Rovčanin traži prava i za radnike "Vektre Jakić"

Nikola Rovčanin založiće se za izmjene i dopune Zakona o obeštećenju radnika metalske industrije, ali i preispitivanje privatizacije pljevaljske kompanije nakon koje su zaposleni ostali bez posla...

3493 pregleda 144 reakcija 7 komentar(a)
Posljedice su katastrofalne: Rovčanin, Foto: BORIS PEJOVIC
Posljedice su katastrofalne: Rovčanin, Foto: BORIS PEJOVIC

Poslanik Demokratske Crna Gore Nikola Rovčanin najavio je da će inicirati izmjene i dopune Zakona o obeštećenju radnika metalske industrije, kako bi i radnici drvoprerađivačke industrije bili obuhvaćeni tim zakonom.

Rovčanin je “Vijestima” kazao i da treba preispitati privatizaciju bivše pljevaljske kompanije “Velimie Jakić", koju je kupio podgorički biznismen Dragan Brković, ali i to kako su radnici ostali bez akcija.

Zakonom je bivšim radnicima iz metalsko-rudarskih kompanija, a u čijoj je vlasničkoj strukturi bila država i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u preduzeća, omogućena isplata po 12.000 u četiri polugodišnje rate.

“Primjereno je, odgovorno, solidarno i pravedno da se učini izmjena i dopuna zakona o obeštećenu radnika metalske industrije, kako bi i radnici drvoprerađivačke industrije ostvarili ista prava. Uz to, potrebna je i analiza akcionarskih prava zaposlenih koja su tada uskraćena”, kazao je Rovčanin.

Nedavno je u “Vektri Jakić” uveden stečaj zbog velikih dugovanja.

“U postupku privatizacije propale su i akcije zaposlenih. Ukupno 326 radnika posjedovalo je akcije u kompaniji ‘Velimir Jakić’. Da ne govorimo o 529 zaposlenih koji su otvaranjem stečajnog postupka ostali bez posla”, kazao je Rovčanin.

Ističe da je Brkovićeva firma “Vektra Montenegro” kupila pljevaljsku kompaniju za 1,6 miliona eura.

“Vlada Crne Gore je 18. maja 2006. godine usvojila zaključak kojim se otpisuju dugovanja privatizovanoj korporaciji ‘Jakić’ u visini od 1,5 miliona eura prema državi i državnim preduzećima i time se novi vlasnik potpuno oslobodio dugovanja. Tako je fabrika praktično dodijeljena na poklon. Danas, kompanija ‘Vektra Jakić’ nad kojom je otvoren stečajni postupak duguje više od 130 miliona eura, bankama, poreskoj upravi, zaposlenima, Opštini Pljevlja, EPCG, brojnim privatnim kompanijama. Ovo je slika jedne privatizacije moćnog drvoprerađivačkog giganta koji je kupljen za praktično 100.000 eura uz koncesije na šume na period od 30 godina. Posljedice ovog aranžmana su katastrofalne. Radnici na ulici, proizvodnje nema već 20 godina, nagomilani dugovi, što se sveukupno reflektovalo i na demografsku sliku Pljevalja”, ističe Rovčanin.

Uz to, kako navodi, Crna Gora godišnje uveze oko 60 miliona namještaja i finalnih proizvoda od drveta, a izveze 30 miliona oblovine, neprerađenog drveta, čime je, kako je naveo, usljed decenijskog zastoja drvoprerađivačke industrije, produkovan ogroman spoljnotrgovinski deficit u ovoj oblasti.

“Nova Vlada i parlament imaju obavezu da sveobuhvatno i temeljno sagledaju ovaj proces, od postupka privatizacije pa nadalje. A iznad svega, da se makar djelimično ispravi učinjena nepravda prema radnicima kojima su propale akcije i koji su poslati na ulicu bez ikakvih prava. Pokretanje drvoprerađivačke industrije kroz model zdrave privatizacije i kredibilnog investitora imalo bi refleksije na otvaranje više stotina novih radnih mjesta, novu privrednu vrijednost države, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i početak saniranja lose demografske slike sjevera Crne Gore”, kazao je Rovčanin.

Bonus video: