Generalni sekretarijat Vlade: Za Odbor direktora IRF-a 49 prijava

Vlada će formirati posebnu komisiju koja će pregledati prijave i predložiti kandidate

11381 pregleda 12 komentar(a)
Mandat u Odboru direktora traje pet godina (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Mandat u Odboru direktora traje pet godina (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Na javni poziv za članove Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) koji je trajao do 19. januara stiglo je 49 prijava, kazali su “Vijestima” iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Članove Odbora direktora imenuje i razrješava Skupština IRF-a, a javni poziv je raspisala od 12. do 19. januara.

Odbor ima pet članova koji se biraju na pet godina, a mogu biti ponovo imenovani. Predsjednik Odbora direktora funkciju obavlja profesionalno, a članovi honorarno.

“U najkraćem roku biće formirana međuresorska komisija, koju će činiti članovi sa iskustvom u poslovima rukovođenja i upravljanja ljudskim resursima, sa zadatkom evidentiranja i pregledanja pristiglih prijava. Nakon odabira uže liste, kandidati će biti obaviješteni o terminu intervjua, i nakon završenih intervjua, Komisija će predložiti članove Odbora direktora IRF-a”, navodi se u odgovoru.

Uslovi za člana ovog Odbora su VII1 nivo obrazovanja i najmanje pet godina radnog iskustva.

Kako su “Vijesti” prethodno objavile, ekonomski analitičar Predrag Drecun trebalo bi da bude izabran za predsjednika Odbora direktora IRF-a. On bi tu poziciju pokrio u ime Pokreta Evropa sad (PES) kome je, prema nezvaničnim informacijama, u vladajućoj većini pripalo ovo mjesto, kao i mjesto izvršnog direktora IRF-a.

Demokrate bi u Odboru direktora, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da zadrže Velizara Kaluđerovića, dok će se ostala tri mjesta popuniti kroz javni poziv.

Skupština je krajem prošle godine usvojila dopune Zakona o IRF-u, po kojima će predsjednik Odbora direktora funkciju obavljati profesionalno, a članovi odbora honorarno. Dopune je predložio poslanik PES-a Vasilije Čarapić, a prihvaćen je amandman Demokrata kojim se predlaže da Odbor ima pet članova koji se biraju na pet godina, kao i da se mogu ponovo birati. Prema starom rješenju, Odbor direktora IRF-a je imao tri člana.

Novo rukovodstvo IRF-a trebalo bi da zajedno sa Vladom nastavi projekat transformacije te institucije u državnu Razvojnu banku.

Doskorašnja direktorka IRF-a i sadašnja guvernerka Centralne banke Irena Radović je u intervjuu “Vijestima” u avgustu prošle godine kazala da tim zahtjevnim procesom rukovodi Vlada.

Ona je dodala da očekuju da će Vlada u planu rada za 2024. godinu, u dijelu normativnih aktivnosti, predvidjeti i utvrđivanje Predloga zakona o Razvojnoj banci Crne Gore i njegovo upućivanje Skupštini na usvajanje, te da se podrazumijeva da će IRF proaktivno učestvovati u svim aktivnostima u vezi sa transformacijom u nacionalnu razvojnu banku.

Bonus video: