Unija poslodavaca i Fond za zdravstveno osiguranje udruženi u rješavanju problema zloupotrebe bolovanja

Uporedna praksa zemalja regiona i EU pokazuje da naknade zarada za vrijeme privremene spriječenosti za rad padaju na teret poslodavca za mnogo kraći vremenski period nego što je to slučaj u Crnoj Gori

2266 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Unija poslodavaca
Foto: Unija poslodavaca

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) udruženi su u rješavanju problema zloupotrebe bolovanja, koji nosi brojne negativne efekte za poslodavce, državni budžet i zaposlene.

To je saopšteno nakon sastanka predsjednika UPCG Slobodana Mikavice i direktora FZO Vuka Kadića, a čija je tema bila unapređenje institucionalne saradnje u oblasti suzbijanja zloupotrebe bolovanja u kompanijama.

U zajedničkom saopštenju UPCG i FZO se navodi da je sastanak omogućio da se razmjenom stavova, mišljenja i informacija o problemima u poslovnoj praksi privrednika postigne dogovor o budućem zajedničkom djelovanju Unije i Fonda.

"A time i ubrzaju procesi usmjereni na rješavanje ovog dugogodišnjeg, sistemskog problema koji nosi brojne negativne efekte i za poslodavce, državni budžet i zaposlene”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Kadić podržao inicijativu UPCG kojom je najavljeno da će Unija uskoro organizovati sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i zatražiti formiranje radnog tijela za unapređenje regulatornog okvira u oblasti zdravstvenog osiguranja.

"Kako bi se stvorili preduslovi za kreiranje optimalnih rješenja i konačno uvođenje reda u problematiku zloupotrebe bolovanja, Unija će predložiti da sastav navedenog radnog tijela čine predstavnici ministarstava zdravlja i rada i socijalnog staranja, FZO, Fonda penzinskog i invalidskog osdigurana, sindikata i UPCG”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici UPCG i Fonda su istakli da je u narednom periodu neophodno dodatno osnažiti ulogu Komisije za preispitivanje zloupotrebe bolovanja.

"Saglasili su se da je u što kraćem roku potrebno pristupiti radu na izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i pratećih podzakonskih akata, te omogućiti proširenje nadležnosti FZO”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici UPCG su podsjetili da je, iako važeći Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, usvojen 2021. godine već sadrži znatan broj njihovih sugestija, Unija i tada tražila da se Fondu obezbijedi aktivnija uloga u smislu kontrole bolovanja.

Iz UPCG i FZO su kazali da je tokom razgovora konstatovano da uporedna praksa zemalja regiona i EU pokazuje da naknade zarada za vrijeme privremene spriječenosti za rad padaju na teret poslodavca za mnogo kraći vremenski period nego što je to slučaj u Crnoj Gori.

"Stoga je na sastanku zaključeno da treba pristupiti korekcijama rokova refundacije, na način da se skrati period u kome isplata naknade za privremenu spriječenost za rad pada na teret poslodavca sa postojećih 60 na 30 dana”, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, predloženo je i da se precizira rok u kome je Fond dužan da refundira naknade zarade od dana uredno podnešenog zahtjeva od strane poslodavca.

Ističe se da su predstavnici Fonda i UPCG najavili dalji zajednički rad po svim pitanjima koja su od interesa za sistem javnog zdravstva, poslovnu zajednicu i društvo u cjelini.

Bonus video: