Spajić: Planiramo manje izmjene zakona o PDV-u; Vuković: Veće plate prosvjetara u drugoj polovini 2024.

Na temu štrajka prosvjetnih radnika, kazao je da ih nisu zaboravili te da treba da vjeruju u novu Vladu

27404 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Spajić na otvaranju puta, Foto: Boris Pejović
Spajić na otvaranju puta, Foto: Boris Pejović

Izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) biće manje, a šta će njima biti obuhvaćeno Vlada će objaviti kada za to dođe vrijeme, kazao je premijer Milojko Spajić.

To je saopštio na svečanom otvaranju osam kilometara dugog regionalnog puta, Mateševo-Kolašin. Rekonstrukcija ove dionice počela je tokom aprila prošle godine a rok za izradu, bio je osam mjeseci.

Spajić je naveo da je izgradnja puta Mateševo-Kolašin bila problematična, ali da će otvaranje biti od velikog značaja za ovu regiju i Kolašin.

"Za ostatak auto-putne mreže idejni projekti i tenderi kreću na ljeto ove godine, tako da će 2025. biti velika godina za izgradnju puteva ", naveo je on.

Video: Mirko Kotlaš

Vuković: Zatekli smo lošu situaciju, izazov stvorili pređašnji razgovori sa Sindikatima

Komenatarišući povećanje plata za prosvjetne radnike od deset odso u ovoj godini koje traži Sindikat prosvjete, Spajić je naveo da su svjesni eške situacije u kojoj je taj sektor. Pojasnio je da su im prosvjetari sada prioritet, kao što je bilo zdravstvo tokom 2022.

"Ljudi iz prosvjete treba da vjeruju novoj Vladi, mislim da smo dali mnogo rezultata za tri mjeseca", kazao je Spajić.

Naveo je i da građane Crne Gore čekaju lijepa iznenađenja tokom 2024. i da nema potrebe za žurbom, uvjenama i prijetnjama.

Kada je u pitanju najavljeni štrajk Sinidkata pravosuđa i zdravstva, on je pojasnio da ne žele da uvećaju bruto zarade jer se time povećavaju troškovi za poslodavce a samim tim i inflacija. Naveo je da je to bila jedna od greški prethodne Vlade.

Ministar finansija Novica Vuković naveo je da su izazov stvorili pređašnji razgovori Vlada sa Sindikatima jer su usvajani i razmatrani razni zahtjevi, čime je taj sektor sada u lošoj situaciji. Odnosno sada, kako tvrdi, dešava se da načelnik ima veću platu od pomoćnika, da pomoćnik ima veća primanja od državnog sekretara.

"To je sve dovelo do našeg poziva Sindikatima, da razgovaramo na ove teme. Vlada se ne bavi favorizovanjem određenih oblasti javne uprave", kazao je Vuković.

On je naveo da je potrebno strpljenje jer se govori o trećem ili četvrom kvartalu ove godine ali da je Sindikatima ostavljena odluka, da li će štrajkovati i osporiti institucije u kojima se nalaze i nastavitis sa svojim aktivnostima.

Vuković
Vukovićfoto: Boris Pejović

Pojasnio je da je sektor Ministarstva unutrašnjih poslova pregovarao na drugi način. Vuković tvrdi i da Evropska unija traži odgovorno ponašanje, da se ne uvećava javni dug, da deficit ne raste, te da ovim koracima se ide u drugom smjeru.

"Ovo je sve jasno, transparentno ispregovarano. Sve je na razumnoj volji da dozvolite da politike sprovedemo", kaže Vuković.

Vuković je da naglasio da su diskutabilne klauzule Granskih kolektivnih ugovora različitih Sindikata, što bi dovelo do veće segregacije. Zato je Vuković dodao da se povećanje može očekivati u drugoj polovini 2024., da se sve definiše kroz Zakon o zaradama, za šta je potrebno vrijeme.

Spajić je zaključio i da nema kapaciteta da se bavi svim identitetskim pitanjima o kojima su novinari pitali, već da je fokusiran na izgradnju auto-puteva, razvoj privrede, ulazak u Evropsku uniju...

Rekonstrukcija koštala sedam miliona

Ministar saobraćaja Filip Radulović naglasio je da je Crna Gora dobila put koji povezuje centralni dio države sa sjeverom te da su radovi koštali oko sedam miliona eura, sa PDV-om.

Filip Radulović
foto: Boris Pejović

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović naveo je da je ovaj put značajna veza auto-puta i Opštine Kolašin i ostatka sjevera. On je naveo da je radove izvršila kompanija "Bemax" a nadzor firma "Građevinski nadzor".

Pojasnio je da su ovim projektom otklonjeni brojni problemi izazvani eksploatacijom radi auto-puta, sanirane su brojne kosine i klizišta. Dodao je da se nada da na ovoj dionici neće biti daljih problema

Bonus video: