Qatari Diar tužio državu: Tvrde da im je oduzeta imovina

Zbog najnovijeg razvoja situacije sa parcelom 460/1 to se najvjerovatnije neće desiti i QD će do kraja avgusta možda i definitivno napustiti svoj projekat u Crnoj Gori
112 pregleda 4 komentar(a)
Qatari Diar, Foto: Siniša Luković
Qatari Diar, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.08.2017. 19:43h

Kompanija Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro (QD) iz Tivta tužila je Osnovnom sudu u Kotoru državu Crnu Goru zbog bespravnog oduzimanja njihove, kako su naveli, po zakonu stečene imovine, saznaju “Vijesti” u kompaniji.

Zbog toga ova kompanija iza koje stoji katarski državni investicioni fond Qatari Diar, ozbiljno razmišlja da napusti Crnu Goru i svoj preko 300 miliona eura vrijedan projekat gradnje novog luksuznog rizorta u uvali Pržna - Plavi horizonti kod Tivta.

“Investicija na Plavim horizontima je dovedena u pitanje, a investitor prilično izvjesno napušta Crnu Goru, s obzirom na to da im je bez prethodnog obavještenja ili bilo kakvog objašnjenja oduzeta imovina vrijedna millione eura,” kazao je izvor “Vijesti” blizak vrhu QD. On je dodao da se očekuje da će biti podnijete krivične prijave protiv odgovornih ne precizirajući protiv koga.

Navodi da je jedna od najvećih katastarskih parcela u kompleksu Plavi horizonti, parcela 460/1 KO Nikovići površine 38.549 kvadrata, oduzeta je QD-u i upisana na prethodnog titulara - HTP Primorje iz Tivta, kao korisnika i državu Crnu Goru kao vlasnika.

To je, prema riječima sagovornika “Vijesti”, urađeno u katastru bez donošenja bilo kakvog rješenja i bez ikakvog obavještenja investitoru da mu se oduzima ova imovina.

Riječ je o parceli zapadno od plaže u uvali Pržna, koja je glavni dio budućeg UP Pržna II i bez koje QD ne može relizovati ništa od sadržaja predviđenih tim planskim dokumentom.

Tu parcelu je QD od Primorja otkupio početkom 2014. za iznos od oko 1,4 miliona eura.

Kupoprodajni ugovor ovjeren je kod notara i tom prilikom utvrđeno je da na parcel 460/1 KO Nikovići, ne postoje bilo kakvi tereti i ograničenja.

Pravosnažnim rješenjem Uprave za nekretnine iz aprila 2014. godine, QD postaje isključivi vlasnik te parcele. Iz QD tvrde da to riješenje kojim su oni upisani kao vlasnici skoro 40 hiljada kvadrata u zaleđu uvale Pržno i dalje pravosnažno i nikada nije mijenjano, ukidano niti je protiv njega podnijet bilo kakav vanredni pravni lijek.

“Ostaje zaista nepoznanica kako je u jednoj ‘pravnoj državi’ moguće ispisati nosioca prava svojine, odnosno savjesnog sticaoca i vlasnika parcele na određenoj nepokretnosti, bez prethodnog ukidanja ili preinačenja rješenja, ili određenog sudskog postupka, a prije svega i uz sve to, bez isplate bilo kakve naknade za oduzetu mu imovinu”, istakao je sagovronik “Vijesti” iz QD.

On je podsjetio na ranije poruke te firme iz ljeta 2014. kada su takođe bili najavljivali odlazak iz Crne Gore zbog imovinskih problema oko kompleksa od oko 270 hiljada kvadrata u uvali Pržna koji je QD 2010. za 25 miliona eura kupio od Primorja.

To je prevaziđeno nakon što je Vlada obavila ekspropijaciju privatnih parcela, a svoj do zemlje je QD-u prodala i Opština Tivat, pa je katarska firma u oktobru 2016. ubrzala izradu projektne dokumentacije kako bi počela gradnja prvih objekata novig rizorta, a koja je najavaljivana za proljeće ove godine.

“Uprkos neispunjenim obećanjima Vlade, odnosno Ministarstva održivog razvoja i turizma da će novi Zakon o turizmu od kojeg uveliko zavisi održivost čitavog projekta, biti usvojen do kraja decembra 2016, kao i Ministarstva finansija da će preostali problem sa parcelama koje su eksproprisane još 2014. godine, biti riješeni sa zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, mi smo početkom decembra 2016. predali zvaničan zahtjev za izdavanje prve građevinske dozvole. Ona nam je izdata sa pet mjeseci kašnjenja, u aprilu 2017”, kazao je izvor “Vijesti”.

On je dodao da je QD u međuvremenu završio i svu obećanu projektnu dokumentaciju za novi hotel i infrastrukturu, te dobar dio vila u hotelskom kompleksu. Ona je trenutno na reviziji i po planu QD, trebalo je da se Ministarstvu održivog razvoja i turizma preda uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, do kraja avgusta.

Zbog najnovijeg razvoja situacije sa parcelom 460/1 to se najvjerovatnije neće desiti i QD će do kraja avgusta možda i definitivno napustiti svoj projekat u Crnoj Gori.

“Novonastala situacija je dovela do odlaganja početka gradnje, a ozbiljno poljuljano povjerenje u pravni sistem i rad nadležnih organa i institucija, dovodi opet u pitanje čitavu investiciju vrijednu preko 300 miliona eura”, istakao je sagovornik “Vijesti”, dodajući da su oni za “konfiskaciju” dijela svoje imovine “slučajno saznali”.

“O tome smo istog momenta obavijestili Ministarstvo finansija i zatražili hitan nadzor nad radomUprave za nekretnine - područna jedinica Tivat, kako bi se ova ‘greška’ ispravila što je prije moguće i izbjegla nadoknada milionske štete koju bi, zbog nečije ‘nepažnje’ ili ‘neznanja’ ili ‘svjesne namjere’, država Crna Gora, potencijalno, morala platiti investitoru na račun pretrpljene štete. Vjerujući da je u pitanju greška operatera, investitor posljednjih 6 mjeseci pokušava svim raspoloživim administrativnim lijekovima ispraviti 'grešku' katastra i povratiti svoju zemlju koja nam je bespravno oduzeta.” istakao je izvor “Vijesti” potvrđujući da je QD podnio tužbu protiv države Crne Gore i HTP Primorje “u cilju utvrđivanja prava svojine na pomenutoj nepokretnosti”.

Katarska firma sada čeka reakciju nadležnih državnih organa i ispravljanje “greške” sa praktičnom konfiskacijom dijela njihove imovine i to bez ikakvog obavještenja vlasnika, ili isplatu nadoknade za oduzetu imovinu.

U projekat u uvali Pržna do sada uložili 60 miliona eura

U Vladinom izvještaju o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata u oblasti turizma u Crnoj Gori za period april-jun ove godine, kao “pitanja koja mogu uticati na održivist prijekta” Qatari Diara na Plavim horizontima navodi se pored ostaloga i “regulisanje pitanja imovinskih prava na parceli 460/1”, neriješen status još nekoliko parcela i “neblagovremeno sporovođenje postupka ekspropijacije” na još dvije parcele.

Prema Vladinom izvještaju Qatari Diar je u realizaciju svog projekta u Crnoj Gori do sada uložio 60 miliona eura.

U uvali Pržna predviđena je izgradnja mješovitog rizorta, u čijem sklopu će se nalaziti hotel kategorije pet zvjezdica, kao i

rezidencijalne vile, spa centar, restorani, barovi, teniski tereni i otvoreni bazeni, itd.

Bonus video: