Koncesionar tvrdi da postoji rizik arbitraže oko rudnika Brskovo, Zaštitnik navodi da toga nema u ugovoru

"To što ste zadužili ambasadora Njemačke Petera Feltena da ide od institucije do institucije, čak sa slomljenom nogom i da lobira za Vas i Vaše projekte, neće proći. Borba građana Mojkovca i intelektualne javnosti će biti istrajna i pobijedićemo", kazao je odbornik u SO Mojkovac Miloš Rajković

2315 pregleda 40 reakcija 8 komentar(a)
Detalj sa sjednice, Foto: Mirko Kotlaš
Detalj sa sjednice, Foto: Mirko Kotlaš

Advokat koncesionara "Tara resources" Luka Popović, kompanije koja traži geološka istraživanja i eksploataciju rude u rudniku Brskovo, kazao je da je jedna od opcija u slučaju neslaganja sa državom i investiciona arbitraža protiv Crne Gore. On je pojasnio da na to imaju pravo po međunarodnim konvencijama.

To se moglo čuti na sjednici Međuresorne radne grupe za izradu stručne analize ugovora o koncesiji i otvaranju rudnika Brskovo. Ovu grupu je formirao ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a ona ima rok od 30 dana da uputi preporuku Vladi.

Zamjenica iz kancelarije Zaštitnika imovinsko pravnih odnosa države Slavica Laković navela je da arbitraža nije predviđena ugovorom, ali da su to njihova prava koja im država može ostvariti.

Popović je naveo da je investitor švajcarska kompanija, koja je kupila firmu "Brskovo mine" koja ima koncesiju, što je učinjeno uz prethodnu saglasnost Vlade. On je pojasnio da između Crne Gore i Švajcarske postoji bilateralni sporazum o međusobnoj zaštiti investicija (BIT), po kojem investitor ima pravo na arbitražu.

Rudnik je pod koncesiju dat 2010. godine, a od tada se u koncesionaru promjenilo više vlasnika. Osnovni ugovor je aneksima mijenjam šest puta, gdje su produžavani rokovi za ispunjenje određenih obaveza. Geološka istraživanja su trebala biti završena za četiri godine a trajala su i 2020.

Sjednica
Sjednicafoto: Mirko Kotlaš

Odbornik u Skupštini Opštine Mojkovac Miloš Rajković kazao je da koncesionar prijeti sa arbitražom ali istovremeno ne poštuje zakone države. On je naveo da je po ugovoru nadležan samo Osnovni sud u Podgorici.

"To što ste zadužili ambasadora Njemačke Petera Feltena da ide od institucije do institucije, čak sa slomljenom nogom i da lobira za Vas i Vaše projekte, neće proći. Borba građana Mojkovca i intelektualne javnosti će biti istrajna i pobijedićemo", kazao je Rajković.

Tema sjednice je bila zaštita životne sredine i uticaj rudnika na nju. Advokat koncesinara Popović je naglasio da su trenutne procjene o uticaju na zdravlje ljudi bez dokumentacije jer nije gotov glavni projekat, studija i procjena, kao i da se radi o pretpostavkama.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Milan Gazdić kazao je da u zemljištu Brskova postoji velika koncentracija žive u zemljištu. On je istakao da je životna sredina u Mojkovcu već zagađena. On je dodao je prema podacima, dozvoljena koncentracija 1,5 grama po toni, te da u ovom slučaju imamo 31 gram na istu količinu.

On tvrdi da je koncentracija žive u ovom rudniku 20 puta veća i da je zabranjen njeno korišćenje, deponovano i prodaja.

Popović je istakao da se to odnosi na proizvodni proces, o čemu u ovom slučaju nije riječ. Naveo je da će koncentracije nakon obrade biti ispod potrebnih pragova i da se ova mjera primjenjuje na taj način, da ne bi radio nijedan rudnik u Evropi.

Inženjer Darko Božović je pojasnio da te materije u stanju rude nisu opasne ali da mogu biti nakon vađenja i obrade. Kako je kazao, problem je pri flotaciji pri čemu se izdvajaju zna minerala. Kazao je da je neophodan rudarski projekat, kako bi se utvrdilo koja je koncentracija. Naveo je da se živa javlja u 90 odsto rudnika.

Predstavnik koncesinara Zoran Arsenijević je dodao da je zabrinutost opravdana ali da se moraju poštovati zakonske procedure a da će se količine minerala koje ostaju, znati nakon izrade rudarskog projekta. On je kazao da informacije o zagađenju nisu tačne, jer još ne postoje dokumenti koji će to potvrditi.

"Koncesionar je došao do zaključka da će moći da ispuni zakone i propise Crne Gore", istakao je on.

Član radne Miodrag Fuštić iz građanske inicijative "Za zdravi Mojkovac" istakao je da je proces do sada bio nezakonit te da su bivši premijer Dritan Abazović i bivša ministarka ekologije Ana Novaković Đurović omogućili taj projekat.

Ivana Joksimović iz Instituta za javno zdravlje istakla da bi bilo problematično da se živa nađe u lancu ishrane te da se na ovom prostoru, već bilježi povećanje nekih štetnih materija.

Odbornik Rajković je dodao da će se otvaranjem rudnika narušiti zdravlje građana i ekonomija u Mojkovcu a da se otpad neće sanirati narednih 100 godina.

Naredna sjednica Radne grupe zakazana je za ponedjeljak 12. februara, a na zahtjev direktora EPA-e njoj će prisustvovati i planer Aleksandra Tošić Jokić.

Bonus video: