Sindikat Željezare poručio da neće dozvoliti proglašenje tehnološkog viška

U Željezari je bi trebalo sjutra da bude održana sjednica na kojoj bi bio izabran novi Odbora direktora I predsjednik, jer je predsjednik Odbora Maksim Vučinić podnio je ostavku u novembu prošle godine

4880 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Iz Sindikalne organizacije EPCG Željezara Nikšić upozorili su menadžment fabrike i matične firme, Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), da neće dozvolii da se nastavi, kako ističu, „diskriminacija radnika koja se već određeni period sprovodi u nikšićkog Željezari“, kao ni planirano proglašenje tehnološkog viška I otpuštanja radnika.

“Već mjesec dana se vrši nevjerovatna diskriminacija radnika Željezare. Svo ovo vrijeme naša Sindikalna organizacija je ćutala i nadala se da će se nešto promijeniti nabolje. Ne da nije bolje, već očigledno u narednom periodu planiraju da bude i gore. Osim što je naša organizacija od samog početka rada trpjela ogromne pritiske, što politicke tako i druge, dobili smo informaciju da se radi i sistematizacija bez ucešća Sindikata i da je čak planirano i proglašenje tehnološkog viška. Da li to planiraju da ovi radnici moraju da brane životima svoja radna mjesta, pa da uvedu i stečaj? Imamo osjećaj da se ovo sve planski radi da bi se otjerali potencijalni investitori. Mi smo uspjeli da vratimo ovu fabriku državi, a EPCG očigledno ne želi da ova fabrika opstane, jer sve rade protiv ovih radnika i ove fabrike. Najveća odgovornost je na najvišim organima EPCG”, poručili su iz Sindikalne organizacije EPCG Željezare Nikšić, u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

U Željezari je bi trebalo sjutra da bude održana sjednica na kojoj bi bio izabran novi Odbora direktora I predsjednik, jer je predsjednik Odbora Maksim Vučinić podnio je ostavku u novembu prošle godine.

Na Međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu EPCG Željezara, pristigle su tri ponude – kompanije “8B Capital S.A.” iz Lugana, iz Švajcarske, i dva konzorcijuma, „Universal Energy“ (Kina), „Energy& Industrial Management Advisory Services“ (Češka) i „Neksan“ (Crna Gora), kao i “Kvalitets Bygg-Uber Nordic” iz Švedske, dok je na e-mail adresu EPCG stiglo pismo od predstavnika kompanije “Wiesinger” iz Austrije za koje je, prilikom otvaranja ponuda, ocijenjeno da se isto ne može računati kao prijava za javni poziv.

U EPCG je u toku definisanje kriterijuma, načina bodovanja i garancije, a od ponuđača očekuju dopunu ponuda.

“Posebnu pažnju treba usmjeriti na vrijeme pokretanje proizvodnje u Željezari, u smislu pripremnog perioda i fokusa na period zakupa, na cijenu zakupa kao i obim investicionih ulaganja u periodu zakupa“, istakao je, prilikom otvaranja ponuda, finansijski savjetnik izvršnog direktora EPCG Miro Vračar.

Prema javnom pozivu u zakup će se, koji mora biti ne manji od pet godina, između ostalog dati, u Čeličani pećna, livna, kolilna i žarna hala, a u Kovačnici mehanička i konstrukciona radionica, korišćenje prostora za parking, radionica za servisiranje i održavanje vozila, magacinski prostor... Pokretanja proizvodnje u pogonima Čeličane i Kovčnice pod okriljem EPCG nije bilo moguće, zbog strogih pravila o državnoj pomoći.

Bonus video: