Traže ideje za prelaz preko Boke

Monteput raspisao javni poziv vrijedan 181 hiljadu eura

7492 pregleda 17 komentar(a)
Tivatski zaliv, Boka Kotorska
Tivatski zaliv, Boka Kotorska

Monteput je raspisao javni poziv za izradu idejnih rješenja za dionicu brze saobraćajnice, koja od granice sa Hrvatskom preko zaleđa Herceg Novog i Bokokotorskog zaliva ide do Budve. Vrijednost ovog poziva je 181 hiljada eura, a zadatak projektanta je da analizira sve varijante povezivanja dva primorska grada, posebno s obzirom na ograničenja u području Kotora.

Kako se navodi u javnom pozivu koji je juče objavljen na sajtu Vlade, ta dokumentacija je osnov za opredjeljenje položaja ovog koridora u predlogu Prostornog plana Crne Gore (PPCG), a služiće i kao plan za buduća ulaganja Vlade u saobraćajnu infrastrukturu.

Cilj izrade tehničke dokumentacije je ispitivanje alternativnih puteva za ovu brzu cestu i njenog povezivanja sa djelovima glavne putne mreže. Njen početak je kod graničnog prelaza Debeli brijeg, zatim preko zaleđa Herceg Novog dolazi do Tivta ili Kotora i vezuje se na dionicu od zone Bratešiča ka Budvi. Ističe se da je važno analizirati širu oblast i voditi računa o povezanosti brze ceste sa aerodromom Tivat i Kotorom.

Nacrt PPCG nije ponudio konačno rješenje kako da ova brza cesta obiđe centre primorskih gradova, skrati rastojanje između njih, pređe Bokokotorski zaliv i smanji gužve. Most kod Veriga je naveden kao jedna od opcija, ali za nju postoje negativna mišljenja. Druga mogućnost je da se brza saobraćajnica od Tivta nastavi preko poluostrva Luštica, i da na hercegnovsku stranu pređe kod Kumbora.

“Pri izradi idejnih rješenja mora se voditi računa o prostorno-planskim aspektima u smislu izbora optimalne trase, lokacije i koncepcije denivelisanih raskrsnica, naplatnih rampi, lokacije pratećih i funkcionalnih sadržaja, ekološkim aspektima, postojećoj infrastrukturi, postojećim kulturnim dobrima, vjerskim objektima i svim ostalim objektima koji mogu biti relevantni za donošenje konačne odluke o poziciji trase”, piše u saopštenju.

Naglašeno je i da se sagleda prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, kako bi se očuvalo u skladu sa svjetskom baštinom. Osim toga, navodi se da je prethodno urađena tehnička dokumentacija koja se bavila samo određenim varijantama koridora ove ceste, pa je potrebno uraditi idejna rješenja i za potencijalne varijante za koje tehnička dokumentacija ne postoji. Dosadašnja dokumentacija je polazna osnova za idejna rješenja koja će investitor dostaviti izabranom projektantu.

Bonus video: