Savković: Novi Zakona o radu je udarac maljem po radnik

"Ako sindikati dozvole da prođe ovaj Nacrt Zakona o radu treba da se ugase i da više ne postoje”, navela je Savković
3 komentar(a)
Željka Savković, Foto: Filip Roganović
Željka Savković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.08.2017. 16:47h

Novi nacrt Zakona o radu predstavlja još jedan udarac maljem po radniku, kazala je potpredsjednica Radničke partije Željka Savković.

"Šta su htjeli da prikriju unošenjem u nacrt stavke o zastarijevanju svih potraživanja iz radnog odnosa nakon četiri godine? Sigurno ne savjesni rad poslodavaca koji su redovno uplaćivali poreze i doprinose. Ko se to svih ovih godina igra sa radnom snagom u Crnoj Gori? Ko zloupotrebljava radnika produžavanjem ugovora na određeno radno vrijeme i po nekoliko godina? Ko to ne poštuje radno vrijeme radnika? Ko ne plaća prekovremene sate radniku? Ko ne poštuje praznični rad radnika, godišnji odmor, trudničko blovanje majki? Isti ovi koji su ovaj Nacrt Zakona o radu stavili na javnu raspravu”, kazala je Savković.

Prema njenom mišljenju, pola godine probnog rada i tri i po godine rada na određeno da bi radnik bio primljen u stalni radni odnos je samo bacanje prašine radniku u oči. Ona je pozvala predsjednike sindikata da ne dozvole usvajanje ovog nacrta.

"Ovakav kakav je, onemogućiće svim onim kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose kada dođe vrijeme odlaska u penziju nemogućnost korišćenja iste zbog toga. Dozvoliti zastarijevanja ovih potraživanja iz radnog odnosa poslije četiri godine je bacanje radnika u ambis”, kazala je Savković.

Ona je navela i da ne zna šta reći za predviđenu radnu sedmicu od 60 umjesto 40 sati za sezonski rad.

"Sada je sve na sindikatima. Ako sindikati dozvole da prođe ovaj Nacrt Zakona o radu treba da se ugase i da više ne postoje. Koliko je na radnicima da vjeruju da će sindikati stati iza njih, ne znam. Znam da ovo ne smiju da dozvole da prođe ili već sada (iako su to bili i do sada) mogu sebe da etiketiraju kao robove”, navela je Savković.

Bonus video: