Klix: Hrvatska spremna da koriguje pravilnik o povećanju taksi na uvozno voće i povrće

Problemi su nastali nakon stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj, čime su naknade za inspekcijski nadzor povećane sa 12 eura na 270
1 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.08.2017. 13:03h

Hrvatska je spremna da koriguje pravilnik o povećanju taksi na uvozno voće i povrće, čime su one sa 12 eura povećane na 270 eura, saznaje portal Klix.ba.

Portal piše da su u toku interni telefonski razgovori i konsultacije ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH), Mirka Šarovića sa ministrom poljoprivrede Hrvatske Tomislavom Tolušićem.

Hrvatskoj je, nakon sastanka ministara četiri zemlje regije u Sarajevu održanom u ponedjeljak, poručeno da mora hitno ukinuti diskriminatorske odredbe kojima je ugrozila ekonomske interese BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Problemi su nastali nakon stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj, čime su naknade za inspekcijski nadzor povećane sa 12 eura na 270.

Takođe, resorni ministri potpisali su zajedničko pismo koje je tokom dana poslato Evropskoj komisiji (EK).

U međuvremenu, Srbija je pojačala nadzor nad robom biljnog i životinjskog porijekla iz Hrvatske, uzvraćajući time Hrvatskoj koja je drastično povećala takse.

Pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje uzoraka svakog tereta i detaljnu provjeru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj.

Roba se potom stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rješenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Tek kada iz inspekcija Ministarstva poljoprivrede stignu pozitivna rješenja, roba može biti ocarinjena i puštena u slobodnu prodaju.

Bonus video: