Institut Igalo pred stečajem, hitno se mora naći izlaz da se izbjegne taj scenario

Održan je prvi sastanak Komsije za rješavanje statusa Instituta

8038 pregleda 12 komentar(a)
Institut "Dr Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić
Institut "Dr Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić

Institut "Dr Simo Milošević" u Igalu se nalazi u teško situaciji i pred stečajem je zbog čega je potrebne kratkoročne mjere, kojima se odlaže ili eliminiše najgori scenario, kao i strateške mjere - "spašavanje i restrukturiranje" po modelu koji predlaže Agencija za zaštitu konkurencije kojima se Institut vraća na poziciju koja mu obezbjeđuje dugoročnu profitabilnost i konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu.

Ovo je saopšteno nakon prvog sastanka Komsije za rješavanje statusa Instituta.

"Prvi sastanak Komisije u proširenom sastavu protekao je u razmatranju konsolidovanog izvještaja menedžmenta o poslovanju Instituta u prethodnih 5 godina, s posebnim akcentom na finansijskim parametrima poslovanja i strukturi dugovanja, raspoloživim resursima, analizi rizika koji ugrožavaju opstanak Instituta, kao i analizi mogućnosti koje obezbjeđuju opstanak Instituta. Konstatovano je da je pred Komisijom ozbiljan izazov imajući u vidu da država kao većinski vlasnik nije ni u zakonskoj ni u finansijskoj mogućnosti da nastupi kao povjerilac koji će preuzeti sva dugovanja na sebe, uprkos činjenici da je upravo država svojim višegodišnjim nesavjesnim i neodgovornim odnosom gurala Institut do ivice ambisa i stečaja, od kojeg ga sada dijele dani ili mjeseci.

Komisija otvorila za raspravu o nizu potencijalnih modaliteta za rješavanje statusa Instituta – od klasičnog modela dodjele državne pomoći, preko promjene vlasničke strukture, dokapitalizacije, povećanja cijena usluga za domaće stanovništvo i njihovog usklađivanja sa tržišnim cijenama koje važe za inostrane korisnike usluga, prodaje imovine i otvaranja novih tržišta sa zaključkom da nijedan od ovih modela sam za sebe ne rješava akutni problem u kojem se Institut trenutno nalazi. Imajući u vidu sva zakonska ograničenja u pogledu dodjele državne pomoći, sa posebnom pažnjom se razgovaralo o dugu prema najvećem povjeriocu – srbijanskoj Jugobanci i dodatnom usložnjavanju situacije nakon pravosnažnih odluka o potraživanjima zaposlenih, čime ukupna dugovanja Instituta premašuju 20 miliona.. ", saopšteno je nakon sjednice.

Dalje se navodi da ako se prevaziđe tekuća nelikvidnost i izbjegne najgori scenario, postoje realne šanse da država i menadžment, preuzme inicijativu u izradi održive i uspješne strategije poslovanja i da valorizuje sve resurse Instituta kao jedinstvene i međunarodno prepoznate ustanove u oblasti medicinskog turizma.

"Komisija je, po urgentnom postupku, zadužila sva resorna ministarstva čiji su predstavnici članovi ove komisije da u narednih sedam dana oforme operativni tim koji će ponuditi najefikasnije rješenje kako bi se deblokirao račun Instituta i omogućio kontinuitet pružanja usluga postojećim, tj. domaćim korisnicima, kao i potencijalnim inostranim korisnicima koji se upravo oglašavaju i očekuju ponudu Instituta. Nakon toga bi se razmatrao jedan od strateških modela za dugoročno, održivo i profitabilno poslovanje", navodi se u saopštenju.

Sjedncii su prisustvovali predsjednik Komsije Srđan Pavićević (potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja, dok su njeni ostali članovi resorni ministri- Vojisav Šimun – ministar zdravlja, Nik Gjeloshaj – potpredsjednk Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Janko Odović – ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Novica Vuković – ministar finansija, Vladimir Martinović – ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Nikolina Otašević – sekretarka Komisije, službenica u Ministarstvu zdravlja. Sjednici su prisustvovali svi članovi osim ministra Vukovića, koga je u njegovom odsustvu mijenjala šefica kabineta, Jovana Bojić.

Osim članova Komisije, sjednici su prisustvovali Zoran Kovačević – direktor Instituta, Predrag Dragojlović, predsjednik Odbora direktora Instituta, Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, kao i predstavnici Agencije za zaštitu konkurencije: Dragan Damjanović, predsjednik Savjeta Agencije i Nebojša Jovović, direktor Agencije.

"Prva sjednica Komisije za rješavanje statusa Instituta „Dr Simo Milošević“ zaključena je riječima predsjednika, dr Srđana Pavićevića: „Za prolazak između Scile i Haribde, za ovaj naš zdravstveni i turistički dragulj, nije presudan prostor, pa čak ni novac, već vrijeme, odgovornost, ekspertska pamet i, u krajnjoj liniji, solidarnost svih akcionara. Posredstvom ove Komisije, 44. Vlada Crne Gore učiniće sve što je u njenoj moći da Institut, kao tipičnu žrtvu tranzicije, prevede u mirnije vode, povrati ugled brenda, valorizuje postojeći kapital i raspoložive resurse u interesu razvoja zdravstvenog turizma i Crne Gore kao prepoznatljive zdravstvene i turističke destinacije u evropskim i svjetskim okvirima. Sada su na potezu finansijski i ekonomski eksperti.“ navodi se u saopštenju.

Bonus video: