Javni poziv za predsjednika i članove Savjeta EKIP-a od 7. februara

Javni poziv za predsjednika i četiri člana EKIP-a. Rok za podnešenje prijava biće 15 dana

2031 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica, Foto: Printscreen YouTube
Sjednica, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 06.02.2024. 12:30h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet raspisaće sjutra, 7. februara, javni poziv za pozicije predsjednika i četiri člana Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Agencija je ušla je u novu godinu bez kompletnog Savjeta, nakon što je preostaloj trojici članova ovog tijela Branku Kovijaniću, Vladanu Đukanoviću i Šaleti Đuroviću mandat istekao krajem decembra prošle godine.

Kako je na sjednici pojasnio predsjednik Odbora Mirsad Nurković, imenovani na ove pozicije imaju mandat od pet godina i ne mogu se ponovo birati. Osim toga, prijavljeni moraju biti državljani Crne Gore, imati visoko obrazovanje odnosno završene četvorogodišnje studije elektrotehnike, poštanskog saobraćaja, ekonomije ili prava.

Takođe moraju imati i najmanje pet godina iskustva rada na elektronskim komunikacijama ili poštanskim djelatnostima a ne mogu biti poslanici, odbornici... Rok za podnešenje prijava biće 15 dana.

Nurković je istakao da se na ove funkcije ne može birati osoba koju postavlja predsjednik, Skupština, Vlada, Skupština Opštine, funkcioneri stranke, bračni drugovi iz prethodne lineje ili su sa njima u krvnom srodstvu u prvoj liniji, srodnici po tazbini, bračni ili vanbračni drugovi...

Poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović je naveo da ovi uslovi diskvalifikuju većinu stanovnika Crne Gore, ali da zbog hitnosti prihvata raspisivanje javnog poziva.

"Kao Odbor se moramo pozabaviti da se ovaj Zakon izmjeni jer ovo postaje smješno. Ako ovo neko čita, nema danas toga ko danas u Crnoj Gori ispunjava ove uslove, kome nećete naći neku pobočnu liniju", naveo je on.

Odbor je razmatrao i dopis izvršnog direktora EKIP-a Darko Grgurović, kako bi dobio ovlašćenja da dobije ovlašćenja kako bi rad Agencije tekao nesmetano. Nurković je naveo da nemaju tu zakonsku mogućnost.

Poslanica Socijalističke narodne partije Slađana Kaluđerović pojasnila je da se važne odluke u EKIP-u trenutno ne mogu donositi, jer nema ko da ih potpiše a isto važi i za novčane uplate.

Zdenka Popović iz Demokrata je pozvala sve koji su bili protiv predloga Zakona o elektronskim komunikacijama, da sada hitno pronađu rješenje. Naglasila je da ne mogu da daju ovlašćenja koja se traže u dopisu.

Aktuelna skupštinska većina je na predlog Demokrata krajem prošle godine utvrdila izmjene zakona o elektronskim komunikacijama kojima je bilo planirano da se procedura izbora ovog tijela izmjesti iz parlamenta u Vladu. Te izmjene nije potpisao predsjednik države Jakov Milatović, a nakon što je zakon vratio u skupštinsku proceduru, on je povučen i zbog stava Delegacije EU u Crnoj Gori koja je saopštila da izmjene nijesu u skladu sa obavezama Crne Gore iz procesa pristupanja EU, iz istog razloga Milatović nije potpisao ove izmjene.

Savjet EKIP-a je funkcionisao u nepotpunom sastavu od kraja septembra 2021. godine kada je Zoran Sekulić, koji je bio i dugogodišnji direktor EKIP-a, stekao zakonske uslove za penziju, a početkom juna 2022. godine istekao je mandat i članu Savjeta Šefkiji Muriću.

Đurović: Razmisliti o izmjenama Zakona o DRI

Đurović je naveo i da se na konkurs za poziciju petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI), prijavilo šest kandidata.

Naglasio je da jedan od članova Senata penzionioniše jer ispunjava uslove za starosnu penziju, te da će u narednih dva mjeseca, to uraditi još jedan od članova. Tako bi se došlo u situaciju da od pet, nemamo nijednog člana u Senatu. Predložio je da se razmisli o izmjenama Zakona o DRI, kako senator DRI-ja, ne bi imao doživotnu funkciju.

"Razgovarali smo o tome sa "SIGMA-om". Oni su kazali da ne postoji takav izbor nigdje u svijetu", dodao je on.

Đurović predlaže da se zamjeni ovaj Zakon i uskladi sa Evropskom unijom kako bi se našao određeni, odnosno bolji sistem. Iz SNP-a su podržali ovaj predlog.

Đurović je naglasio da se na javni konkurs za Fiskalni savjet prijavila jedna osoba i da smatra, da na tom pitanju treba raditi i riješiti ga do 1. marta.

Bonus video: