Uključenost poslovne zajednice u kreiranje regulative čini državu privlačnom destinacijom

Ministar Martinović razgovarao sa predsjednicom Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlanom Vuksanović

1255 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera
Foto: Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera

Uključenost poslovne zajednice u proces kreiranja regulative i javnih politika, čini Crnu Goru privlačnom investicionom destinacijom, naročito investitorima koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i drugih razvijenih tržišta Zapadne Evrope, poručeno je iz Američke privredne komore (AmCham).

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, sastao se sa predsjednicom Upravog odbora AmCham-a, Svetlanom Vuksanović, koju je upoznao sa dosadašnjim radom resora, planovima za budućnost i preprekama u radu sa kojima se suočavaju.

Vuksanović je naglasila važnost dijaloga između donosioca odluka i investitora za unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, zasnovanog na vladavini prava i jednakim šansama. AmCham, zajedno sa svojim članicama, javnoj upravi može ponuditi ekspertizu u mnogim oblastima od značaja za poslovanje.

Martinović je naglasio značaj zatvaranja Poglavlja 27, te razvoj sjevera i turizma u Crnoj Gori. On je pozvao američke kompanije da investiraju u Crnu Goru.

Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je oblastima turizma i zaštite životne sredine. Martinović je kazao da bi trebalo uspostaviti saradnju sa eminentnim američkim obrazovnim institucijama za obuku turističkih radnika, ali i krenuti i u intenzivniju promociju turističke ponude.

“Istaknut je značaj američkih investicija u zaštitu životne sredine, uz potrebu za uspostavljanjem javno-privatnog partnerstva i razmjene iskustava. Uključenost poslovne zajednice u proces kreiranja regulative i javnih politika, čini Crnu Goru privlačnom investicionom destinacijom, naročito onim investitorima koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i drugih razvijenih tržišta Zapadne Evrope”, poručeno je iz AmCham-a.

Oni sa sobom donose ne samo neophodan kapital, već i sistem vrijednosti društveno odgovornog poslovanja u čijoj je osnovi briga o društvu i sredini u kojoj se posluje.

Prisutni su saglasni da u okviru platforme Vladavina dijaloga, dodatno intenziviraju saradnju između Ministarstva i AmCham-a u domenu kreiranja politika i regulativa usmjerenih na zaštitu životne sredine, u skladu sa obavezama iz Poglavlja 27, sa posebnim akcentom na sistem upravljanja otpadom, kao i smanjenje uticaja klimatskih promjena u Crnoj Gori.

Bonus video: