Nova uprava "Mediteran reklama" zadovoljna: Već ostvarili godišnji plan

„Po osnovu izdavanja bilborda i city lightova koje su u vlasništvu naše firme, ostvarili smo za prvih šest mjeseci prihod od 107.469, što je za deset odsto više nego lani u istom periodu“, istakao je Rađenović
164 pregleda 2 komentar(a)
Bojana Drakulić Blažo Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Bojana Drakulić Blažo Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.08.2017. 18:22h

Opštinsko preduzeće „Mediteran reklame“ je za prvih šest mjeseci ove godine izadalo rješenja o naplati lokalne komunalne takse u iznosu od 701.060 eura, što je za 250 hiljada eura više nego u istom periodu prošle godine.

To je na konferenciji za novinare saopštio izvršni direktor Blažo Rađenović, navodeći da ako se uzme u obzir da je za cijelu 2017. planirani prihod po osvom osnovu bio 630 hiljada eura, efikasnom radom i naplatom uspjeli su da plan ostvare već na polovinu kalendarske godine.

Uz naglasak da je upravljanje preduzećem preuzeo početkom februara, kada je postavio i novi tim.

„Po osnovu izdavanja bilborda i city lightova koje su u vlasništvu naše firme, ostvarili smo za prvih šest mjeseci prihod od 107.469, što je za deset odsto više nego lani u istom periodu“, istakao je Rađenović

Prema njegovim riječima, otvoreno pitanje ostaje rješavanje problema preklapanja nadležnosti Direkcije za soabraćaj i „Mediteran reklama“ u pojedinim djelovima Budve, prije svega u putnom pojasu.

„Uradili smo studiju i elaborat kada su u pitanju konkretno bilbordi od popoetaza Jaza do Buljarice u putnom pojasu, to je nekih 100, od kojih naša firma upravlja samo sa deset, ostalo Direkcija za soabraćaj. Borićemo se da sve ove bilborde stavimo u našu nadležnost i time povećamo prihod firme“, kazao je Rađenović, i dodao da je indikativno što je iz Direkcije za saobraćaj saopšteno da ni za jedan od ovih bilborda u protekle četiri godine nijesu izdali rješenje.

Zamjenica izvršnog direktora Bojana Drakulić najavila je da su izradili izmjene i dopune odluke o uslovima i načinu postavljanja reklamnih objekata, kao i odluke o lokalnim taksama kako bi dodatno unaprijedili poslovanje toga preduzeća.

„Cilj je bio da se one usvoje u Skupštini opštine u susret sezoni, čime bi se značajno uunaprijedio komualni red, unificirao i smanjio broj reklamnih objekata, naročito u kontakt zoni Starog grada i šetališta, prorijedio broj bilborda i city lightova....“, kazala je ona.

Direktor Rađenović je naveo da je nezavisni revizor uradio kontrolu poslovanja za minulu godinu i dao negativno mišljenje, te da je cijeli slučaj preuzela opštinska Agencija za antikorupciju, kako bi se slučaj procesuirao.

Radnici tuže firmu za više od 700 hiljada, prijeti gašenje

Rađenović je kazao da je prijetnja poslovanju firme su nadolazeći sudski sporovi o čemu je upoznato opštinsko rukovodstvo. Sudske sporove pokrenule su tri skupine zaposlenih, a ukupni tužbeni zahtjev je oko 700 hiljada eura. Prva grupa radnika, koja potražuje 120 hiljada eura, već je dobila spor, kotorski Osnovni sud je presudio u njihovu korist. Firma je uložila žalbu.

„U pitanju su sporovi koje su protiv „Mediteran reklama“ pokrenuli zaposlenih na osnovu umanjenja koeficijenata na zarade od 2010. što je uradio prethodni menadžement. Razmatraju se više opcija u slučaju dospijeća naplate potraživanja. Preduzeće je po savjetu nezavisne revizije koja je tokom marta i aprila ove godine izvršila kontrolu poslovanja za 2016, izdvojilo na poziciji „troškovi rezervisanja za sudske sporove“ 405.094 eura, kako bi u slučaju eventualne naplate od strane zaposlenih moglo da pokrije izdatke“, naveo je Rađenović.

On je kazao da ukoliko se sudski sporovi negativno riješe po firmu, predočeni su razni modeli rješavanja problemna predsjedniku Opštine i rukovodstvu. Jedan od njih, kako je kazao, je da se prihodi firme vrate izvorno Sekretarijatu za finansije, i preduzeće potencijalno ugasiti.

Bonus video: