Radović: Prva banka je džep ranjivosti u crnogorskom bankarskom sistemu

Guvernerka CBCG kazala da su tražili pojašnjenje o zakazivanju vanredne skupštine akcionara i ako bude kršenja zakona da će preduzeti adekvatne mjere. Vrhovna monetarna institucija sprovela kontrolu Prve banke kojoj je upućen zapisnik i u narednom periodu će definisati supervizorske mjere

26838 pregleda 36 reakcija 35 komentar(a)
Radović, Foto: Boris Pejović
Radović, Foto: Boris Pejović

Centralna banka Crne Gore (CBCG) tražila je od Prve banke pojašnjenje u vezi sa načinom zakazivanja vanredne skupštine akcionara i ako bude kršenja zakona u dijelu onoga što je nadležnost vrhovne moentarne istitucije prema ovoj banci će biti preduzete odgovarajuće mjere.

Ovo je danas saopštila guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru Srikantom Seshadrijem i premijerom Milojkom Spajićem.

"Dala sam obećanje na početku mandata da ćemo posvećeno i sa principom neselektivnosti nadzirati sve banke u crnogorskom sistemu i želim da vjerujem da u ovih sedam nedjelja koliko sam na dužnosti urađeno više nego u proteklih deceniju i po kada je u pitanju ovaj džep ranjivosti u crnogorskom bankarskom sistemu. Kada je u pitanju Prva banka zbog propusta u radu su smijenjena dva člana uprave. Pažljivo smo razmatrali predlog za predsjednicu upravnog odbora i za člana upravnog odbora nije prošao i vodimo računa da se ispoštuju najbolje prakse i da se vodi računa o poštovanju regulative i stvaranju uslova da sve ono što je potrebno ozdraviti u narednom periodu ima uslove da bude ozdravljeno", kazala je Radović.

Ona je naglasila da su sproveli kontrolu Prve banke kojoj je upućen zapisnik i u narednom periodu ćemo definisati supervizorske mjere.

"Kada je u pitanju vanredna skupština akcionara, nakon što smo dobili informaciju da je postojao određeni proces koji odstupa od dobre prakse korporativnog upravljanja uputili smo zahtjev za pojašnjene Prvoj banci kako je proceduralno tekla procedura obavještenja svih akcionara. Kao što znamo Elektroprtivreda je drugi akcionar i u zavisnosti od odgovora i šta su naše ingerencije u dijelu kršenja zakona koji je nadležniost CBCG mi ćemo ako utvrdimo da je bilo kršenja preduzeti adekvatne mjere", kazala je Radović.

Bonus video: