Bez vrha EKIPA odluke nema ko da donosi

Odbor za ekonomiju danas pokreće postupak za izbor predsjednika i članova Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost. Izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović kaže da su pripremili brojne akte koji ne mogu da se sprovedu dok se Savjet ne izabere

20563 pregleda 3 komentar(a)
Pripremaju odluke i rješenja koje nema ko da odobri:Grgurović, Foto: EKIP
Pripremaju odluke i rješenja koje nema ko da odobri:Grgurović, Foto: EKIP

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) do imenovanja Savjeta ne može da donosi neke odluke koje su važne za korisnike usluga ovog regulatora, objasnio je juče Vijestima izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

“Pripremljene su odluke po žalbama korisnika kojih je u januaru bilo 16, zatim su pripremljene i odluke na osnovu zahtjeva korisnika za korišćenje numeracije i radio-frekvencije, kao i odluke o naknadama koje operatori plaćaju”, pojasnio je Grgurović.

Agencija je ušla je u novu godinu bez kompletnog Savjeta, nakon što je preostaloj trojici članova ovog tijela Branku Kovijaniću, Vladanu Đukanoviću i Šaleti Đuroviću mandat istekao krajem decembra prošle godine.

Savjet je funkcionisao u nepotpunom sastavu od kraja septembra 2021. godine kada je Zoran Sekulić, koji je bio i dugogodišnji direktor EKIP-a, stekao zakonske uslove za penziju, a početkom juna 2022. godine istekao je mandat i članu Savjeta Šefkiji Muriću.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas na sjednici treba da odluči o pokretanju postupka za imenovanje predsjednika i četiri člana Savjeta EKIP-a.

Član 18 važećeg Zakona o elektronskim komunikacijama precizirano je da “predsjedniku ili članu Savjeta mandat prestaje istekom vremena na koje je imenovan ili razrješenjem”.

Aktuelna skupštinska većina je na predlog Demokrata krajem prošle godine utvrdila izmjene zakona o elektronskim komunikacijama kojima je bilo planirano da se procedura izbora ovog tijela izmjesti iz parlamenta u Vladu. Te izmjene nije potpisao predsjednik države Jakov Milatović, a nakon što je zakon vratio u skupštinsku proceduru, on je povučen i zbog stava Delegacije EU u Crnoj Gori koja je saopštila da izmjene nijesu u skladu sa obavezama Crne Gore iz procesa pristupanja EU, iz istog razloga Milatović nije potpisao ove izmjene.

“Ako bi stupile na snagu, ove izmjene i dopune predstavljale bi ozbiljan rizik od narušavanja nezavisnosti Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) i udaljile bi Crnu Goru od privremenog zatvaranja poglavlja 10. Očekujemo od Crne Gore da ispuni svoje obaveze u sprovođenju potrebnih konsultacija sa Evropskom komisijom (EK) prije usvajanja svih zakonodavnih akata koji treba da budu usaglašeni sa pravnom tekovinom EU”, kazali su iz Delegacije EU.

Uključuju Vladu u izbor Savjeta

Oni su naročito pozvali skupštinsku većinu da se uzdrži od predlaganja bilo kojih zakona koji utiču na status i funkcionisanje nezavisnih regulatornih tijela, uključujući EKIP, bez prethodnih konsultacija sa relevantnim službama EK, kako bi se obezbijedila puna usaglašenost takvog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je stavilo na javnu raspravu izmjene i dopune zakona o elektronskim komunikacija prema kome se mijenja procedura za izbor Savjeta, odnosno, uključuje se Vlada u ovaj izbor.

“Predsjednika i članove Savjeta imenuje Skupština, na predlog Vlade, na osnovu javnog konkursa, vodeći računa o rodnoj ravnopravnosti. Javni konkurs iz stava 1 ovog člana sadrži uslove i kriterijume za izbor kandidata za predsjednika i člana Savjeta. Vlada obrazuje komisiju koja je dužna da raspiše javni konkurs najmanje 180 dana prije isteka mandata predsjednika ili člana Savjeta, odnosno neposredno po razrješenju. Predsjednik i članovi Savjeta imenuju se na period od 5 godina i mogu biti ponovo imenovani. Predsjednik, odnosno član Savjeta, po isteku mandata nastavlja da obavlja funkciju do imenovanja novog predsjednika Savjeta, odnosno člana Savjeta, ako u postupku iz stava 3 ovog člana nije izabran novi predsjednik Savjeta, odnosno član Savjeta. Odluka po konkursu iz stava 1 ovog člana se objavljuje u “Službenom listu Crne Gore”, navodi se u ovom aktu.

Važeće zakonsko rješenje u vezi izbora predsjednika i članova Savjeta ne uključuje izvršnu vlast u ovaj postupak.

“Predsjednika i članove Savjeta imenuje Skupština, na osnovu javnog konkursa. Javni konkurs iz stava 1 ovog člana sadrži uslove i kriterijume za izbor kandidata za predsjednika i člana Savjeta. Matični odbor Skupštine dužan je da raspiše javni konkurs najmanje 180 dana prije isteka mandata predsjednika ili člana Savjeta, odnosno neposredno po razrješenju. Predsjednik i članovi Savjeta imenuju se na period od pet godina i ne mogu biti imenovani više od dva puta uzastopno. Odluka po konkursu iz stava 1 ovog člana se objavljuje u “Službenom listu Crne Gore”, navedeno je u članu 15 važećeg zakona.

Bonus video: