Nurković opet odlučuje ima li bonusa

Premijer ministru prepustio da odluči o predlogu GP URA da profit Monteputa ide u državni budžet
146 pregleda 8 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.08.2017. 05:44h

Da li će Monteput ponovo dijeliti bonuse članovima odbora direktora i menadžmentu i od profita dijeliti novac drugim pravnim licima, odlučivaće ministar saobraćaja Osman Nurković. Nurković je ove godine predložio podjelu bonusa i sponzorstava iz profita Monteputa za prošlu godinu, na osnovu čega je i sam dobio bonus od 2,8 hiljada eura kao prošlogodišnji direktor te državne firme.

Poslanici Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i Neđeljko Rudović su 10. jula poslali predsjedniku Vlade Dušku Markoviću predloge za izmjene Statuta i Odluke o osnivanju Monteputa kako bi se ubuduće onemogućilo da direktori sami sebi dijele bonuse i dio profita daju kao sponzorstva bez ikakvih kriterijuma. Predložili su i da profit Monteputa ide u državni budžet što bi u narednim godinama olakšalo vraćanje kredita za dionicu autoputa.

“Vijesti” su sedam dana kasnije poslale pitanje kabinetu predsjednika Vlade da li će razmatrati predlog poslanika Abazovića i Rudovića, kao da li su ti predlozi prihvatljivi Vladi. “Vijesti” su pitale i da li je Vlada, u skladu sa svojim zaključkom od 1. juna, dobila informaciju od Monteputa o tome kako je ovo preduzeće raspodijelilo ostatak profita od 478.174 eura i kako su taj novac potrošili. Vlada je trebalo i da odgovori da li joj je prihvatljiv predlog da obaveže članove uprave Monteputa da vrate bonuse koje su dobili.

Iz kabineta premijera odgovoreno je da se pitanja proslijede Ministarstvu saobraćaja koje je nadležno za ove predloge. “Vijesti” su pitanja proslijedile Nurkoviću narednog dana 19. jula, ali odgovor još nije stigao.

Nurković je na sjednici Vlade 25. maja ove godine bio predlagač odluke o podjeli dobiti Monteputa. Na osnovu te odluke bord direktora 9. juna odlučuje da sebi, izvršnom direktoru i direktoru poslovne jedinice za autoput uplate bonus za “uspješan rad” po četiri prosječne zarade u kompaniji, odnosno po 2.840 eura.

“Uspješni rad” odnosi se na veći broj prolazaka vozila kroz tunel Sozinu, na što su presudno uticale obustave saobraćaja na putu Podgorica - Cetinje - Budva.

Ovu naknadu dobili su prošlogodišnji članovi borda - sadašnji ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić (koji je na Vladi i odlučivao o podjeli profita), penzioner Jusuf Kalamperović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, Nurković i direktor poslovne jedinice za autoput Goran Vujović.

Direktorima sektora i sekretaru društva isplaćen je bonus od tri zarade po 2.130 eura, a svi ostalim zaposlenima isplaćena je jadna prosječna zarada u ovoj kompaniji od 710 eura.

Vlada je odluku o podjeli dobiti Monteputa iz 2016. godine od 1,59 miliona eura, donijela u periodu kada je uvodila mjere štednje, smanjivala socijalne naknade, povećavala poreze...

Nurković je predložio da u budžet bude uplaćeno manje od polovine dobiti 755 hiljada eura, ali i da 230 hiljada daju Košarkaškom klubu Budućnost gdje je on član uprave. Po 50 hiljada dobili su KK Mornar i Rukometni klub Lovćen i 30.000 Crnogorski olimpijski komitet. Ovaj novac podijeljen je bez kriterijuma i obaveza za te organizacije. Ostatak dobiti od 478 hiljada Vlada je prepustila bordu Monteputa, uz zaključak da je informiše o podjeli tog novca.

Konatar: Nurković umjesto ostavke odlučio da troši svoj “zasluženi” bonus

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar kazao je da su zbog državnih službenika kakav je Nurković, “kojima su državni novac, privilegije i bonusi važniji od bilo čega drugog na svijetu” i predložili Vladi izmjene Statuta i Odluke o osnivanju Monteputa kako bi profit državnih preduzeća išao u budžet Crne Gore.

“Nemamo prevelika očekivanja ni od Nurkovića ni od Markovića da će to prihvatiti, i zato su nam neophodne promjene i ljudi koji će, za razliku od njih, raditi u interesu građana i Crne Gore”, kazao je Konatar.

Iz GP URA su naveli da je Nurković, od kad je sebi izglasao i dodijelio "zasluženi" bonus od Monteputa “kao u zemlju propao, što je već počelo da izaziva zabrinutost kod građana”.

“Pretpostavljam da ga je neko savjetovao: "Osmane smiri se neko vrijeme, zaboraviće građani da si u situaciji kad se ukidaju naknade majkama i povećavaju porezi, kada država treba štedjeti ti predložio i glasao da sam sebi isplatiš nekoliko hiljada eura bonusa kao članu menadžmenta državnog Monteputa. Ali, gospodine Osmane Nurkoviću, nećemo zaboraviti. Podsjećaćemo vas da ste se time što ste sami sebi isplatili bonuse državnim novcem narugali svim građanima Crne Gore. I možete da se krijete koliko god hoćete, od sramote se nije sakrio niko. Zato je najmanje što ste mogli da uradite, da podnesete ostavku, najprije iz moralnih razloga. Umjesto ostavke, vi ste se odlučili da trošite svoj 'zasluženi' bonus i to dovoljno govori o vama”, naveo je Konatar.

Bonus video: