DRI: Ministarstvo nije realizovalo preporuke, Agrobudžet da sadrži neophodne elemente utvrđene zakonom

Državna revizorska institucija saopštila da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede još nije uspostavilo sistem praćenja i ocjenjivanja efekata mjera agrarne politike i mjera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u korišćenju sredstava podsticaja

1895 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede još uvijek nije uspostavilo sistem praćenja i ocjenjivanja efekata mjera agrarne politike i mjera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u korišćenju sredstava podsticaja.

DRI je izvršio kontrolu realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji „Efikasnost korišćenja subvencija za proizvodnju i pružanje usluga u poljoprivredi iz sredstava budžeta“.

Kazali su da je ta institucija, u cilju unaprjeđenja implementacije i vođenja utvrđenih registara i evidencija, koji predstavljaju neophodan uslov za efikasno planiranje i realizaciju mjera agrarne politike, mjerenje efekata mjera agrarne politike i planiranje i sprovođenje politike poljoprivrednog razvoja, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dala devet preporuka.

Nadležni Kolegijum DRI u sastavu: rukovodilac Branislav Radulović i član Zoran Jelić zaključio je da ministarstvo u izvještajnom periodu od objavljivanja Izvještaja DRI 26. septembra 2022, zaključno sa 24. januarom ove godine, nije realizovalo preporuke DRI - četiri preporuke su djelimično realizovane, dvije su u fazi su realizacije i tri preporuke niju realizovane.

DRI je dala preporuku ministarstvu da obezbijedi da Agrobudžet za tekuću godinu sadrži sve neophodne elemente utvrđene Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno da preduzme aktivnosti na uspostavljanju sistema praćenja i ocjenjivanja efekata mjera agrarne politike i mjera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u korišćenju sredstava podsticaja.

"Ministarstvo je navelo da je Aplikacija za prikupljanje FADN podataka bila u 2023. onemogućena za korišćenje usljed sayber napada i bilo je potrebno uložiti znatne napore da se aplikacija ponovo uspostavi. FADN predstavlja sakupljanje podataka iz oblasti poljoprivrede na mikro nivou. To nije samo jedan od zahtjeva Evropske Unije, već predstavlja osnovu za donošenje nacionalnih poljoprivrednih politika na osnovu tih podataka. Preko aplikacije za prikupljanje FADN podataka prikupljeni su podaci sa 34 gazdinstva. Podaci su validirani i dostavljeni Evropskoj komisiji na dalju validaciju", saopštio je DRI.

Nadležni Kolegijum je zaključio da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba da DRI dostave novi Izvještaj o realizaciji preporuka, do 30. jula ove godine.

Izvještaj DRI o realizaciji preporuka će se dostaviti subjektu revizije i skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Konačan Izvještaj o realizaciji preporuka datih u Izvještaju o reviziji „Efikasnost korišćenja subvencija za proizvodnju i pružanje usluga u poljoprivredi iz sredstava budžeta“ je objavljen na zvaničnoj internet stranici DRI.

Bonus video: