Budva: Sezona će početi znatno ranije

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” otvara dva hotela krajem marta, a već početkom aprila i treći, zbog većeg broja najavljenih aranžmana, uglavnom sa inostranog tržišta

14767 pregleda 24 reakcija 9 komentar(a)
Hotelsko naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Hotelsko naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović

Ovogodišnja turistička sezona u Budvi počeće krajem marta, kada najveća hotelska kompanija u Crnoj Gori u većinskom vlasništvu države, Hotelska grupa “Budvanska rivijera”, otvara dva svoja hotela, a već početkom aprila i treći.

To je “Vijestima” saopšteno iz Hotelske grupe, u kojoj prema najavama i interesovanju inostranih gostiju očekuju još uspješniju sezonu.

Time će sezona u Budvi početi znatno ranije nego ranijih godina.

“Nakon uspješno okončane prethodne turističke godine i značajnim povećanjem uporednih pokazatelja, kako fizičkih tako i finansijskih pokazatelja turističkog prometa, u HG “Budvanska rivijera” u toku su završni koraci ugovaranja saradnje za predstojeću turističku sezonu. Prema trenutnom pregledu pripremne platforme za početak ovogodišnje sezone, za sada stoje podaci koji govore u prilog činjenici da će hoteli početi sa radom ranije nego što je to bio slučaj prethodnih godina, što dijelom već može biti najava dobre turističke sezone”, naveli su iz kompanije.

Kako navode, prema potvrđenim aranžmanima, za sada mogu najaviti otvaranje budvanskog hotela “Aleksandar” i petrovačkog “Palasa” u trećoj dekadi marta, dok će petrovački hotel “Kastel Lastva” biti otvoren početkom aprila.

“To ostavlja prostor za optimistična očekivanja od ovogodišnje sezone. Prema do sada ugovorenoj saradnji i potvrđenim aranžmanima, očekuju se brojni dolasci sa tržišta Francuske, Velike Britanije, Poljske, Njemačke, Danske, Bugarske, Mađarske, Letonije, Izraela, Srbije... Gotovo sve pomenute emitivne zone su u sezoni 2023. zabilježile povećanje prometa u odnosu na godinu koja je prethodila. Neizostavno treba pomenuti i regionalne đačke aranžmane i aranžmane grupa odraslih koji kroz formu sportskih susreta ili tematskih skupova okupljaju veliki broj učesnika u periodu predsezone”, ističu iz kompanije.

U toku su evropske sajamske manifestacije na kojima se promoviše ponuda HG “Budvanska rivijera”, što kako su naveli, dodatno potvrđuje zainteresovanost turističkih agencija i turoperatora za obnavljanje ili uspostavljanje nove saradnje sa Hotelskom grupom.

“Budvanska rivijera” je prošle godine ostvarila profit od četiri miliona eura, što je najbolji poslovni rezultata u protekle dvije decenije. Minule sezone u svojim pet hotela tokom poslovne 2023. ostvareno je, kako su “Vijesti” ranije objavile, 434.914 noćenja, što je povećanje prometa za 41 odsto u odnosu na 2022. godinu.

“Društvo je tokom prethodne poslovne godine prihodovalo 24.292.282 eura. Poređenja radi, u 2019. koja se u analizama uzima kao referentna poslovna godina, prihodi su iznosili 21.957.509 eura, što je za 2.334.773 eura manje nego ove poslovne godine. Projekcija poslovnog rezultata na kraju 2023. godine je ostvarivanje poslovne dobiti u iznosu od 3,8 miliona eura, dok je 2019. iznosila 2.211.693 eura, što znači da je poslovna dobit veća za 1,6 miliona nego rekordne 2019”, saopšteno je iz kompanije.

Najavili su da će nastaviti sa rekonstrukcijom Turističkog naselja “Slovenska plaža”, te podizanju kvaliteta smještaja.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” upravlja i posluje sa pet hotela - “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva Petrovac” (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije pet godina izuzet grad hotel “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “Sveti Stefan hoteli” AD.

Bonus video: