Raspisan konkurs za Savjet EKIP-a

Prijave za predsjednika i članove Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost mogu se podnositi 15 dana

3760 pregleda 0 komentar(a)
Bez Savjeta nema važnih odluka (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Bez Savjeta nema važnih odluka (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet raspisao je juče konkurs za imenovanje predsjednika i četiri člana Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), a rok za podnošenje prijava je 15 dana. Predsjednik i članovi Savjeta imenuju se na period od pet godina i ne mogu biti imenovani više od dva puta zaredom.

To se navodi u konkursu objavljenom na sajtu Skupštine. EKIP do ovog imenovanja ne može da donosi odluke koje su važne za korisnike usluga, a u novu godinu su ušli bez kompletnog Savjeta. Prethodno je preostaloj trojici članova ovog tijela Branku Kovijaniću, Vladanu Đukanoviću i Šaleti Đuroviću mandat istekao krajem decembra prošle godine.

Među kriterijumima koje kandidat mora da ispuni, navodi se da je potrebno visoko četvorogodišnje obrazovanje u oblasti elektrotehnike, poštanskog saobraćaja, ekonomije ili prava, najmanje pet godina iskustva na poslovima u elektronskim komunikacijama ili poštanskoj djelatnosti.

Pojašnjeno je da kandidati ne mogu biti poslanici, odbornici, lice koje bira imenuje ili postavlja predsjednik Crne Gore, Skupština, Vlada ili Skupština lokalne samouprave, funkcioner političkih stranaka, kao i biti bračni drugovi ili su sa njima u krvnom srodstvu “u pravoj liniji, a u pobočnoj liniji do drugog stepena, srodnici po tazbini do prvog stepena, bračni ili vanbračni drug, usvojilac i usvojenik”.

Aktuelna skupštinska većina je na predlog Demokrata krajem prošle godine utvrdila izmjene zakona o elektronskim komunikacijama kojima je bilo planirano da se procedura izbora ovog tijela izmjesti iz parlamenta u Vladu. Te izmjene nije potpisao predsjednik države Jakov Milatović, a nakon što je zakon vratio u skupštinsku proceduru, on je povučen i zbog stava Delegacije EU u Crnoj Gori koja je saopštila da izmjene nijesu u skladu sa obavezama Crne Gore iz procesa pristupanja EU, iz istog razloga Milatović nije potpisao ove izmjene.

Bonus video: