Da li će biti rasta PDV-a, biće poznato u aprilu

Premijer Milojko Spajić poručio da neće biti “drastičnih” izmjena sistemskog zakona

12277 pregleda 15 komentar(a)
Najavljeni veliki projekti i investicije: Spajić i Vuković na otvaranju puta, Foto: BORIS PEJOVIC
Najavljeni veliki projekti i investicije: Spajić i Vuković na otvaranju puta, Foto: BORIS PEJOVIC

Vlada ne planira drastične izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), ali će detalje o tom poslu objelodaniti kada objave fiskalnu strategiju, koja je ranije najavjena za april.

To je, između ostalog, juče kazao premijer Milojko Spajić, tokom zvaničnog otvaranja rekonstruisanog regionalnog puta Mateševo-Kolašin. Ministarstvo finansija sprema izmjene i dopune Zakona o PDV-u za četvrti kvartal (oktobar-decembar) ove godine. “Vijesti” su poslale pitanja ministarstvu kojim rukovodi Novica Vuković, da pojasne izmjene i dopune ovog Zakona.

“Ne mislim da postoje neke drastične promjene, ali sve će biti predstavljeno u fiskalnoj strategiji”, kratko je naveo Spajić.

Programom ekonomskih reformi, koji je prije 20 dana predat Evropskoj uniji, imeđu ostalog je predviđeno da se nova fiskalna strategija radi nakon dobijanja podataka o kretanju javnih finansija u prvom kvartalu. Tada će biti poznato da li se u praksi ostvaruje značajno povećanje državnih prihoda navedeno u predlogu budžeta za ovu godinu, da li je održivo povećanje rashoda za penziju usljed uvećanja minimalne na 450 eura, kao i da li će stranci sa privremenim boravištem trošiti značajne sume novca kao prethodne godine...

Državnim budžetom za ovu godine, očekuje se naplata PDV-a u iznosu od 1,2 milijarde eura, odnosno skoro polovina od 2,6 milijardi tekućih prihoda.

Ministarstvo finansija je 25. januara objavilo javni poziv za nevladine organizacije, da kandiduju svoje predstavnike u radnu grupu koja će raditi izmjene i dopune zakona o PDV-u. Kako su naveli, rok za dostavljanje prijava je 10 dana od dana objave poziva.

Kada je u pitanju otvoranje tunela kroz Bjelasicu, Spajić je naglasio da je taj projekat praktično gotov, ali da imaju tehničke probleme sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i izvođačem. Naveo je da očekuje da će se oni ubrzo riješiti. Istakao je da ima želju da rekonstruišu sve puteve, aerodrome i željeznicu jer su u lošem stanju.

Upitan o otvaranju graničnog prelaza Kula-Čakor-Peć sa Kosovom, Spajić je naveo da im je plan auto-put Andrijevica-Peć, kroz Rugovsku klisuru te da smatra da je to najbolje rješenje. Pojasnio je da se tako povezuje najveći grad na tom dijelu Kosova sa sjevero-istokom Crne Gore, čime se država povezuje sa Prištinom, Nišom, Skopljem... Dodao je da će tender za taj idejni projekat biti raspisan na ljeto 2024.

Radovi na regionalnom putu Mateševo-Kolašin počeli su početkom jula prošle godine, a Spajić je naveo da je izgradnja bila problematična, ali da je sada Kolašin na 40 minuta vožnje od Podgorice. Naveo je da su razgovarali i o mreži auto-puteva, čiju izgradnju planiraju do 2030. Dodao je da su tenderi za idejna rješenja već pokrenuti te da je juče objavljen i tender za idejni projekat dionice auto-puta Andrijevica-Berane-Boljare (granica sa Srbijom).

“Očekujemo da idejni projekat bude završen do kraja godine i da ima projekat potpuno spreman za tendersku proceduru za 2025. godinu. Ostatak auto-putne mreže, idejni projekti i tenderi kreću na ljeto ove godine, tako da će 2025. biti velika godina za izgradnju auto-puteva u Crnoj Gori”, naglasio je Spajić.

Ministar saobraćaja Filip Radulović je na otvaranju ove dionice, naglasio da je Crna Gora dobila put koji povezuje njen centralni dio sa sjeverom te da su radovi koštali oko sedam miliona eura sa PDV-om.

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović naveo je da je ovaj put značajna veza auto-puta “Princeza Ksenija” i Opštine Kolašin, kao i ostatka sjevera. Istakao je da je radove izvršila kompanija “Bemax”, a nadzor firma “Građevinski nadzor”.

Vuksanović je dodao da su ovim projektom otklonjeni brojni problemi koje je izazvala eksploatacija vezana za auto-put i da su sanirane brojne kosine i klizišta. Dodao je da se nada da na ovoj dionici više neće biti problema.

Bonus video: