Parcela na kopu Seoca u vlasništvu Boksita u stečaju

Naredne sedmice sastanak "Uniprom metala" i stečajnog upravnika

6063 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Iako je 2016. godine firma „Uniprom metali“, koja je u vlasništvu Veselina Pejovića, kupila imovinu nikšićkih Rudnika boksita i dobila koncesiju na rudu, i od tada podizvođači sa kojima je ta kompanije sklopila ugovor vrše eksploataciju rude na kopovima u Župi, imovina koja se nalazi oko kopa na Seocima, vlasništvo Boksita u stečaju. Tako je u novembru prošle godine sud donio odluku.

„Još 2017. godine je donesena presuda da je oko 17 hiljada kvadrata na rudokopu Seoca vlasništvo Boksita u stečaju. Išao je žalbeni postupak i u novembru prošle godine je donesena pravosnažna presuda tako da je zemljište upisano u katastar kao imovina Boksita u stečaju“, kazao je „Vijestima“ stečajni upravnik Boksita, Nenad Amidžić.

Tužbu je 2017. godine podnijela tadašnja stečajna uprava Boksita jer je imovina, kako se navodi u tužbi, greškom bila upisana na jednu firmu iz Tuzle koja je 1997. na pomenutoj lokaciji izvodila građevinske radove i za tu svrhu izgradila privremene objekte za smještaj radnika, a tokom avionskog snimanja, za potrebe nikšićkog katastra, lokacija je upisane u vlasnišvo te firme.

Prema riječima Amidžića, 18. januara je poslao pismo firmi „Uniprom metali“, predlažući da organizuju sastanak na kome će se dogovoriti oko korišćenja pomenute imovine.

„Tek kad je izvršena uknjižba i kada smo dobili pravo da raspolažemo našom imovinom poslao sam pismo kompaniji 'Uniprom metali' i predložio sastanak kako bi dogovorili kategoriju zakupa, jer ne želimo da nikome remetimo posao. Nakon što procjenitelji urade procjenu imovine, raspisaću oglas o njenoj prodaji“, kazao je Amidžić.

Kako je istakao, iz „Uniprom metali“ su pozitivno odgovorili na njegov poziv i tokom naredne sedmice će se sastati.

I iz „Uniprom metali“ su „Vijestima“ potvrdili da će tokom naredne sedmice doći do sastanka sa stečajnim upravnikom i da će nakon toga javnost biti upoznata sa njihovim daljim koracima.

Vijest da dio imovine na rudokopu Seoca, gdje eksploataciju obavlja turska kompanija „Zeta Mine“, sa kojom je „Uniprom“ potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, pripada Boksitima u stečaju, posebno je obradovala bivše rudare, jer se nadaju da je to šansa da im bude isplaćen novac koji im bivša kompanija duguje. Kako su boksitaši više puta isticali, dug za oko 560 radnika, po različitim osnovama, je oko 2,1 milion eura.

„Nedavno smo saznali da dio imovine koju je 'Uniprom' kupio ne pripada njemu, već stečajnoj upravi, a kako stečajna uprava duguje radnicima Rudnika boksita pare za zaostale zarade i ostala potraživanja, to je praktično naša imovina, stečajna i radnička. Razgovarali smo sa stečajnim upravnikom, koji je sad novi, i koji je kontaktirao Veselina Pejovića da nađu rješenje ne bi li mi dobili novac koji nam pripada“, kazao je „Vijestima“ jedan od bivših radnika Boksita, Ranko Bezmarević.

boksiti rekst
foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, upoznali su i direktora firme „Zeta Mine“, koja vrši eksploataciju i na površinskom kopu Đurakov do, sa trenutnom situacijom.

„Bili smo na kopu Seoca i razgovarali s vlasnikom firme 'Zeta Mine'. Upozorili smo ga da je on praktično bespravnom ušao preko stečajne imovine. On je bio začuđen jer ništa od toga nije znao, kao što ni mi nijesmo znali do prije desetak dana. Još dosta dijela imovine se vodi na stečajnu upravu. Neko mora da to riješi, ili država ili sud, ali ako se ne riješi mi ćemo biti primorani da blokiramo trenutne izvođače, koji, kako se kaže, nijesu ni luk jeli, ni luk mirisali“, poručio je Bezmarević.

boksiti rekst
foto: Svetlana Mandić

“Sve ćemo to pravno-formalno riješiti. Pošto radnici imaju svoja potraživanja nama je cilj da se što prije to proda, da se izmire obaveze prema radnicima u procentu koliko budemo mogli”, istakao je Amidžić.

Stečaj u Rudniku Boksita uveden je 2013. godine i od tada bivši radnici, po raznim osnovama, traže naplatu dugovanja.

Bonus video: