouprave vodeći računa prije svega o interesima svih građana", piše u saopštenju.

"Na kraju, želimo da apostrofiramo da pomenuta Komisija treba da da mišljenje na cjelokupan projekat uzimajući u obzir demografsku, ekonomsku i ekološku stranu projekta a ne samo na pravni aspekt ugovora", zaključuje se u saopštenju.

Prva sjednica Međuresorne komisije zakazana je za sjutra (četvrtak).

Bonus video: